Orta oyunu bir açık alan oyunudur, mevsimine göre kapalı yerlerde de oynanmıştır. Erkek seyircilerin bulunduğu bölüme “mevki”, kadın seyircilerin bulunduğu bölüme “kafes” denir. Palanga denen orta oyunu alanı daire ya da elips biçiminde olur, izleyiciler bu alanın çevresinde sıralanırdı.
''PALANGA'' oyunu; Geleneksel Türk Halk Tiyatrosu ögelerinden biri olan ''Orta Oyunu'' tarzında yazılan güncel bir metin. Aynı zamanda reji, dekor ve oynanış biçimi ile de günümüzde karşılığını bulacak ''Müzikli Oyun- Komedi'' formunda seyircisi ile buluşuyor.
Bir gölge oyunu olan Karagöz ve Hacivat ile benzerlik taşıyan Ortaoyunu'nda, oyunun komik tipi Kavuklu (Aptal Uşak) iken Pişekar (Efendi), Karagöz ve Hacivat oyunundaki Hacivat karakterinin karşılığıdır ve aynı zamanda oyunun anlatıcısı işlevini görür.
Kavuklu ile Pişekâr'ın birbirinin sözlerini ters anlamaları bir gülmece oluşturur ki buna arzbâr denir. Arzbârdan sonra tekerleme başlar. Tekerlemede Kavuklu, başından geçen olağan dışı bir olayı Pişekâr'a anlatır.
Zurnanın Kavuklu havası çalmasıyla Kavuklu ve Kavuklu arkası gelir. Bu iki oyun kişisi arasındaki çok kısa süren konuşmadan sonra araya Pişekâr girer ve diğer ikisi kuşkuyla tepki gösterirler. Çoğunlukla bu tepki Kavuklu ve Kavuklu arkasının birbirleri üstüne düşmesidir.
İlgili 21 soru bulundu
Karagöz oyunun sahnesine, gölge oyunun piri kabul edilen Şeyh Küşteri/ Tüsterî'nin adına izafeten “Küşteri meydanı” denir. “Hayâlî/ Hayâlbâz” adı verilen ustası tarafından yapılır, oynatılır, seslendirilir. Klasik Karagöz oyununun yapısal özellikleri klişedir.
i. (Kıptî. balamo “Yunanlı”) Karagöz ve orta oyununda eczâcı, doktor veya meyhâneci rolü yapan, konuşmasına İtalyanca, Rumca kelimeler karıştırarak Frenk, özellikle Rum tipini canlandıran, silindir şapkalı, bastonlu oyuncu [Frenk ve Rum da denir].
Bu nedenle ortaoyunu, karagözün canlı oyuncularla oynanan şekli olarak yorumlanır. Ortaoyununun başkişileri Pişekâr ve Kavuklu, Karagöz ve Hacivat'ı andırır. Diğer tipler de karagözdekilerin aynısıdır. Oyun yapısı; Öndeyiş, Söyleşme, Fasıl ve Bitiş olarak dört bölümden oluşur.
prologtan sonra oynanan, oynanacak oyunla bir alakası olmayan karagöz oyununda yer alan bölüm. karagöz ve hacivat bu bölümde birbirleri ile atışırlar. oynanacak oyunun mesajını verdikten sonra muhavere bölümü sona erer ve fasıl başlar.
Arapça kökenli tulûat sözcüğü "doğaçlama" anlamına gelir.
Kısmen Bulgaristan'da ve çoğunlukla Kuzey Yunanistan'da bulunan Karakaçani'lerde de zenne adeti vardır. Asimile edilmiş olan ve kökeni tam olarak bilinmeyen ve Yunanca konuşan bu topluluklarda da zenne adeti vardır.
Arapçada havr kelimesi karşılık gelmek, bir arada olmak demektir. Bu kelimeden türetilen muhavere ise karşılıklı konuşmak anlamına gelir. Bir konuşmanın muhavere olarak nitelendirilmesi için en az iki kişinin arasında cereyan etmesi gerekir.
Münir Özkul, 1968'den itibaren taşıdığı kavuğu 1989 yılında Ferhan Şensoy'a devretti. Ferhan Şensoy'un 2016'da kavuğu devrettiği Rasim Öztekin, Mart ayında hayatını kaybetmişti. Öztekin, 2020'de kavuğu rahatsızlığı nedeniyle Şevket Çoruh'a devretmişti.
Palanka, palanga veya parkan ahşap ve topraktan yapılan ufak bir kaledir. Osmanlı İmparatorluğu ve hasımları tarafından yaygın olarak kullanılmıştır. Palankalar hızlıca inşa edilip, genişletilebilmelerinin yanı sıra basit malzemeler ile düşük bir maliyetle inşa edilebiliyordu.
Palangalar. Palanga, az kuvvetle ağır yükleri kaldırmak için kullanılan makaralar sistemidir. Sabit makaraya, aynı gövdeye bağlı bir veya daha fazla hareketli makaranın ilave edilmesiyle meydana gelir.
Kom ve Ağıl yerleşmelerinin geçici özelliğine karşılık palangalar, daimi yerleşmelerdir.
Mukaddime (başlangıç): Hacivat'ın semai söyleyerek perdeye geldiği, perde gazelini okuduktan sonra Karagöz'ü çağırdığı ve Karagöz'le Hacivat'ın kavga ettikleri bölümdür.
Fasıl bölümü karagöz oyunlarının en önemli ve uzun süren bölümüdür, mukaddime ve muhavere bölümleri bazı istisnalar dışında sadece karagöz ve Hacıvat arasında geçer, fasıl bölümünde ise bir olay örgüsü gelişir ve olayların akışına uygun olarak diğer tipler de oyuna dahil olurlar.
Esas olarak “haberleşme, iletişim” anlamlarına gelen muhabere sözcüğü; Kara Kuvvetleri Komutanlığında, muhabere sınıfının başlıca görev sahalarını ifade etmek maksadıyla, “Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri (MEBS)” olarak kullanılmaktadır.
Kavuklu ile Pişekâr'ın birbiriyle tanış çıkmalarıyla sonuçlanan ilk bölüm arzbâr adıyla anılırdı. Bunun ardından Kavuklu'nun, sonunda rüya olduğu ortaya çıkan bir öykü anlattığı tekerleme bölümü gelir. Asıl oyunla ilgisi olmayan karşılıklı konuşma bölümü izleyicileri gösteriye ısındırmayı amaçlar.
Milli kültürümüzün bir simgesi haline gelmiş orta oyunu kahramanı Karagöz'ün hayatları hakkında çok bilgi yoktur. Asıl adı Kambur Bâli Çelebi olan Karagöz, ilçemizin Karaoğlanlar köyündendir. Sultan Orhan devrinde (1324-1362) Orhan Camii inşaatında demirci ustası olarak çalışmıştır.
Evliya Çelebi'nin naklettiği, devrinden 400 yıl öncesine ait bir rivayete göre Selçuklular zamanında yaşayan bu iki kahramandan Karagöz, Kırkkilise'den (bugünkü Kırklareli) İstanbul Tekfuru Konstantin'in seyisi Sofyozlu Bâlî Çelebi olup aslen Çingene imiş.
*Kavuklu, Karagöz oyunundaki Karagöz'ün karşılığı, Pişekâr da Hacivat'ın karşılığıdır.
Frenk veya Efrenç, Osmanlı İmparatorluğu'nda Avrupalılara, özellikle de Fransızlara verilen ad.
Meddahlık için tek adamlı tiyatro diyebiliriz. Meddah, tiyatronun bütün kişilerini varlığında birleştiren bir aktördür. Yüksekçe bir yerde oturarak bir öyküyü başından sonuna kadar, canlandırdığı kişileri ağız özelliklerine göre konuşturarak anlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri