Buna insülin direnci denir. Yemek sonrası pankreastan hızlı ve fazlaca kana salınan insülin; kan şekerini yemekten 2-3 saat sonra düşürerek aniden acıkma hissine sebep olur. Hastada bu durum acıkmayla birlikte ellerde hafif titreme ve terleme ile kendini gösterir.
İnsülin veya hap kullanan şeker hastalarında geceleri buna bağlı olarak gece terlemesi olur. Kan şekerinin düşmesi ile kendini belli eder. Şeker hastalarında gece terlemesi belirgin ve sık olarak gözlenmektedir.
Bu kişiler yemekten birkaç saat sonra şiddetli açlık hissedip, özellikle şeker ve şekerli gıdalar yemek isterler. İnsülin depolatıcı bir molekül olduğu için kanda yükselişiyle birlikte vücutta yağ doku depolanması da artar. Bu kişilerin özellikle bel ve karın çevresinde yaygın olarak kalınlaşma görülür.
İnsülin direnci ve kanser arasında da ilişki saptanan çok sayıda çalışma mevcuttur. Metabolik sendrom ve Tip 2 şeker hastalığı insülin direnci ile iç içe rahatsızlıklardır. Metabolik sendrom, şeker hastalığı, kalp hastalıkları ve diğer sağlık problemlerinin ortaya çıktığı önemli bir sağlık sorunudur.
Aralıklı aç kalmanın insülin direncine iyi geldiği belirtiliyor. Bu direnç, kan şekeri seviyesini dengede tutuyor.
İlgili 39 soru bulundu
Her gün düzenli olarak egzersiz yapmaya da özen gösterin. Sağlık durumunuza göre koşun, tempolu yürüyüş yapın, bisiklete binin, yüzün, aerobik yapın veya hızlı dans edin. Zamanınız kısıtlıysa haftada en az 3 gün 45'er dakika tempolu yürüyüş yapmayı yaşam alışkanlığı haline getirin.
Düzenli spor yapmak ve kilo vermek insülin direncini kıran en önemli faktörlerdir.
İnsülin direnci, diyabet hastalığının başlangıcı sayılmaktadır. Vücut, yüksek insülin düzeyine sahip olduğundan insülinin aşırı salınması, uzun vadede pankreasa yüklenerek üretme kapasitesini düşürür. İnsülin, glikozu hücrenin içerisine sokarak etki eder.
Kan testinde taranan kan şekeri 100'ün altında kalırken insülin yüksek bulunuyorsa, direnç kazanıldığını söylemek mümkündür. Örneğin kan şekeri 95, insülini ise 13 çıkmıştır. Bu durumda direncin varlığından söz etmek doğrudur. Ancak kan şekeri 105, insülin 20 ise, bu kez ciddi bir insülin direnci var demektir."
HbA1c testi: Ortalama son 2-3 aylık kan şekeri ortalamasının genel olarak verildiği tetkiktir. Sınır değer 5,7 olarak belirlenmiştir. Bu değerin üzerinde 5,7-6,4 diyabet öncesi riskli aralıktır. 6,5 ve üzeri değer ise diyabet tanısı olarak değerlendirilir.
İşlenmiş besinler, sakatatlar, cips, kraker, kurabiye, dondurma, çikolata, kek, fastfood gıdalar, hazır meyve suları, asitli içecekler insülin direncini artırabilir bu sebeple uzak durulmalıdır. Posa içeriği yüksek olan besinleri beslenmenizde artırabilirsiniz.
İnsülin Direncinin Nedenleri
Beslenme ile yüksek miktarda kalori alınması ve vücutta aşırı miktarda yağ dokusu bulunması kan dolaşımında serbest yağ asitlerinin miktarında artışa neden olur. Dolayısıyla dengesiz ve aşırı düzeyde beslenme ile obezite, insülin direnci ile ilişkili durumlara örnek teşkil ederler.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Terleme ayrıca buharlaşma yoluyla vücut sıcaklığımızın soğumasına yardımcı olur. İşe yarıyor çünkü su molekülleri diğer maddelerden daha yüksek oranda buharlaşıyor. Su buharı havada diğer tüm maddelerden daha hızlı hareket eder, bu nedenle ısının vücuttan kaçması daha uzun sürer.
Terleme, insanların derilerinde bulunan ter bezlerinden bir miktar su ile birlikte çözünmüş katıların salgılanmasıdır. Terlemenin temel amacı vücudun sıcaklık dengesini korumak ve düzenlemektir. Karaciğer ve böbreğin yanı sıra vücuttaki atıkların atılma yollarından biridir.
Vücudumuzdaki insülin üreten hücreler yavaş yavaş yok olur. Sonuç, kalıcı olarak yüksek kan şekeri seviyesidir. Ancak sağlıklı beslenme ve egzersiz yoluyla insülin direnci kontrol altına alınabilir ve hatta bazen tersine çevrilebilir.
İnsülin direnci testi (HOMA) , kişide insülin direnci olup olmadığını belirlemek amacıyla kullanılan bir testtir. Bu test, matematiksel bir formüldür. 8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan şekeri ile açlık insülin düzeyi birbiri ile çarpılarak, 405'e bölünür ve HOMA-IR denilen insülin direnci düzeyi ortaya çıkar.
Demir, insülinin hücre içine alınmasını ve insülinin etkisini inhibe ederek hiperinsülinemiye ve insülin direncine neden olur (3). Ayrıca serum feritin düzeyi ile diyabet riski, hipertansiyon, metabolik sendrom, kardiyovasküler risk faktörleri ve inflamasyon arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur (4-6).
Günlük olarak mutlaka düzenli egzersiz yapılmalı ya da hareketli bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Uyku düzeni, insülin direncinin kontrol edilmesinde çok önemlidir. Yaşam tarzı değişikliklerinden yarar görülemeyen hastalarda ilaç kullanımı düşünülebilir. İlaç dozu mutlaka uzman kontrolünde ayarlanmalıdır.
İnsülin direnci; fazla kilolularda, yüksek tansiyonu olan kişilerde, özellikle karın çevresi yağlanma sorunu yani abdominal obezite yaşayanlarda, polikistik overi olan kadınlarda, hareketsiz yaşayanlarda, yanlış beslenenlerde ve ailesinde şeker hastalığı olanlarda daha çok görülüyor.
İnsülin direnci olan insanlar çabuk acıktıkları için sık küçük öğünler şeklinde ve glisemik indeksi düşük besinlerle beslenmeleri uygun olur. Üç ana üç de ara öğün yapılabilir.
Aralıklı oruç herkesin yapabileceği bir beslenme şekli değildir. Özellikle gelişim çağında olanlar, hamile ve emziren kadınlar, insülin kullanan şeker hastaları, kan şeker düşüklüğü (hipoglisemi) olanlar için uygun değildir. Asıl önemli olan kişiye özel ve sürdürülebilir bir beslenme şeklidir.
İnsülin direnci hücrenin enerji bakımından aç kalmasına ve buna bağlı olarak metabolizma hızı yavaşlamasına neden olur. Hızlı kilo alma ve/veya kilo verememe ile insülin direncinin birlikte anılmasının sebebi metabolizma üzerindeki olumsuz etkileridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri