Kurutulmuş papatyaları demleyip çay şeklinde günde 1-2 fincan içtiğinizde size faydaları şöyle sıralanabilir: Özellikle sinir sisteminden kaynaklanan mide ağrılarını azaltır. Gaz, şişkinlik, hazımsızlık hissedenler yemekten sonra içerse bu problemlerin azaldığı görülmüştür.
Mayıs papatyası o günden bugüne sindirim ve iltihap rahatsızlıkları için kullanılagelmiştir. Modern bitkisel tıpta hazımsızlık, mide ekşimesi, mide gazı, ishal, gastrit, bebeklerde ağrı (ç.n.: kolik), Crohn hastalığı ve huzursuz bağırsak sendromu için tavsiye edilir.
Birkaç papatya çeşidi olsa da günümüzde bunlardan en çok iki tanesi çay için kullanılır. Bunlardan biri Roma papatyası, diğeri ise Alman papatyasıdır. Her ikisi de tarihsel olarak çeşitli sağlık endişelerini gidermek için tüketilir.
Göz ve gözkapağı iltihaplarında, kaşıntılı ve akıntılı deri döküntülerinde dıştan kompres ve yıkama yaparak, diş ağrısında gargara yaparak kullanılır. Kızdığınızda ya da sinirlendiğinizde bir bardak papatya çayı içmek sizi sakinleştirecektir.
Çocuklarda öldürücü etkiye sahip
"Tıbbi papatya dediğimiz Matricaria recutita; üst solunum yolu rahatsızlıklarında ve farenjitte kullanılır. Piyasada papatya çayı diye satılan 'Tanacetum cinerariifolium' bitkisinden elde edilen de, aynı görüntüde. Bunu insanların ayırt etmesi mümkün değil.
İlgili 34 soru bulundu
Mayıs ve Ağustos ayları arasında zarafeti temsil eden beyaz renkte çiçekler açan tek yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları hafif acı ve baharlı bir tattadır.
Papatya çayı, kurutulmuş çiçek kısımlarının kaynar suda demlenmesi yöntemiyle hazırlanır. Çay için, hazır poşet çay veya kurutulmuş çiçek formlarını tercih edebilirsiniz. Papatya kaynar suda 5-10 dakika kadar demlendikten sonra, içilebilir derecedeki bir sıcaklığa kadar soğumasını beklemelisiniz.
Ramazan ayında oruç tutanlar için yararlı olabilecek bitki çaylarından biri de Papatya çayıdır. Mayıs papatyası ya da Alman Papatyası (Bilimsel adı; Matricaria recutita) çiçeklerinin mide-bağırsak kasılmaları, şişkinlik, gaz şikayetlerini giderici ve sindirime yardımcı etkileri bilimsel olarak da ortaya konulmuştur.
Papatya çayının zayıflama üzerinde doğrudan bir etkisi bulunduğuna dair pek bilimsel kanıt olmasa da, kan şekerini kontrol altında tutma etkisi, kilo kontrolü açısından oldukça önemlidir. Kan şekerinizin normal değerlerde olması fazla kilo almanızı önler, zayıflamanıza yardımcı olur.
Papatya çayı nasıl demlenir? Suyu ocakta kaynatın. Ardından aktarlardan kolayca temin edebileceğiniz kurutulmuş papatyaları kaynamış suyun içine atın. 3 dakika kadar demlenmeye bırakın.
Dr. Bijen Kıvçak'ın ifadelerine göre papatya çayının ilaçlarla etkileşimi bulunmakta ve papatyaların bazı türleri ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir. Ayrıca Papatya Türkiye'de zehir danışma merkezlerine gelen vakaların başında gelir ve bazı türleri böcek ilacı yapımında kullanılmaktadır.
Topladığınız papatyaları mikrodalga fırında çok kısa sürede kurutabilirsiniz. Papatyaları birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde fırın tepsisine dizin ve mikrodalga fırına yerleştirin. Papatyalar bu yöntemle sadece 3 dakikada kurur.
Bitki çaylarının raf ömrü bitkiye göre ve aldığınız yere göre tamamen değişiklik gösterebiliyor. Ancak süresi bitmiş olan bitki çayı yarardan çok zarar verdiği için sağlık olarak büyük bir tehdit oluşturuyor da diyebiliriz.
Mayıs papatyası veya tıbbi papatya olarak bildiğimiz Matricaria chamomilla, vatanı Güney ve Doğu Avrupa ile Ön Asya olan ve bütün Avrupa, Kuzey Amerika, hatta Avustralya'da yaygınlaşmış bir bitkidir.
Matricaria (Alman papatyası) türünün kurutulmuş çiçekleri ile hazırlanan çay ve bitki özütleri, tıbbi amaçlı kullanılan en yaygın bitkisel ürünlerden biridir. Kafein içermemesi sebebiyle siyah ve yeşil çaya alternatif olarak pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Papatya çayının yan etkileri
Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.
Bitki çayları kafein içeriyor ve papatya çayının sakinleştiren, uyuşturan bir özelliği var. Düzenli kullanıldığında vücut tembellik yapabiliyor ve üretmesi gereken bir takım hormonları üretmeyip, çaydan almayı bekliyor.
Papatya çayı fazla tüketildiği takdirde; yorgunluk ve uyku hissine, kan şekerinde ani düşüşe, hormon bozukluğuna çeşitli mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Bunun yanı sıra sindirim sistemini etkilediği için epilepsi gibi rahatsızlığı olan bireyleri kötü etkileyebilir.
Papatya çayı, adet dönemlerinde ortaya çıkan kramp, sancı ve şişkinlikleri hafifletir. Ayrıca sakinleştirici özelliği ile regl dönemini daha kolay atlatmanızı sağlar.
Mayıs Çayı kış aylarında kar altında kalan çay bitkisinin karın kalkması ile birlikte verdiği ilk yaprakların hasadına verilen isimdir. Adını hasat edildiği ay olan Mayıs ayından alan bu çay, geriye kalan 3 hasattan daha taze olması ile ünlüdür.
Yatmadan önce içilen ıhlamur, kekik, sarı kantaron otu ve papatya çiçeği gibi çayların uykuya geçiş süresini kısaltığı ve dalmayı kolaylaştırdığı belirtildi.
Papatya çayı uyku problemi yaşayan birçok kişi tarafından uyku kalitesini artırmaya yardımcı olduğu için tavsiye edilir.
Papatya çiçekleri haziran ve ağustos aylarına açar. Bu dönemde toplanan çiçeklerin kurutma işlemi bekletilmeden yapılmalıdır. Aksi takdirde içeriği bozulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri