Vücudumuzda bulunan bakteri sayısı, hücresi sayımızdan 10 kat daha fazladır. Vücudumuzdaki bakterilerin toplam ağırlığının yaklaşık 4 kg olduğu ileri sürülmektedir.
Bağırsak mikrobiyotasında yaşamakta olan bakteriler yaklaşık olarak 2 kg ağırlığındadır. Vücudumuzda yaşayan 100 trilyon hücre bulunduğu tahmin ediliyor. İşte bu rakamın 10 misli fazlası kadar yararlı bakterilerimiz var! Bağırsak mikrobiyotamızda bulunanların bakterilerin ağırlığı ise tamı tamına 2 kg!
Ortalama bir insan vücudunda 1014 hücre varken, sindirim sisteminin içindeki mikroorganizma sayısı bunun en az on katı kadardır. Bakteriler kalın bağırsaktaki floranın çoğunu, dışkının da %60'ını oluştururlar.
İsrail ve Kanadalı araştırma ekibinin 2016'da yaptığı yeni hesaplara göre, vücudumuzda yaklaşık olarak kendi hücrelerimiz kadar bakteri bulunuyor. Bakterilerin çoğu kalın bağırsakta yer alıyor.
Ağızda bulunan mikroorganizmaların çoğu, biyofilm olarak adlandırılan bir yüzeye yapışık halde bulunur ve çoğunlukla bakterilerden ve az sayıda mayalardan oluşur. Çok temiz olmayan bir ağızda, tek bir dişteki bakteri sayısının 100 milyon - 1 milyar arasında olduğu belirtiliyor.
İlgili 29 soru bulundu
Ağız mikropları zararsız
Bütün bu kötü şöhretli mikroplar size nadiren zarar verir; yanağınızın iç kısmını kaza ile ısırdığınız zaman mikrop kapmaz. Çünkü tükürüğün içinde kendisine özgü çok sayıda antikor ve antimikrobiyal bileşim bulunur. Bunlar bakterilerin yaşamalarına izin vermez.
Bazı dermatologlar vücudumuzun en kirli bölgesinin göbek deliği olduğunu söylüyor. Temizlemeyi unuttuğumuz göbek deliği, gün içerisinde bir çok bakterinin biriktiği yer olduğu ve bu bakterilerin bazıları ciddi rahatsızlıklara da neden olabileceği hakkında araştırmalar sonucu elde edildi.
Thiomargarita magnifica adı verilen bu bakteri mikroskoba ihtiyaç olmadan çıplak gözle bile görülebiliyor. Artık dünyanın en büyük bakterisi olarak sınıflandırılan T. magnifica, Fransız Karayipleri'nde su altına gömülü, çürüyen mangrov ağacı yaprakları üzerinde keşfedildi.
Dünyanın en büyük bakterisi keşfedildi: Bir santimetre uzunluğunda. Yaklaşık bir cm uzunluğundaki Thiomargarita magnifica, bilinen tüm diğer dev bakterilerden kabaca 50 kat daha büyük. Üstelik ilgi çekici tek özelliği boyutu değil.
1970'lerden kalma bir mit
Luckey adlı Amerikalı bir mikrobiyoloğun 1970'lerde yayımlanan raporuna ulaştı. Luckey'ye göre 1 gr. insan dışkısı 100 milyar mikrop barındırıyordu. Ortalama bir insanda bulunan 1000 gr. dışkı Luckey'yi toplamda 100 trilyon mikrop taşıdığımız sonucuna götürmüştü.
Dışkılama konusu günlük hayatta pek dillendirilmeyen bir konu olduğu için, insanlar kendilerinde kabızlık olup olmadığını net olarak değerlendiremeyebilirler. Dışkılama sayısı: Her insanın kendine göre bir düzeni vardır. Örneğin üç günde bir dışkılama ile günde üç kere dışkılama arası normal kabul edilir.
Normal dışkılama haftada 3- 12 defa ve günlük dışkı miktarı 35 ile 235 g arasında değişmektedir.
Kalın bağırsak midenin altındadır. Dışkı depolama kapasitesi 2100 gram olarak ölçülmüştür.
40 saat içerisinde, kafalarımıza kadar bakteriye gömülmüş olurduk ve birkaç gün içerisinde Gözlenebilir Evren'in tamamı bakteriler ile dolardı (uzay boşluğunda yaşayabileceklerini varsayarsak).
Kötü bakteriler yağ depolamanızı sağlıyor! Siz daha çok şekerli ve unlu şeyler tükettikçe, kötü bakteriler bağırsak zarını zedeleyen toksinler yaratıyor, enflamasyona sebep oluyor ve yağ depolamanıza sebep oluyor''.
Enerji ve Karbon Kaynağı: Bakterilerin çoğu organotroftur, enerjilerini organik bileşiklerden (şekerler, aminoasitler) alırlar. Bazı bakteriler litotroftur, enerjilerini azot-demir-sülfür içeren inorganik maddelerden sağlarlar.
Endüstride bakteriler, atık su arıtması, peynir ve yoğurt üretimi, biyoteknoloji, antibiyotik ve diğer kimyasalların imalatında önemli rol oynarlar.
Virüsler bakterilere göre çok daha küçüktür. Virüslerin en büyüğü, en küçük bakteriden daha küçüktür. Virüslerin boyutları 0,02 ile 0,25 mikron arasındayken, en küçük bakterilerin çapı 0,4 mikron seviyesindedir. Bu nedenle pek çok virüs sıradan mikroskopla görülemez.
Çoğu dermatolog insan vücudunun en kirli yerlerinden birinin göbek deliği olduğunu belirtiyor. Sıklıkla göz ardı edilse de göbek deliğinizi düzenli olarak yıkamanız gerekiyor.
Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller gelmektedir. Kirli yüzeylere sürtünen ve dokunan ellerin yıkanmadıkları sürece birer mikrop barınağı olmaya başladığı bilinmelidir. Bu nedenle ellerin düzenli olarak yıkanması gerekmektedir.
Göbek deliği
Göbek deliğinizin haftada bir ve belirli bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. 1 sıcak bardak suya 1 çay kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın. Su hafif soğuyunca göbek deliğinizi bu su ile yıkayın. Ardından pamuklu çubuk yardımı ile içeride kalan kirleri alın.
İnsan ve artığı temiz olan hayvanların ağzından akan balgam, tükürük, salya, uyuyan insanın ağzından akan su gibi şeyler temizdir; ancak mideden gelen kokuşmuş, kusmuk niteliğindeki maddeler necistir.
Tükürük, sindirimin başlamasını sağlayan bir sıvıdır. Nişastayı maltoza ve dekstrine parçalayan tükürük, diğer aşamalarda sindirimi kolaylaştırır. Yine tükürük, ağızda olası birçok bakteriyi yok eder. Ancak ağzın düzenli temizliği sağlanmadıkça bu antibakteriyel bileşiklerin etkisi yetersiz kalır.
Dolayısıyla ağız hijyenini bir de ihmal edecek olursak o zaman çok ciddi diş kayıpları olur. Tükürüğün daha birçok etkisi var, ağrı kesicidir. Ağız yaraları üzerinde iyileştirici etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri