Makarna, kek vb. hamur işleri: Canınız durmadan makarna veya hamur işi çekiyorsa yeterli protein ve yağ almıyorsunuz demektir. Kırmızı et, beyaz et, baklagiller, süt, yoğurt, kabak çekirdeği gibi protein içeren gıdalara yönelip salatanıza biraz daha fazla zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
TATLI HAMUR İŞLERİ
Kek, kurabiye, turta gibi tatlı hamur işlerini çok sık canınız çekiyorsa, uzmanlar bunun çok uzun saatler çalışan ve oldukça zor bir işi olan bir kişinin işareti olduğunu söylüyor. Çalışma ortamınızda pek mutlu değilseniz, eve geldiğinizde tatlı bir rahatlama aramaya daha yatkın olursunuz.
Bulgurun içinde bolca B vitamini var demiştik. Özellikle içerdiği B1 vitamini ve besin lifi sayesinde bulgur, sindirim sisteminin de sağlıkla fonksiyonlarını yerine getirmesine destek oluyor. Bu da sık sık hazımsızlık ve buna bağlı gelişen mide ağrısı, kramplar çekenler için lezzetli bir kaçış noktası oluyor.
Çay saatlerinin vazgeçilmez tatlılarından olan kek ve kurabiye gibi enfes lezzetler, hamur işi gıda türüne girdiği ve bol kalori içerdiği için fazla yenildiğinde kolay yolda kilo aldırma özelliğine sahiptir.
Vücuda ihtiyacı olan birçok vitamin ve minerali sağlıyor
Her sabah 3-4 yemek kaşığı kadar yiyeceğiniz tahinle vücudunuza ihtiyaç duyduğu birçok mineral ve vitamini kazandırabiliyor, bu sayede kendinizi gün içinde çok daha zinde hissetmeye başlayabiliyorsunuz.
İlgili 44 soru bulundu
Kan şekeri düştüğünde vücut enerji ihtiyacı duyar ve bu ihtiyacı karşılamak için tatlı yeme isteği uyandırır. Yani çikolata krizi vücudun enerji eksikliğinde verdiği bir reaksiyondur.
Şeker metabolizmasını bozan aşırı karbonhidrat tüketimi, karbonhidrat krizlerinin en önemli nedenlerinden biri. Gün içinde maruz kalınan aşırı stres veya depresyon, uykusuzluk, melatonin eksikliği gibi nedenlerle de karbonhidrat krizleri oluşabiliyor.
Hamur işlerinin zararları
Büyük ölçüde şekerli besin ve rafine karbonhidrat içeren bisküvi, kek, hamur işi gibi yiyecekler tüylenmeyi arttırabiliyor. Yüksek glisemik endeksleri sebebiyle bu besinler çabuk enerji salınımına ve sonrasında insülin direncine neden olabiliyor.
Hamur işi ve Poğaça
Poğaça gibi ürünlerin içerisindeki tuz oranı yüksektir. Bu nedenle vücudumuza girdiklerinde şekerle aynı etkiyi yaratırlar. Yani tuz vücuda ne kadar girerse kan şekeri de o kadar yükselecektir. Bu durum da daha çok acıkmanıza ve daha çok yemek yemenize neden olacaktır.
Hamur işi ve Tatlılar
Sporcular, poğaça, börek, kurabiye, baklava gibi tatlılar başta olmak üzere yoğun miktarda un ve şeker barındıran hamur işi, unlu mamül ve şerbetli tatlılardan uzak durmalıdır. Kilo almayı ve yağ depolamayı hızlandıran bu ürünler kilo artışına ve buna bağlı birçok hastalığa sebep olabilir.
Kırmızı eti fazla yemenin en bilinen sebebi demir eksikliğidir. Kırmızı et aynı zamanda esansiyel bir vitamin olan b12'nin kaynağıdır. Yemediğiniz halde canınız kırmızı et tüketmek istiyorsa demir ve b12 suplementleri kullanılabilir.
Çoğumuz yaşamışızdır bu hissi. Arzu duyulan yiyecek genellikle yüksek kalori içerir. Bu hissin kilo alma veya yüksek vücut kitle indeksi ile ilişkilendirilmesi bundandır. İnsanın canı bir şey çekiyorsa vücudun ihtiyaç duyduğu bir besine dair sinyal verdiği düşüncesi oldukça yaygın.
Sorumluluklarınızın arttığı ve dolayısıyla da çok yorulduğunuz bir dönemdeyseniz, bu psikolojik olarak sizi zeytin yemeye itiyor olabilir. Bu durumdan kurtulmanız için zamanınızı iyi programlamanız, günün hangi saatini hangi işe ayırdığınızı iyi belirlemeniz gerek.
Aşırı Yeme İsteğinin Farklı Nedenleri
Besin öğesi eksikliğinin veya düşük kan şekeri seviyelerinin yanı sıra aynı zamanda hastalıklar da aşırı yeme isteğinin nedeni olabilir. Bulimia ve anoreksiya gibi hastalıklarda da beslenme bozukluğuna neden olabilir.
Tüm dokular, enerji gereksinimlerini karşılamak için karbonhidratı kullanırlar. Özellikle beynimiz enerji için sadece karbonhidratları kullanır. Beynin sadece glikozu kullanıyor olması, her gün yeteri miktarda karbonhidrat alınması için en önemli sebeptir. Aksi halde, vücut dokuları kaynak olarak kullanılır.
Aşırı yeme isteği nasıl engellenir?” sorusuna yanıt bulmanızı sağlayacak birkaç temel strateji: Bekleyin. Açık havada yürüyüş veya bir arkadaşınızla telefon görüşmesi gibi yemek yemediğiniz bir etkinlikle kendinizi isteklerinizden uzaklaştırın. Bir yemek günlüğü tutun.
Hamur işi tüketmek: Poğaça, açma gibi pastane ürünleri her gün tüketildiğinde hem vücuda zarar verir hem de kilo aldırır. Bir tanesinin kalorisi 250 ile 450 civarında değişen bir poğaça arada bir tüketilebilir ancak bunu sürekli hale getirmemek gerekir.
Hamur işleri kokusuyla ve tadıyla herkesin aklını başından alır. Ancak kurabiye, börek, pasta gibi hamur işlerini tüketmek göbek bölgenizde yağ depolanmasına sebep olur.
Birbirinden nefis olan bu yöresel lezzetleri mutlaka denemelisiniz. İşte 26 meşhur Sivas yemeği, hamur işi, çorba ve tatlı tarifi!
Sahurda börek, gözleme gibi hamur işleri, sanılanın aksine tok tutmaz! Sadece sofradan kalkınca ağırlık yapar, ancak gün boyunca enerji vermez.
Ancak bir anda fazla karbonhidrat almak, vücudun su tutmasına neden olabilir… Beyaz ekmek, şekerlemeler, hamur işleri ve meyve suları neredeyse anında kana karışır. Vücudunuz laktoz adı verilen süt şekerini kolaylıkla sindiremiyorsa, gaz, karın ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir.
Yanınızda fındık, fıstık, ceviz, kuru kayısı veya besin çeşitleri açısından dengelenmiş enerji barları gibi protein içerikli atıştırmalıklar taşıyın. Enerji düzeyiniz düştüğünde, bu tip enerji yükseltici yiyecekler çok uygundur. Yeterli miktarda uyuyun.
Bu dönemde beyin gelişimi en hızlı olduğundan yenilenlerin etkisi hayat boyu devam eder. Aynı şekilde şekerden ve undan, karbonhidrattan zengin beslenme de IQ eksikliğine yol açar. Şeker doğrudan beyinde hasar yapar. Ağırlıklı olarak ekmek, makarna, pirinç ve hamur işleriyle beslenme zekâ ortalamasını düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri