Yüz kelimesinin en çok kullanılan eş anlamlı kelimesi çehre kelimesidir. Bu kelimeler yüz kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir.
Sima, hem yüz hem de şahsiyet anlamına gelir. Suret ve surat, yüz anlamında kullanılır. Vech yüz, vecahet yüz güzelliği manasına gelir. Farsça kökenli çehre kelimesi de yüz ile eş anlamlıdır.
Bütün dillerde eş anlamlılığın varlığından bahseden Hatipoğlu (1970: 9-10) bu kelimelerin her anlamda birbirinin yerini aynılıkla karşılayamadıklarını şu şekilde açıklamıştır: “Yüz, surat, çehre, sima” sözcükleri de eş anlamlı gibi görünür.
İnsan eş anlamlısı olarak kullanılabilecek kelimeler; ademoğlu, kişi, beşer, fert, ölümlü, zat ve şahıs kelimeleridir. Halk arasında insan kelimesinin eş anlamlısı olarak ise genellikle kişi kelimesi kullanılmaktadır.
Yüz kelimesinin TDK sözlüğe göre 15 farklı anlamı vardır.
İlgili 20 soru bulundu
Yüz veya surat, canlıların başlarının ön bölümüne verilen isimdir. Alın, gözler, burun, yanaklar, ağız ve çeneden oluşur. Surat, sima, çehre kelimeleri de kullanılır.
İki yüz (Özgün Adı Two-Face) Amerikan çizgi roman şirketi DC Comics'in Batman için yarattığı hayali bir karakterdir. Karakter ilk olarak Detective Comics'in 66. sayısında görülmüştür. Yaratıcıları Bob Kane ve Bill Finger'dır.
KİŞİ KELİMESİNİN EŞ ANLAMLISI
Nefer ve insan kelimeleri, kişi sözcüğünün yerine kullanılabilecek olan kelimelerdir. Kişinin eş anlamlısı er ve kişidir.
Eş anlamlı kelimeler bakımından adam, insan, er, yiğit ve koca kelimeleri birbirleri için kullanılmaktadır. Erkek kelimesi farklı olarak, koca, yiğit, er, koca ve adam kelimelerine sahiptir.
Yazılış ve okunuşları farklı fakat anlamca aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denir. Bu tür kelimeler birbirlerinin yerini tutabilir. Eş anlamlı kelimeler, cümlede birbirleri ile yer değiştirdikleri zaman cümlenin anlamında herhangi bir değişiklik ve bozulma olmaz.
Her dilde olduğu gibi Türkçede de çok eski devirlerden beri sesteş kelimelere rastlanmaktadır: boy, dal, don, ög, tüy, yaş, yüz gibi.
EŞ SESLİ KELİMELER
Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
Eşsesli, sesteş veya homofon; söylenişleri (telaffuzları) aynı, anlamları farklı olan (sözcükler).
Mütebessim kelimesiyle eş anlamlı olan güler yüz sözcüğü, genellikle hoşsohbet insanlar için kullanılır.
Dilimizde her sözcüğün eş anlamlısı vardır.
Dolayısıyla kelimesi o nedenle, bu yüzden anlamlarına gelen bir sözcüktür.
Cümlenin yapısına göre 'kendim' ya da 'şahsım' olarak kullanılabilir.
His kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler duygu ve sezgi kelimeleri olarak belirtiliyor. His sözcüğü her alanda ve herkes tarafından kullanılan bir terimdir. Bu kelimenin eş anlamlısı olan sözcükler ise sezgi ve duygu sözcükleri olarak ifade ediliyor.
Hatun kelimesi ile aynı kökten gelen Kadın, 15. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Nisa ve Hanım kelimeleri ile eş anlamlıdır.
Sami gönül kelimesini “insan duygularının merkezi, yüreğin manevi yönü, duygu, his, tesir, şefkat, sevgi, aşk, alaka, istek, arzu, heves, meyil” olarak tanımlar ve “kalp, dil, fuad” kelimeleri ile eşanlamlı olduğunu belirtir.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır. Yazılışları ve okunuşları farklı olan bu iki kelime aynı anlamı ifade ederek cümle içerisinde kullanılabilir.
Sesli Sözlük - büyüme, gelişme.
Örneğin 1939 ve 1946 yıllarında dolaşıma çıkarılan 500 TL'de sayı adı 'BEŞYÜZ', 1992'de dolaşıma çıkarılan 250000 TL'de ise sayı adı 'İKİYÜZELLİ BİN' biçimlerinde yazılmıştır. Bu nedenle yeni dolaşıma çıkarılan 200 TL'deki sayı adının 'İKİYÜZ' biçiminde yazılması yanlış sayılamaz.''
UYARI: Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. 10. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb. 11.
İkiyüzlülük veya mürailik kişinin sahip olmadığı duygu, düşünce, erdem, değer veya özellikleri, sanki sahipmiş gibi davranması veya sahip olduğunu iddia etmesidir. Ahlâk psikolojisine göre ikiyüzlülük, kişinin kendi ifade ettiği ahlâki kural ve prensiplere kendisinin uymamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri