Türkiye ile Bulgaristan dost, komşu ve müttefik iki ülkedir. Bulgaristan'ın demokrasiye ve serbest piyasa ekonomisine geçişiyle ilişkiler gelişme kaydetmiş ve iki ülke arasında temaslar artmıştır. Türkiye, Bulgaristan'ın Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşmesini başından beri desteklemiştir.
Günümüzde Türkiye-Bulgaristan ilişkileri dostluk zemininde gelişmesine devam etmektedir. İki ülke arasında geniş bir ticaret ilişkisi mevcuttur. Bulgaristan Türkleri iki ülke arasında önemli bir köprü rolü oynamaktadırlar.
Osmanlı-Bulgar Savaşı (1367-1373), Osmanlı Devleti ile Bulgar Krallığı arasında yapılan ve Osmanlıların kesin zaferiyle sonuçlanan savaş. Osmanlılar savaş sırasında Aydos, Karin ovası, Kızılcaağaç Yenicesi, Yanbolu, İslimiye, İhtiman, Samokov ve Rila'yı ele geçirerek topraklarına kattı.
1985 yılı Bulgaristan Türkleri açısından çok önemli bir sorun yılı olmuş, yabancı ve yerli basında, Türk kamu oyunda ve bu arada Türk hükümetinin çalışma gündeminde bir güncellik oluşturmuştur. Bu sorun, Bulgaristan'daki Türklerin adlarının kitle olarak zorla değişti rilmesi olayıdır.
Bulgaristan (Bulgarca: България, Bılgariya), resmî adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti (Bulgarca: Република България, Republika Bılgariya), Balkanlar'da yer alan ülke. Avrupa Birliği'ne tam üyedir. Batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan güneydoğuda Türkiye ile çevrilidir.
İlgili 15 soru bulundu
Türkiye ile Bulgaristan dost, komşu ve müttefik iki ülkedir. Bulgaristan'ın demokrasiye ve serbest piyasa ekonomisine geçişiyle ilişkiler gelişme kaydetmiş ve iki ülke arasında temaslar artmıştır. Türkiye, Bulgaristan'ın Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşmesini başından beri desteklemiştir.
Bulgaristan'ın 6,5 milyonluk nüfusunun yüzde 8,4'ünü Türk kökenliler oluşturuyor.
Bulgaristan, 865 yılında Hristiyanlığın devlet dini olarak benimsenmesinden bu yana geleneksel olarak bir Hristiyan devlet olmuştur ve bu nedenle hakim din Doğu Ortodoksluğuna bağlı Bulgar Ortodoksluğu'dur.
24 Aralık 1984'de Türk azınlığın yoğun olduğu Bulgaristan'ın güneyindeki Kırcaali'de sabahın erken saatlerinden itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bulgar halk silahlandırılırken, kente, tanklar, tazyikli su fışkırtan zırhlı araçlar yığıldı.
1885'te savaş olmaksızın Doğu Rumeli fiilen Bulgaristan tarafından ilhak edildi. Bulgar Prensi I. Ferdinand, 5 Ekim 1908 tarihinde tek taraflı olarak Bulgaristan Bağımsızlık Bildirgesi vasıtasıyla bağımsız Bulgaristan Krallığı'nı ilan etti ve çar unvanını aldı.
1928 yılında Varna, Rusçuk ve Razgrad bölgelerinden toplam 2150 aile, Türkiye'ye göç etti. Bu göçün nedeni, Bulgar hükümeti açıkça desteklemese de hükümet görevlilerinin de içinde olduğuna dair duyumlar alınan, Türk ve Müslüman halka uygulanan yıldırma politikasıydı.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır.
Balkanlarda üstün devlet konumuna yükselmek isteyen Bulgaristan, 1915 yılında Almanya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı Devleti ile birlikte İttifak bloğuna girerek Birinci Dünya Savaşına katılmıştır.
2021 yılında 514,836 Türk asıllı Bulgaristan vatandaşı vardır ve bu da onları ülkenin en büyük etnik azınlığı yapmaktadır. Bulgaristan Türkleri aynı zamanda Balkanlar'daki en büyük Türk nüfusunu oluşturmaktadır.
Türkiye'nin Bulgaristan'a yaptığı ithalatta en büyük payı 732 milyon dolarla kimya ürünleri alırken, onu 624,5 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller, 605 milyon dolarla çelik ve 403 milyon dolarla elektrikli ev aletleri ve elektronik eşya ithalatı takip ediyor.
“Diken” sitesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Resmi gazetede yayınlanan emrine atıfta bulunarak Bulgaristan vatandaşlarının Türkiye'ye pasaportsuz, sadece kimlik kartları ile girebileceklerini bildirdi.
Bulgaristan, Rusya'nın çabalarıyla 13 Temmuz 1878'de Berlin Antlaşması ile Osmanlı Devleti'ne bağlı bir prenslik haline gelmiştir. Din, eğitim, kültür ve siyaset alanında Bulgar çabaları 1908 yılında bağımsızlıkla sonuçlanmıştır.
Avrupa devletlerinin desteği ile Bulgaristan 5 Ekim 1908'de bağımsızlığını ilan etmiş, 19 Nisan 1909'da ise Osmanlı Devleti Bulgaristan'ın bağımsızlığını resmen tanımıştır.
Belene Kampı ya da Belene Ölüm Kampı Bulgaristan'da Belene bölgesinde Tuna nehri kenarında II. Dünya Savaşı sonrasında rejim muhalifleri için kurulan toplama kampıdır.
1885'te Doğu Rumeli'yi Osmanlılardan alan Bulgaristan Prensliği'nin 5 Ekim 1908 tarihinde krallık olmasıyla kurulmuştur. Bulgaristan de jure olarak Osmanlı'ya karşı bağımsızlığını bildirmiştir. I. Balkan Savaşı'nın başlatıcısı olmuş ve Balkanlarda etnik bir devlet olmuştu.
Bulgarca, Hint-Avrupa dilleri ailesinden, Güney Slav dillerine bağlı dil. Bulgaristan'ın resmi dilidir.
Ortalama olarak, Bulgaristan'da yaşam maliyetleri düşüktür. Aslında, ortalama olarak, yirmi yedi AB ülkesi arasında en düşükler. Bulgaristan'da da ortalama konut maliyeti daha düşüktür. Birçok uluslararası öğrenci kendilerini başkent Sofya'da bulur.
Resmi dili tabii ki Bulgarca ama ülke genelinde Romanca ve Türkçe tanınan diller arasındadır. Bulgaristan vatandaşlarının büyük bir oranı Ortodoks Hıristiyan'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri