“Hiç tanımadığı birine sosyal medyada arkadaşlık isteği göndermenin ya da mesaj göndermenin hukuki bir sakıncası var mı?” sorusuna ise Yıldız şu şekilde cevap verdi: İçeriği suç oluşturmuyorsa sadece mesaj atılması ya da arkadaşlık isteği göndermek suç oluşturmaz.
Eğer suç unsuru bulunduruyorsa ve yasal şartları oluşmuş ise tanınmayan bir kişiye atılan mesajlar TCK'da düzenlenen suçların meydana gelmesine neden olacaktır.
Genellikle “sadece iltifat etmek” amacıyla söylendiği savunulsa da, Yargıtay “Güzelsin” ve/veya “Seni seviyorum” tarzındaki cümleleri cinsel taciz suçu olarak değerlendirebilmektedir.
Stalking (birini gizlice takibe almak) gerçekte ve yahut sosyal medya aracılığıyla olması fark etmeksizin sistematik ve ısrarlı bir şekilde kişinin ciddi olarak huzurunu kaçıracak boyuta ulaştığında 27.05.2022 tarihinde resmî gazetede yayımlanan düzenlemeyle TCK m. 123/A kapsamında suç olarak belirlenmiştir.
Arabada cinsel ilişkiye girmek de alenen cinsel ilişki suçuna girer. Hiç kimse görmese bile görme olanaklarının bulunması da suç oluşturmak için yeterlidir. Alenen cinsel ilişkide bulunma suçu işlendiği takdirde yaptırımı; 6 ay ile 1 sene arasında hapis cezası olarak belirlenmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Stalklamak cezası nedir ❓
Stalk yapan kişiye 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilebilir.
Cinsel taciz suçunu, sadece fiziksel taciz temelli olarak algılamanın doğru olmayacağını vurgulayan Av.Tamer Kulaçoğlu, olayın gerçekleşme şekline göre, sözlü yazılı ya da elektronik ortamda gönderilen mesajlarında mahkemelerce cinsel taciz içerikli olarak değerlendirilebileceğini belirtti.
Kişinin onayı dışında ona cinsel içerikli mesaj göndermek, onu cinsel içerikli fotoğraf paylaşmaya zorlamak, fotoğrafları tehdit aracı olarak kullanmak birer #cinselşiddet eylemidir ve farklı suç tanımlarına (cinsel taciz, taciz, kişilerin huzurunu bozma ve şantaj/tehdit vb.) girer.
Yukarıda da değinildiği gibi, söylenen sözlerden rahatsız olan mağdura cinsel amaçla seni seviyorum veya benzeri ifadeler kullanılmış ise cinsel taciz suçu oluşur. TCK'nın 105. maddesine göre, bir kimseyi cinsel amaçlı taciz eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ses Ve Ekran Görüntüsü Almak Suç Mu? Kişiler arasında gerçekleştirilen konuşmaların ses kaydının ya da ekran görüntüsünün alınması “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçu teşkil eder.
Bir kimsenin rızası olmaksızın ses ve görüntü kaydı alınması hukuka aykırılık teşkil ettiğinden bu verilerin delil olarak kullanılması mümkün olmayacağı gibi kayıt alan kişi de Türk Ceza Kanunu bakımından suç teşkil eden bir eylem gerçekleştirmiş olacaktır.
Haberleşmenin gizliliğini ihlal WhatsApp mesajlarının hukuka aykırı bir şekilde, 3. şahıslar ile diğer tarafın rızası olmaksızın paylaşıldığı takdirde suç olur. Dolayısıyla WhatsApp konuşmalarının ekran görüntüsünün alınması, sosyal mecralardaki konuşmaların fotoğrafının çekilmesi tek başına suç teşkil etmez.
Örneğin, bir kişinin çalışma masasına insan dışkısı koymak veya bir kimsenin yüzüne tükürmek hakaret suçuna vücut verir. Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz.
Birine cinsel ilişki teklif etmek, cinsel içerikle laf atmak cinsel taciz suçunu oluşturur.
Cinsel organını gösterme, Mağdura bakarak cinsel organına ellemesi ve mastürbasyon yapması, Seni koynuma alacağım diye mesaj atması, “Tanışabilir miyiz?” diye sosyal medya hesabı üzerinden mesaj gönderilmesi gibi davranışlar cinsel taciz suçunu oluşturmaktadır.
İnternetten veya sosyal medya üzerinden cinsel taciz suçu nedeniyle yapılan yargılamalar asliye ceza mahkemesi tarafından yerine getirilir. İnternetten veya sosyal medya üzerinden cinsel taciz suçu, daha fazla cezayı gerektiren hal olarak TCK m.105/2-d maddesinde düzenlenmiştir.
Cinsel Taciz (m.105)
Sosyal medya üzerinden gönderilen cinsel içerikli ifadeler, cinsel içerikli sözler, işaretler, çıplak vücudun teşhir edilmesi, cinsel konulu ses kayıtları, görseller, cinsel organ fotoğrafları, videolar veya görüntülü konuşma sırasında sergilenen eylemler, cinsel taciz suçuna vücut verir.
Cinsel rüşt yaşı kişinin yasal olarak cinsel fiillerinin bilincinde sayıldığı, bu fiillere rızasının geçerli kabul edildiği en küçük yaştır. Türkiye'de cinsel rüşt yaşı 18'dir. 18 yaşındaki kişi cinsel özgürlüğe erişmiş olacaktır. Kanunda özel olarak cinsel rüşt yaşı düzenlenmemiştir.
“Hiç tanımadığı birine sosyal medyada arkadaşlık isteği göndermenin ya da mesaj göndermenin hukuki bir sakıncası var mı?” sorusuna ise Yıldız şu şekilde cevap verdi: İçeriği suç oluşturmuyorsa sadece mesaj atılması ya da arkadaşlık isteği göndermek suç oluşturmaz.
Özellikle bir kadının cep telefonuna bu şekilde sıklıkla mesaj geliyor olması bir rahatsızlık verici olması sebebiyle suç teşkil edilebilir ama bu suç zannediyorum ki cinsel taciz kapsamına girmez. Mahkemenin verdiği karar çok doğru ve yerinde. O şekildeki bir mesajın cinsel taciz olarak kabul edilmesi mümkün değil.
Çocuğa karşı işlenmesi halinde, altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Hareket : Hangi tür davranışların “cinsel taciz” sayılacağı hususunda kanunda bir açıklık yoktur.
Paylaşmış olduğunuz çok eski bir fotoğrafınızın o kişi tarafından beğenilmesi, size gönderilen ve anında geri çekilen takip istekleri veya sosyal medya aracılığı ile paylaştığınız hikayeye gelen ifade gibi olaylardan hesabınızın bunları yapan kişi tarafından stalklandığını anlayabilirsiniz.
Israrlı Takip Suçu ve İçtima
Esasen, ısrarlı takip suçu TCK 123. maddede düzenlenen kişilerin huzur ve sükunu bozma suçunun özel bir halidir.
Hakaret, tehdit, özel hayatın gizliliğini ihlal, cinsel taciz, kişisel verilerin kaydedilmesi gibi suçlar doğrudan sosyal medyada işlendiği gibi, hırsızlık, cinsel saldırı ve dolandırıcılık gibi suçlar ise sosyal medyanın suça zemin oluşturduğu dolaylı yoldan işlenen suçlardır.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri