Kültürel farklar; milliyet, etnik köken, cinsiyet, yaş, fiziksel özellikler, cinsel yönelim, ekonomik durum, eğitim, meslek, din ve benzeri açıdan, benzer olmayan fakat etkileşimde bulunan gruplar tarafından öğrenilen ve paylaşılan değerler, inançlar ve davranışlar olarak tanımlanmaktadır.
Farklı kültürlerin bir arada yaşaması, ülkemize önemli bir zenginlik kazandırmaktadır. Nitekim gelişen ve değişen dünyada çeşitlilik ve farklılıklar artık bütünlüğü ve birlikteliği bozmaya yönelik tehdit edici unsurlar olarak değil aksine bir varlık ve zenginlik olarak nitelendirilmektedir (Gencer, 2011).
Bir insanın kan, deri, tükürük gibi vücudun herhangi bir yerinden elde edilen örneklerdeki hücrelerin DNA'sı her zaman aynıdır. İlginç olan şu ki tüm insanların DNA yapısının neredeyse yüzde 99'u birbiriyle aynıyken farklı olan yalnızca yüzde 1'lik kısım bizi eşsiz kılar.
Aynı toplumda doğup büyüyen ve büyük ölçüde benzer eğitim süreçlerinden geçen bireyler, zamanla kişilikleri ve sosyal konumları bakımından farklılaştıkları gibi, farklı toplumlar da zamanla kültürel yapıları ve uygarlık düzeyleri açısından farklılaşmaktadırlar.
İlgili 33 soru bulundu
İnsanları birbirinden ayıran fiziksel ve duygusal özellikleri ile ilgi alanları vardır. Bu farklılıklar kişiyi özel kılar. İnsanların saç rengi, boy uzunluğu, göz rengi ve ten rengi gibi özellikleri fiziksel özellikleridir.
Her insanın sevdiği şeyler, öfkelendiği şeyler, özellikleri ya da nefret ettikleri durumlar farklılık gösterir. Aynı zamanda insanların endişeleri ve utançları da değişmektedir. Böylece insanlar duygusal özellikleriyle birbirinden ayrılır ve farklılık gösterirler.
2.sınıf hayat bilgisi konuları arasında yer alan “bireysel farklılıklar” insanların birbirinden ayrılma durumlarını gösteren kavramlardan biridir. Bireysel farklılıklar kişiden kişiye göre değişiyor olsa da her birey toplum içerisinde belirli saygı kurallarına göre yaşamak zorundadır.
Farklılıkları kabul etmek bireylerin barış ve huzur içinde yaşamasını sağlar. alt konu başlığı veya şirket farklılıklara saygı duymalıyız. Farklılıkları kabul etmek bireylerin barış ve huzur içinde yaşamasını sağlar. Bireysel özellikler: İnsanları birbirinden ayıran, bizi biz yapan özelliklerimizdir.
Birbirimizde var olan farklı düşüncelere, bakış açıları ve ilgi alanlarına saygı duymazsak ikili ilişkilerimizde bazı iletişimsel problemler yaşayabiliriz. Bu nedenle bireysel farklılıklara saygı duymalıyız. Özellikle küçük yaşta gelişimine devam eden çocuklara aşılanması ebeveynlerin dikkat ettikleri arasındadır.
İnsanı öteki canlılardan ayıran ön önemli özellik şüphesiz ki dildir. İnsanoğlu dil sayesinde düşündüklerini ve gördüklerini tespit edebilmekte ve bunları kuşaktan kuşağa aktararak bir kültür birikimi sağlamaktadır.
ZEKA VE BİREYSEL FARKLILIKLAR
Somut ve soyut olarak 2 genel kategoriye ayrılır.
Nabız herkeste aynı değildir. Örneğin; kondisyona sahip bir atletin istirahat halindeyken nabzı 40 olabilir. Yine çocuklarda nabız daha yüksektir. Yaş ilerledikçe kalp atışı düşer.
Yüz yapısını belirleyen genler, diploid hücrelere sahip olan insanlar için 23 çift kromozom tarafından kodlanır ve bu genler aracılığıyla çevresel etkenlere uyum sağlar. Ancak, bu genler arasındaki her bir farklı kombinasyon yüz yapısının birbirinden farklı görünmesine neden olur.
Antik Yunan'da, erdemli bir insanın 12 temel özelliği olduğuna inanılırmış. Bu temel özelliklerin on biri şunlarmış; Azim, Nezaket, Cömertlik, Doğruluk, İhtişam, Saygı, Adalet, Sağduyu, Zekâ, Cesaret ve Cazibe.
Bireysel Farklılık Nedir? Bireysel farklılık psikoloji için her bireyin benzersiz kişilik özellikleri, yaşam deneyimleri, kültürel ve sosyal arka planları gibi faktörler nedeniyle, terapi sürecinde farklı ihtiyaçları ve terapiye yanıt verme şekilleri olduğunu ifade eder.
8- Rehberlik hizmetlerinde bireysel farklılıklara saygı esastır : Her insanın kendine özgü olduğunu, ilgi, yetenek ve değerleri bakımından var olan farklılıklarını kabul etmektedir. Sevgidir gönlüm lisanı, Başka dil yok at tasanı, Yaklaştırıyor insanı, Sevgi saygı, sevgi saygı.
Gelişimde bireysel farklılıklar vardır.
Olgunlaşmayı büyük ölçüde kalıtım,öğrenmeyi ise çevre etkileşimleriyle kazanılan yaşantılar belirlemektedir. Her bireyin biyolojik kalıtsal mirası ve etkileşimde bulunduğu çevrenin farklı olması nedeniyle, gelişimin de farklı olması doğaldır.
İnsanları diğer türlerden ayırt eden özellikler arasında iki ayak üzerinde durabilme, kürksüz olma, belirgin gözakları, kısa çene, kullanışlı eller, çıkıntılı yağ dokusu ve iri beyin bulunur.
Benlik Kavramı nedir? (Psikoterapi ve Benlik)
Kişiyi o kişi yapar, kişiyi başkalarından ayıran duygu, tutum ve davranışların örgütlenmiş bütünlüğünü anlatır. Benlik kavramı, insanın kendi benliğini algılama ve kavrama biçimi olarak tanımlanır. Kişinin kendini nasıl görür ve kendisine nasıl değer verir, bunları anlatır.
Her insanın kalp atışı farklıdır, tıpkı göz bebeği veya. parmak izi gibi kişiye özel izler taşır; üstelik uzak. mesafeden tespit edilebilir.
Her zaman ve mutlaka farklılıklara karşı hoşgörülü ve saygılı olmamız gerekmektedir. Arkadaşlarımızı fiziksel ya da diğer özellikleri nedeniyle incitmemeli ve onları kırmamalıyız. Ayrıca farklılıklarımız bizi özel ve eşsiz yapar. Bu sebepten dolayı hem benzerliklerini hem de farklılıklarımızı doğal karşılamalıyız.
Bireysel farklılık : İnsanın değişmez özelliklerinden sadece birini dikkate alarak kişinin bir özelliğiyle diğerlerinden farklı olduğunu belirtir. Engelli çocukların engellerine göre sınıflandırılmasında bireysel farklılıklar kavramından yararlanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri