Metreden daha küçük olan uzunluk birimi ise santimetredir. Kısaca, 'cm' şeklinde ifade edilir. Bu doğrultuda 1 metre 100 santimetreye eşittir.
Metreyse uzun bir cetvel gibidir. Üzerinde 100 tane santimetre işaretlidir. Yani 100 santimetre, tam 1 metreye eşittir.
Milimetre bir metrenin binde birine eşit olarak bilinmektedir ve bu şekilde hesaplanmaktadır. 1 mm 0.10 cm eşittir. Milimetrenin santimetrenin binde birine eşit olduğu bilinmektedir.
Dekametre, metrik sistemde metrenin 10 katı olan ölçü birimi. 10 m, 10 × 1 m ya da 1 E+1 m şeklinde gösterilir. Sembolü, dam'dır.
Şu şekilde de düşünebilirsiniz: Santimetreyi metreye çevirmek için 100'e bölmemiz gerek. 100'e bölmek için virgülü 1,2 kere sola kaydırıyoruz. Bir kere sola kaydırırsak 10 ile bölmüş oluruz, iki kere sola kaydırırsak 100'le bölmüş oluyoruz. Virgülü iki kere sola kaydırırsak, 0 virgül 37 metre sonucuna ulaşırız.
İlgili 26 soru bulundu
Metre birimi m harfi ile, santimetre birimi ise cm harfi ile gösterilir. Bir metre yüz santimetreye eşit olmaktadır. Yani 1 m = 100 cm şeklinde gösterilir.
Uzunluk ölçüleri içinde santimetre, metreden küçük bir ölçü birimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna göre, 1 m kaç cm diye bakacak olursak 1 METRE = 100 SANTİMETRE olmaktadır. Kısaltmaları ile yazarsak eğer 1 M = 100 CM olmaktadır.
2. Ölçü birimlerinin uluslararası kısaltmaları kullanılır: m (metre), mm (milimetre), cm (santimetre), km (kilometre), g (gram), kg (kilogram), l (litre), hl (hektolitre), mg (miligram), m² (metrekare), cm² (santimetrekare) vb.
Metreden milimetreye dönüştürülürken; 1000 ile çarpılması, metreden milimetreye dönüştürülürken 1000 ile bölünmesi gerekmektedir. 1 metre; 1000 milimetre şekline dönüştürülürken aynı zamanda 1 milimetre 0,001 metre yapar.
21 Ekim 1983 - Onyedinci Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı, metrenin tanımını ışığın boşlukta 1/299.792.458 saniyede aldığı mesafe olarak yapmıştır.
1 metre 100 cm olarak bilinmektedir. Bu durumda 2 metre ise 200 cm olarak hesaplanabilir. Metrenin santimetre cinsinden hesaplanabilmesi için metre değerinin 100 ile çarpılması gerekmektedir. Metre dışında bulunan uzunluk ölçülerinden santimetreye dönüştürmek için 100 ile çarpılması gerekmektedir.
Santimetre Uluslararası Birimler Sistemi'nin verilerine göre, metrenin yüzde biri değerindeki bir uzunluk ölçüsü birimidir. Metrik sistem içinde yer alır. Santimetre-gram-saniye (cgs) birim sistemindeki temel birimi oluşturur. Alan hesaplamalarında santimetrekare, hacim hesaplamalarında ise santimetreküp adını alır.
Karşılaştığımız sorular her zaman bu şekilde düz kalıp olarak karşımıza çıkmayabilir. Bu hesaplama şeklinin tam tersi ile de karşılaşma ihtimalimiz vardır. Bazen 1 CM KAÇ MM ya da KAÇ MM 1 CM soruları şeklinde de karşımıza çıkabilmektedir. Bu şekilde karşılaşacağımız soruların cevabı ise 1 CM = 10.00 MM şeklindedir.
en küçük uzunluk birimi olan Planck(Bu Planck uzunluğudur: 1,61622837 × 10-35 metre.)
Kısaca formüle edecek olursak; Boy* En* Yükseklik şeklinde sıralanmaktadır.
Bu tanım dünyanın çeşitli laboratuvarlarında yapılabilen hassas ölçümlerin birbirleriyle karşılaştırılabilmesi amacıyla kabul edilmiştir. Metrenin askatları ve üstkatları bulunuyor. Askatları; desimetre (dm), santimetre (cm) ve milimetredir (mm). Üstkatları ise; dekametre (dam), hektometre (hm) ve kilometredir (km).
SANTİMETRE: Metrenin yüzde birine ( 1/100 ) santimetre denir. Kısaca; cm diye yazılır, santimetre diye okunur. Metreden küçük olan nesneleri santimetre ile ölçeriz.
“m” sembolü ile ifade edilen metre, uzunluğun SI birimidir.
100 santim standart olarak her zaman 1 metreye eşittir. Bu değer genellikle 100 cm= 1 m kalıbıyla gösterilir.
Örneğin 1 metre 100 santimetredir. 10 metre ise 10*100 işleminden 1000 santimetre olarak karşımıza çıkmaktadır.
Fransa Ulusal Meclisi 26 Mart 1791'de yeni uzunluk biriminin, Paris üzerin- den geçen meridyen uzunluğunun çey- rek kısmının 10 milyonda biri olmasında görüş birliğine vardı. Bu yeni birim, “bo- yut” anlamına gelen Yunanca metron ke- limesinden türetilerek metre olarak ad- landırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri