Bu yaklaşım, insanlara yeterli özgürlük ve yeterli duygusal destek verildiğinde geliştiklerini, ancak böylece insan olma işlevlerini bütünüyle yerine getirebilen bireyler olabildiğini savunur.
Hümanist Yaklaşımın Temel İlkeleri
İnsan özü itibariyle iyidir. İnsan kendi bakış açısıyla olayları yorumlayıp buna göre bir tepki gösterir. İnsanın asıl amacı kendini geliştirmektir. Bu sebeple yaşamında hep bir gayret içindedir.
Hümanist yaklaşım psikolojide üçüncü güç olarak tanınır. Sıklıkla varoluşçu ve benötesi terapi ile birlikte anılır. Birinci akım bireyin gözlemlenebilir davranışlarına odaklanan davranışçı kuram ile bilişsel psikolojinin birleşmesinden meydana gelen bilişsel davranışçı terapidir.
Carl Ransom Rogers (1902 – 1987)
Şikago, Illinois'de (ABD) doğdu. bir ailede büyüdü.
Hümanist teorinin öğretim ilkeleri arasında öğrenci merkezli olması, sosyal bir kişilik gelişiminin esas olması, performans temelli, test ve sınav ağırlıklı eğitim anlayışına karşı olması, buluş yoluyla öğrenme ve öğrencilerin duygu ve kişisel tercihlerine saygı duyulması ön plana çıkmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
İnsancıl yaklaşım eğitime bireysel değere önem verme ve sınıf içi etkinlikleri kazandırmıştır (Bacanlı, 2001, s. 201). Günümüzde, öğrenci merkezli eğitim adı da verilen bu yaklaşımda, öğretmen bireysel farklılıklara dayalı çeşitliliğin verimliliği arttırdığını bilen ve demokratik tutumlara sahip bir rehberdir.
Hümanist psikoloji, 20. yüzyılın ortalarında iki teoriye yanıt olarak ortaya çıkan psikolojik bir bakış açısıdır. Bu teoriler; Sigmund Freud'un psikanalitik teorisi ve BF Skinner'ın davranışçılığıdır. Böylece Abraham Maslow, psikolojide "üçüncü bir kuvvete" olan ihtiyacı ortaya koymuştur.
Davranışın, kişisel seçimlerden çok, alt benlik dürtülerinin ya da öğrenme öykülerinin etkisi altında olduğu söyleniyordu. Hümanistik yaklaşımı bunlardan ayıran temel nokta, kişilerin kendi eylemlerinden büyük oranda sorumlu olduğunu varsaymasıdır.
Bu görüşe göre hepimiz sürekli olarak bilinçdışından davranışımızı yönlendiren cinsel ve saldırgan içgüdülerin etkisi altındayızdır. Diğer bir görüş ise, insanı ileri düzeyde gelişmiş büyük bir fareden pek farklı görmeyen davranışçı yaklaşımdır.
Hareket, psikanaliz ve davranışçılıktan sonra ortaya çıkması nedeniyle psikolojide “üçüncü bir güç” olarak bilinir. Hümanizm, insanı bütün olarak inceleyen bir yaklaşım (McLeod: 2007).
insancıl * yaklaşım çağdaş bir psikoloji akımıdır. bu ekol psikolojinin insan boyutu ve psikoloji teorisinin insan bağlamı ile ilgilidir. bu yaklaşıma göre her birey, insan olduğundan dolayı bir değere sahiptir ve bu değerler çerçevesinde incelenmelidir.
3.1.
Rönesans Hümanizmi denildiğinde ilk olarak hümanizmin babası olarak görülen Francesco Petrarca (Francesco Petrarch) akıllara gelmektedir. Petrarca, 1304 yılında Toskana'daki Arezzo'da doğmuştur.
Rogers'a göre, bireyler dış dünyayı algılar, deneyimler ve anlam yüklerler. Tüm bu anlamlandırmalar birey tarafından “ben” olarak algılanır. Rogers, benlik kavramını bu algı ve anlamlandırmaların, düzenli ve tutarlı hali olarak açıklamıştır (Cervone ve Pervin, 2008).
İnsancıllık düşüncesi, Batı'nın aydınlık döneminde Ortaçağ'ın skolastik düşünüşüne karşı Eski Yunan ve Latin kültürünü en yüksek kültür örneği, insan varlığı ile insan sevgisini en yüce ideal ve amaç sayan bilim, sanat ve felsefe görüşü ve bu yolda geliştirilen öğretidir.
Birey merkezli yaklaşımın temelini oluşturan en önemli kavram, danışanın kendini gerçekleştirme gücüne duyulan güvendir (Rogers, 1995). Bu görüşe göre özünde akılcı, sosyal, gelişmeye yönelik, gerçekçi olan insanın, savunmalardan arınık olması durumunda tepkileri olumlu, gelişmeye yönelik ve yapıcı olmaktadır.
Hümanizm (Fransızca: humanisme), insan odaklılık veya insanmerkezcillik. Kanunların düzenlenmesinde tanrının değil insan aklının esas alındığı rasyonalizm ile ampirizme odaklanan felsefi düşünce öğretisi.
Bu yaklaşım, insanlara yeterli özgürlük ve yeterli duygusal destek verildiğinde geliştiklerini, ancak böylece insan olma işlevlerini bütünüyle yerine getirebilen bireyler olabildiğini savunur.
Hümanistik veya varoluşçu-hümanistik veya insancıl terapi, hümanistik psikoloji yaklaşımından hareketle oluşan, duygusal yönden rahatsız insanlar yerine psikolojik olarak sağlıklı insanlar üzerine odaklanan bir terapi biçimidir. Hümanistik terapiler Gestalt psikologlarından Kurt Lewin'in çalışmalarından türetilmiştir.
Psikolojinin belli başlı ekolleri Strukturalizm (yapısalcılık zihin yapısı ile ilgili), Fonksiyonalizm (İşlevselcilik -zihin göreviyle ilgili psikoloji), Behaviorizm (davranış psikolojisi), Psikanalitik Psikoloji,Gestalt psikolojisidir.
Davranışların bir dizi uyarana tepki olarak ortaya çıktığını ileri süren ancak zihinsel süreçleri davranışlardan ayırarak sadece gözlenebilen davranışları incelemek üzere geliştirilen bir yaklaşımdır.
Hümanist kelimesi insancıl, beşeriyetçi, insan odaklı, insan merkezli anlamlarına gelmektedir. Hümanist insanlar otorite karşısından insanı özgürleştirme çabasında olan ve insanı merkeze koyarak insan menfaatini ön planda tutan insanlardır.
Öğrenme, kişinin karşılaştığı bir durumu algılaması ve yorumundaki bir değişmedir. Bir seziş veya kavrama tamamen davranıştan ayrı olabileceği gibi davranışla da birlikte olabilir. Bütün, onu meydana getiren parçalarının toplamından daha farklıdır. Bir konuyu oluşturan parçaları ayrı ayrı incelenirse bütün görülemez.
Batı düşüncesinde hümanizm, insanı evrenin merkezine oturtmakta, onu her şeyin tek ölçüsü olarak kabul etmekte, maneviyattan ve değerlerden soyutlayarak ele aldığı insanı yücelterek bir anlamda ilahlaştırmaktadır.
Francesco Petrarca (20 Temmuz 1304, Arezzo - 19 Temmuz 1374, Arquà Petrarca) döneminin en büyük bilgini sayılan İtalyan hümanist ve şair.
Bu bağlamda Sofistler, Sokrates, Platon, ve Aristoteles'i, Antik Yunan'ın ilk hümanist filozofları olarak görmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri