Toplu sığınma, iç savaşlar ve çatışmalarda, yoğun baskılarda, büyük afetlerde ortaya çıkmaktadır. Bireysel sığınma daha çok siyasal sebeplerledir. Bazen yabancı elçilikler, savaş gemileri ve uçaklar kendilerine sığınanları korur. Yurtsuzlar da bazen mülteci konumundadırlar.
Mülteci statüsü, "ırk", din, milliyet, siyasi düşünce veya belirli bir sosyal gruba dahil oldukları için kendi ülkesinde zulüm gören kişilere verilir. Kendi ülkesi bir koruma sağlamıyorsa kişi, devlet veya devletle ilişkisi olan gruplar tarafından zulme maruz kalabilir.
Hukukumuzda yabancı kapsamına vatansızlar, mülteciler, şartlı mülteciler, ikincil koruma statüsünden yararlananlar, geçici korumadan yararlananlar ve göçmenler girmektedir. b) Vatansızlar: Hiçbir devlete vatandaşlık bağıyla bağlı bulunmayan kişilerdir.
Mülteciler, uluslararası hukuk tarafından tanımlanır ve korunur. Mülteciler; eziyet, çatışma, saldırı veya toplum huzurunu ciddi şekilde bozan diğer durumlarda, geldikleri ülkelerin dışında bulunan ve bunun sonucu olarak da 'uluslararası koruma' talebinde bulunan kişilerdir.
Savaşlar, siyasi istikrarsızlıklar, baskıcı rejimler, insan hakları ihlalleri, ekonomik ve sosyal sıkıntılar, iç savaşlar, etnik savaşlar gibi nedenlerle insanlar ülkelerini terk edip, daha iyi yaşam koşullarının olduğu ülkelere doğru göç etmektedirler.
İlgili 35 soru bulundu
Raporda, Türkiye'nin yaklaşık 3,6 milyon mülteciyle dünya genelinde en fazla mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan ülke olduğunun altı çizildi. Türkiye'yi, 3,4 milyon ile İran, 2,5 milyon ile Kolombiya ve 2,1 milyon ile Almanya takip etti.
Mültecilerin korunması Devletler'in birincil sorumluluğudur. 1951 Sözleşmesi'ni imzalayan bütün ülkeler kendi sınırları içerisinde mültecileri korumak ve onlara uluslararası standartlara uygun şekilde davranmak zorundadır.
Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyadaki mülteci statüsüne sahip insanlara bakıldığında, bir insanın mülteci olarak kalma süresi ortalama 17 yıl sürmekte. 50 yıldır mülteci statüsünde yaşamakta olan insanlar var.
Geçici koruma altında olanlar Göç İdaresinin Yol İzin Belgesi olmadan Türkiye'ye giriş-çıkış yapamazlar. Herhangi bir izin almadan Türkiye'den diğer bir ülkeye (Suriye ya da herhangi üçüncü bir ülkeye) seyahat ederseniz geçici koruma kimliğiniz iptal edilir ve bu hakkı kaybetmiş olursunuz.
Uluslararası hukukta “mülteci” kavramı, vatandaşı olduğu ülke dışında olan ve "ırkı, dini, tabiiyeti, belirli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşüncesi nedeniyle zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu" için vatandaşı olduğu ülkeye dönemeyen veya dönmek istemeyen kişileri ifade etmektedir.
Ortak iltica sistemine göre, "süreçlerin adil ve etkili" olması ve "suistimale açık olmaması" gerekiyor. AB ülkelerinin iltica talebinde bulunanları "onurlu bir şekilde" kabul etme sorumluluğu bulunurken, tüm iltica taleplerinin ülkelerce "aynı standartlarla" ele alınması zorunlu tutuluyor.
Yurt dışına seyahat edebilir miyim? Mülteciler için seyahat belgesi konusundaki temel bilgileri “Mavi Pasaport” bölümümüzde bulabilirsiniz. İlke olarak, yabancılar veya vatansız bireyler için ("Gri pasaport" olarak da bilinir) bir seyahat belgeniz olduğu takdirde, yurt dışına seyahat edebilirsiniz.
18 Mayıs 2022 tarihinde Göç İdaresi Uyum ve İletişim Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ise geçici koruma altındaki Suriyelilerle birlikte Türkiye'de 5 milyon 506 bin 304 yabancı uyruklu kişi olduğu belirtildi.
Kendi geldiğim ülkemdeki vatandaşlığımı kaybeder miyim? Türkiye hükümetinin sizin burada iltica başvurusu yaptığınıza dair herhangi bir bilgisi olmuyor. Yani Amerika'da ilticaya başvuran kişinin iltica başvurusu, Türkiye ya da kendi ülkesinin vatandaşlığına herhangi bir olumsuz etkisi olmuyor.
İltica eden Türk vatandaşları, eğer talepleri kabul edilirse sığınacakları ülkede kalabilirler. Ancak, talepleri reddedilirse geri dönmek zorunda kalabilirler. Bu durumda Türkiye'ye geri dönüşleri mümkün olabilir. Ancak, iltica eden kişilerin geri dönüşleri hukuki süreçlere bağlı olup, herhangi bir garantisi yoktur.
En çok kabul... TikTok. almanya ve avrupa birliği ülkelerinde. iltica başvurularının kabulünde artış olduğu açıklandı. almanya geçen yıl. %41'le en fazla sığınma talebini onaylayan ülke oldu.
Türkiye'de evlenme
Türk mevzuatına göre, bir Türk vatandaşı ile bir sığınmacı, mülteci veya vatansız bir kişi veya farklı uyruklardan iki sığınmacı veya mülteci Türk makamları tarafından evlendirilebilir.
1- Mülteci
Mülteci statüsü sahibi yabancıya Göç İdaresi Başkanlığınca verilecek kimlik belgesi çalışma izni yerine geçeceğinden; bu statüleri kazanmış kişiler söz konusu kimlik belgesiyle ülkemizde çalışabilirler.
Türkiye'deki Suriyelilerin çoğu "geçici koruma" denen bir statüyle ülkede bulunuyor. Bu statü, onlara ya da çocuklarına vatandaş olma hakkı tanımıyor.
Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamaya göre 3 milyon 600 bin Suriyeli, 318 bin de diğer ülkelerden gelenlerle en çok sığınmacı yaşayan ülke yine Türkiye oldu.
Mülteciler Derneği, 17 Mayıs 2023 itibariyle Türkiye'de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısının toplam 3 milyon 381 bin 429 kişi olduğunu söylüyor. Bu sayı, Göç İdaresi'nin açıkladığı veriyle aynı.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) resmi rakamlarına göre Türkiye 3,7 milyon mülteciyi misafir ediyor. Türkiye'de yakalanan düzensiz göçmen sayısı da dikkat çekici boyutta. 2014-2022 yıllarını kapsayan son 9 yılda 1 milyon 811 bin kaçak göçmen yakalandı. Bunların 651 bini Afganistan uyruklu.
2021 itibarıyla %97,6'sı mülteci kampları dışında yaşayan Suriyeliler, coğrafi açıdan Türkiye'nin Suriye'ye sınır illeri ile bazı büyük şehirlerinde yoğunlaşmıştır. İstanbul, yarım milyonu aşkın kayıtlı Suriyeli ile Türkiye'de en büyük Suriyeli nüfusuna sahip şehri oluşturmaktadır.
Sığınmacı ve mülteciler, dil sorunu, maddi durum, baskı, güç yaşam koşulları, barınma, beslenme ile ilgili sorunlar, sağlık hizmetlerine ve sosyal hizmetlere ulaşımda güçlükler, korku, şiddet vb. pek çok nedenle sağlık açısından en savunmasız gruplar arasındadır.
Sığınmacı, mülteci olarak uluslararası koruma arayan ancak statüleri henüz resmi olarak tanınmamış kişilere deniyor. “Göçmen” ise, ülkesinden ekonomik veya diğer nedenlerle gönüllü olarak ayrılan kişi demek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri