1993 yılında terör ve güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köy, 2007 yılında tekrar yerleşime açılmıştır.
Güneydoğu'da operasyon ve çatışmaların en sık görüldüğü yerlerin başında gelen Şırnak'ın Cudi Dağı'nda daha önce güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köylere bölgede oluşan barış havasıyla birlikte 20 yıldan sonra gidenler, piknik yapıp halay çekti, okey oynadı.
1993 yılında terör ve güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köy, 2006 yılında tekrar yerleşime açılmıştır.
1993 yılında terör ve güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köye, 2010 yılından sonra dönüşler olmuştur.
Önceleri Nuh'un Şehri anlamına gelen “Şehr-i Nuh” adı verilen bu kentin adı zamanla değişerek “Şernah”, “Şırnek” ve günümüzde de “Şırnak” halini almıştır. 16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur.
İlgili 15 soru bulundu
Toponimi. İsminin Şehr-i Nuh'tan geldiği söylenir. Şırnak'ın Kürtçe'de karşılığı Şirnex'dir.
Kısa bir süre sonra da yeni kurulan Şırnak ilinin Güçlükonak ilçesinin bir köyü olmuştur. 1993 yılında terör ve güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köy, 2007 yılında tekrar yerleşime açılmıştır.
Silopi'de 1993 yılında terör olayları nedeniyle köylerini boşaltan Asuriler, Avrupa'nın çeşitli ülkelerine yerleşti. 21 yıl yurt dışında yaşayan Asuriler, 2014 yılında tekrar köylerine dönmeye başladı.
Tarihçe. Köyün eski adı 1916 yılı kayıtlarında Hesana, 1946 yılı kayıtlarında ise Hessava olarak geçmektedir. Terör gerekçesiyle 1993 yılında boşaltılan köye, 21 yıllık aradan sonra 2014 yılında dönüşler olmuştur.
☘️Muazzam Tarihi atmosfere sahip güvenlik nedeniyle 30 yıldır yalnızlığa terkedilmiş Şırnak ta Gabar dağının eteklerinde bulunan Bulmuşlar (Xurse) Köyü Yıkılmaya yüz tutmuş. Köye girişler güvenlik nedeniyle 30 yıldır yasaklı.
Muğla'nın Fethiye ilçesinde 100 yıl önce terk edildiği için "hayalet köy" olarak da anılan Kayaköy, geçen yıl 110 bin 604 misafirle Muğla'da en çok ziyaretçi ağırlayan ören yeri oldu.
Şırnak ilinin kuruluşu 16 Mayıs 1990 tarihinde gerçekleşmiştir. Bu tarihte Siirt ilinden ayrılarak Şırnak ilinin kuruluşu resmi olarak gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla, Şırnak'ın il statüsüne yükseltildiği tarih 16 Mayıs 1990'dır.
Silopi'de 49 yerleşim .
Bu dağda mücadele yorucu ve yıpratıcıdır. Görmediğiniz düşmanla görünerek mücadele etmek zorunda kalırsınız. Asker için her anıyla tehdit demektir. PKK, arazi yapısından ötürü Gabar'da kolayca saklanabilir, barınabilir, eğitim yapabilir ve askeri gözetleyebilir.
Süryaniler Mezopotamya'da yaşamlarını sürdüren ve aralarında Aramice dilini konuşan, Hıristiyan dinine mensup bir halk olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımlama Süryani kimliğinin dinsel bir temele dayanmasından kaynaklanmaktadır. Süryaniler din ve geleneklerine son derece bağlı olan topluluklardır.
Günümüzde Süryanice başta Türkiye olmak üzere İran, Irak, Suriye, Lübnan'da konuşulan ve ağırlıklı olarak kiliselerde resmi literatür ve teoloji dili olarak kullanılan bir dildir. Aynı zamanda tüm dünyaya dağılan Süryanilerin ortak iletişim dilidir.
1553 yılı itibarı ile Nasturi Hristiyanların bir kısmı Katolikliği benimser ve Papa'nın otoritesini kabul ederler. Yeni kurulan bu kiliseye Keldani Kilisesi adı verilir ve bu tarihten sonra Katolikliği benimseyen Doğu Kilisesi Hristiyanlarına Keldani adı verilir.
Tarihçe. Köyün eski adı 1941 yılı kayıtlarında Kivah olarak geçmektedir. Daha önceleri Mardin ili İdil ilçesine bağlı olan köy, 1990 yılında yeni kurulan Şırnak ili İdil ilçesine bağlanmıştır. 1993 yılında terör ve güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köye, 2010 yılından sonra dönüşler olmuştur.
Ülkemizde Köyü Olmayan Tek İlçe: Bozcaada
Çanakkale'nin iki ada ilçesinden birisi olan Bozcaada, boğazın Ege ağzının 18 deniz mili güneyinde Geyikli yük iskelesine 5 deniz mili uzaklıkta, köyü olmayan tek ilçedir. Bozcaada, yaklaşık 42 kilometre karelik yüz ölçümüne sahiptir.
Madde 33 - 32 nci maddenin (A) ve (E) bentlerine göre yeniden bağımsız köy kurulması talebi, o yerde bulunan seçmenlerin en az yansından bir fazlasının birlikte verecekleri dilekçe ile en yakın mülki âmire yapılır. Kaymakamlıklara yapılan müracaatları kaymakam, görüşü ile birlikte valiliğe gönderir.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
ŞIRNAK ilinin Nüfusu En büyük ilçesi CİZRE (159.754) , ŞIRNAK ilinin Nüfusu En küçük ilçesi GÜÇLÜKONAK (12.120) olmuştur.
Hakkâri, (Kürtçe: Colemêrg) Hakkâri ilinin merkezi olan şehirdir.
Şırnak kilim dokumacılığı, motif ve desen zenginliği ile dikkat çekiyor. Sıra sıra dokunan Şırnak kilimleri, Jirki Kilimleri olarak biliniyor. Bu önemli el sanatı ürünlerinden alınabilir. İğne ve boncuk oyaları, yöresel takılar, turik heybesi ya da mizer örtüsü de Şırnak'tan alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri