İlk insanın iletişimde kullandığı araçlar, doğada buldukları taşlar, ağaç parçaları ve kemikler gibi doğa tarafından işlenmiş (Erdoğan, 2011: 104) mad- delerdir.
Bilinen en eski iletişim araçlarından olan ve kil tabletlere yazılan Piktograf yazı Sümerler tarafından M.Ö 3500 yılında keşfedilmişti. Daha sona Mısırlılar M.Ö. 2600 yıllarında Hiyeroglifi bulmuşlar ve bunu yaygınlaştırmışlardır. O dönemlerde Çin'de duman işareti de haberleşmek için kullanılmıştır.
İletişim, tarihsel süreç içerisinde yazının bulunuşuyla önemli boyut kazanmıştır. İn- sanlar M.Ö , 4000 yılında yazıyla tanışmıştır. Düşüncenin ve önermenin kavramlara ve sözcüklere ayrıştırılarak kaydedilmesi biçi- minde kabul edilen yazı M.Ö 4000-3000 yıl- ları arasında bulunmuştur.
1844 mors alfabesi ve telgraf. 1876 ilk elektronik işitsel veri iletimi ve ardından telefon. 1890 telsiz (yani kablosuz) işitsel veri aktarımı sağlanıyor ve bu radyonun öncüsü oluyor.
İlgili 39 soru bulundu
Dumanla Haberleşme Duvar resimlerinden sonra bilinen ilk haberleşme aracı olarak ateş ve duman kullanılmıştır. Antik Çin'de Çin Seddi'nde bir düşman saldırısına ilişkin haberler bir kuleden ötekine duman ile aktarılırdı ve böylece haberler birkaç saatte 750 kilometre uzağa ulaşabilirdi.
Peki, kitle iletişim araçları nelerdir? Posta, faks, telefon, uydu, radyo, televizyon, gazete ve internet örnek olarak gösterilebilir. Örneğin; sinema da kitle iletişim aracı olarak ifade edilebilir.
İlk atalarımız da bütün canlı toplulukları gibi, birbiriyle etkileşim içindeydiler. 200 bin yıl önce, mutlaka mimikler ve jestlerle ve belki de evrilmekte / gelişmekte olan bir konuşma dili sistemi aracılığıyla iletişim kuruyorlardı.
Kaynak (Verici/Gönderen/Anlatan): İletişimi başlatan ve iletiyi kodlayandır. Kaynak, iletisini kendisi oluşturup aktarabileceği gibi başka kaynaktan da aktarabilir. İnsan, hayvan ya da bir aygıt “kaynak” olabilir. İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir.
Eski çağlarda insanlar birçok nesneye ve ağaca vurarak iletişim kurarlardı. Daha sonraları davulu icat ederek davulla iletişime başlamışlardır. İletişimde hayvanlar, özellikle de güvercinler kullanılmıştır. İnsanlar kendilerini ifade etmek için mağara duvarlarına, taş zeminlere çizimler, resimler yapmaya başlamıştır.
İletişim süreci, vericinin bir mesaj oluşturması ve onu kelimelere veya sembollere kodlaması ile başlar. Kodlanmış mesaj, alıcıya bir kanal veya ortam aracılığıyla iletilir. Alıcı, gelen mesajı algılar ve mesajı anlamak için kodunu çözer. Son olarak gönderici, mesajın alıcıya ulaştığına dair onay almalıdır.
İletişimin vazgeçilmez ve en önemli aracı ise elbette dildir. Özellikle sözlü iletişim için son derece önemlidir. Dil, sosyal hayatta en etkili ve gelişmiş iletişim aracıdır.
Baldini (2000) iletişim araçlarında temel olarak üç devrim ve dört kültürel dönemden bahseder; alfabenin gelişmesi ve yazının bulunması, Gutenberg Devrimi (Tipografik kültür) ve elektrik-elektronik devrim.
Geçtiğimiz zamanlarda kitle iletişim araçlarının; basılı gazete, dergi, radyo, televizyon ve sinema gibi formları hayatımızdaydı. 21. yüzyılda iletişim araçlarına internet de dahil oldu. Ve iletişim daha farklı bir boyuta geçmiş oldu.
İlk kitle iletişim aracı, sadece okuma-yazma bilenlere hitap eden gazete olmuştur. Tarihi Eski Mısır'a kadar dayanan gazetenin amacı, insanlar arasındaki haberleşmeyi sağlamaktı. Johannes Gutenberg (1398–1468) tarafından 1450 yılında matbaanın bulunmasıyla, basılı haberleşmeye geçilmiş oldu.
Makinelerin üzerine konan uyarı işaretleri , birer iletişim kalıbıdır. İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir.
İletişim yaşamın her anında vardır. İki insanın birbirinin farkına vardığı an iletişim başlar. Aynı ortamda yer almak iletişimin başlaması için yeterlidir.
Kur'ân ve sünnete göre ilk insan ve ilk peygamber Adem'dir.
NASIL İLETİŞİM
Sözler, yüz yüze ilişkilerle ya da radyo, tv, cep telefonu gibi araçlarla iletilir. (b) İnsanlar yazı yazarlar. Yazılı sözler gazete, kitap, ilan tahtası, mektup, e-mail ile paylaşılır. (c) İnsanlar duygu, düşünce ve gözlemlerini; müzik, şiir, roman, resim, yontu v. b. sanat yapıtlarıyla, iletirler.
İlk defa Çin uygarlığı tarafından M.S. 593'te bulunan ve 15.yüzyılda Gutenberg'in icadı ile günümüzdekine benzer haline ulaşan matbaa ile iletişim kitlesel bir boyut kazanmıştır.
İletişim kişiler arasında düşünce, duygu, bilgi ve haberlerin aktarılmasına verilen isimken iletişim türleri ise bu aktarımın gerçekleşme biçimine verilen isimdir. İletişimin gerçekleşme biçimine göre iletişim türleri; Sözlü iletişim. Sözsüz iletişim.
Kitle iletişim araçları adı verilen basın, radyo, televizyon, sinema filmleri, video ve ses bantları ile yapılan her türlü yayınlan kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri