Memede kist ağrı yapar mı? Meme kistleri, memede en sık görülen lezyon olmasına rağmen büyük çoğunluğu ağrısız ve ultrason kontrollerinde rastlantısal olarak saptanırlar. Ancak büyük boyutlara gelmiş, kist içine kanama olmuş, enfekte olmuş (travma) gibi nedenlerle kistler ağrıya sebep olabilir.
Meme kistleri ağrılı olabileceği gibi ağrısız da olabilir. Basit kist olarak nitelendirilen kistler 2,5 cm arasında değişiklik gösterir. Bu boyutun üstünde oluşan kistler memenin çevre dokularına baskı yaparak rahatsızlık hissi verir.
Basit meme kisti; içindeki sıvı yapısının aynı olduğu, çevresi düzgün, damar yapısı bulunmayan ve kansere dönüşme ihtimali olmayan kistlerdir. Birkaç kistin bir araya gelmesiyle oluşan komplike meme kisti, kist içindeki sıvının çok yoğun olması durumuna ise yoğun içerikli meme kisti denir.
Memedeki kist yapıları basit kist şeklinde olduğunda genellikle ağrı şikayeti meydana getirmezler. Kistin oldukça büyük boyutlu olması ve birden ortaya çıkması, duvarının enfekte olması ve kist içeriğinin apseleşmesi durumunda ağrı ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
Basit meme kistlerinin yarısından çoğu ilk yıl kendiliğinden kaybolabilir, %10'u 5 yıl sonra tekrar oluşabilir. Basit kistler düzgün ince cidarlı, kompleks tür kistler ise içinde sert kısımlar olan, bölmeli, yoğun sıvı içeriğine sahip, cidarı düzgün olmayan kistlerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Meme kistleri, memede görülen basit meme kistleri iyi huylu lezyonlardır. Meme kanserine dönüşmezler, takip edilmeleri yeterlidir.
Tek bir hücreden kanser olarak başlayan ve zamanla büyüyerek tamamen dokudan oluşan meme kanseri, bu anlamda kistlerden ayrılır. Dolayısıyla meme kistlerinin ilerleyen süreçlerde kansere dönüşme ihtimali yoktur.
Meme ultrasonografisi ile kolayca tespid edilirler. Kistler iyi huylu yapılardır ve genellikle tedavi gerektirmezler. Bununla beraber, memesinde kitle veya değişiklik farkedenler hemen doktora başvurmalı ve bu kitlenin ne olduğu araştırılmalıdır. Bazı kistler kendiliğinden kaybolabilir.
Memede kitle genellikle elle muayene sonucunda fark edilmektedir. Bununla birlikte en sık açığa çıkan belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir; Memede ağrı Koltuk altında ağrı
Bu bakımdan meme kanalını ilgilendiren kistler ve meme kanal genişlemeleri memede ağrıya neden olur. Kistler kişi tarafından memede ağrılı kitle olarak hissedilirler. Öte yandan kanal genişlemeleri ve küçük kistler ise memede özellikle regl öncesi yaygın hassasiyet olarak ve bazen de ağrı olarak hissedilirler.
Basit kistler düzgün ince cidarlı, kompleks kistler ise içinde solid (katı) kısımlar içeren, bölmeli, sıvı içeriği yoğun görünümlü, cidarı düzgün olmayan kistlerdir. USG/MMG'deki ele gelmeyen basit kistler ağrı vb. herhangi bir belirti vermiyorsa takip gerektirmiyor. Adetlerle ilişkili kistler büyüyüp küçülebiliyor.
Özellikle meme çeperinde çıkıntısı olan kistler, yoğun içeriğe sahip olan kistler ve iç yapısı düzensiz olan kistlerin mutlaka takibe alınması gerekmektedir. Çünkü bu kistlerin yapısı tam olarak anlaşılamamaktadır. İlerleyen dönemlerde ise kansere neden olabilme ihtimalleri bulunabilmektedir.
Memede tespit edilen kitleye iyi huylu teşhisi konmuşsa tedaviye gerek yoktur. Ancak kitlenin büyük olması durumunda verdiği rahatsızlıktan ötürü bazı hastalar kitlenin cerrahi operasyon ile alınmasını tercih edebilmektedir.
Memede Kitle Ağrısı Nereye Vurur? Fibrokistik yapıya sahip olan kadınlarda özellikle adet dönemlerinde beliren ya da artan ve çoğunlukla da koltuk altına doğru yayılan meme ağrısı şikayetleri görülebilir. Gün içinde memelerde yanma, batma benzeri hisler yaşanabilir.
Meme ağrısı koltuk altına veya kola yayılabilir. Memede ağrının gerçek sebebi genel olarak tam bilinemez bu nedenle konuyu açıklamaya çalışan birçok teori vardır. Siklik göğüs ağrısı adet döneminde değişen hormonal değişim ile ilgisi vardır. Bu ağrı bu nedenle gebelik veya menopoz ile geçer.
Kistler genel olarak içleri sıvı dolu kesecikler olarak tanımlanabilir. Kitlelerin ise yapısını hücreler yani doku oluşturur. Memede ele gelen yapıların dört tanesinden bir tanesi meme kistidir. Kitlelerde memede her dört kadından birinde bulunur.
Meme ağrısının en sık sebebi memedeki yapısal değişikliklerdir. Meme ağrısının kanserle ilişkisi yok denilecek kadar azdır. Meme kanseri olan hastaların % 1-2 'sinde meme ağrısı olmaktadır. Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir.
Bir kadının memesinin ağrımasının birçok sebebi olabilir. En yaygın olanı ise adet öncesi sendromun en yaygın belirtilerinden biri göğüs ağrılarıdır. Aynı zamanda hamilelik, emzirme, süt kanallarının tıkanması, kistler, apseler ve nadir de olsa meme kanseri sebebiyle memede ağrı görülebilir.
Meme ucu ağrısı veya meme ağrısı oluşumunda etkili olan birincil faktör üreme hormonlarıdır. Özellikle adet döngüsüne ilişkin ağrıların oluşumu östrojen ve progesteron gibi kadın üreme hormonlarının kandaki düzeyleri ile ilişkilidir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir. Meme kanserleri en sık olarak üst dış kadranda (yüzde 45) görülür.
Yumurtalık Kisti Ağrı Yapar Mı? Yumurtalık kistlerinin birçoğu belirti bile vermezken bir kısmı ise ağrı oluşturur. Yumurtalık kistlerinde ağrı kasıklarda ve karında görülür. Büyük kistler, adet gecikmesi ve ağrılı bir adet dönemine neden olabilir.
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Basen kistin duvarından kist içine doğru bir çıkıntı olabilir (intramural protruzyon). Bu durumda mutlaka parça alınarak kanser yönünden araştırılması gerekir. Bazen meme kisti içindeki sıvı aşırı derecede yoğun olabilir. Bu durumda içi sıvı dolu mu yoksa hücre dolu solid kitle mi ayırımı yapılamamaktadır.
Memede ele gelen şişlikler, meme ağrısı, göğüs kafesi ağrısı, koltuk altı ağrısı ve veya şişlikler, meme – koltuk altı ve veya kolda uyuşma, gerginlik hissi, batma hissi, elektrik çarpması hissi, göğüse bası hissi gibi, nadiren de omuz sırt ense ağrıları şeklinde bulgu verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri