Bu diyabette pankreastan insülin salgılanması bozulur ve insülin eksikliğinden dolayı kan şekeri yükselir. Tip 2 diyabet ise daha ileri yaşlarda, salgılanan insülinin hücreler tarafından kullanılamamasıyla ortaya çıkar." bilgisini paylaştı.
Diyabet hastalığı başta kalp damar, göz, böbrek ve sinirler olmak üzere birçok organ ve dokuda olumsuz etkiler yaratabilir. Kan şekeri ne kadar kontrolsüz ve yüksek olursa bu olumsuz etkiler de o kadar hızla gelişebilir ve şiddetli seyredebilir.
Şeker İlaçları Böbreğe Zarar Verir mi? Kısaca: Hayır vermez! Sık karşılaştığımız sorulardan bir tanesi de şeker hastalığı tedavisinde kullandığımız ilaçların böbreğe zarar verip vermedikleri konusundadır.
Aslında tüm ilaçların yan etkileri olabilir. Ama insülin şeker hastalığı için kullanılan ilaçlar içinde en az zararı dokunan ilaçtır. Bir tek olumsuz etkisi vardır: Eğer yaşantınızı iyi dengeleyemezseniz ortaya ani kan şekeri düşüklükleri çıkabilir. İkinci bir yan etkisi yoktur.
Özellikle insülin kullanan diyabet hastalarında kan şekerinin fazla düşmesi (hipoglisemi) de kalp krizini tetikleyebilir. Diyabet hastası olmasa dahi açlık kan şekeri yüksek veya bozulmuş glukoz toleransı olan hastaların kan basınçlarında ve kolesterol düzeylerinde anormallikler olduğu bilinmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Diyabet hastalığı damar yapısını bozar. Yüksek şeker vücudumuzdaki tüm damar yapısı için bir tehdittir. Bu durum göz sinirleri ve kılcal damarları için de geçerlidir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında gözlerde oluşan görme bozuklukları son derece yaygındır.
Yaşın ilerlemesi diyabetiniz ortaya çıkış nedenini ve ortaya çıktığı yaşı değiştirmeyecektir. Bu nedenle Tip 1 diyabetlilerde bugünkü tıbbi imkanlara göre yapılacak en ideal ve doğru tedavi yöntemi insülin enjeksiyonu olarak kalacaktır.
İnsülin Tedavisinin Yan Etkileri Var mıdır? İnsülin tedavisinin en önemli yan etkisi kan şekeri düşmesidir (hipoglisemi). Kan şekeri 50 ml/dl'nin altına düştüğü zaman hipoglisemi görülür. Diğer günlere kıyasla daha fazla hareketliyseniz veya egzersiz yaparsanız hipoglisemi yaşabilirsiniz.
Daha fazla insülin salgılanması da kan şekerinde belli dalgalanmalara yol açabiliyor. Bu da kişinin daha çok yemek yemesine, şeker düzensizliklerine, kilo kaybında dirence yol açıyor. Kimlerde görülür? Hem kadınlarda hem de erkeklerde ne yazık ki artık her yaşta rastlanabiliyor.
** 7 yaş altı hastanın kan şekeri 250-350 mg/dl arasında olduğunda 1 ünite , >350 mg/dl olduğunda 2 ünite fazladan insülin yapabilir.
İnsulin tedavisi cilt altına yapılır. Esas karın, cilt altı olsada baldırlar, kolada uygulanır. Yanlış bilinen: insulin başlandığında ( Tip II diyabette) bırakılması imkansız ve geri dönülemez düşüncesidir. İnsulin doğru ve uygun tedavi yöntemleri ile dozu azaltılabilir veya bıraktırılabilir.
Kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar şeker hastaları tarafından tüketilmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durulmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketilmemeli ve tuzdan uzak duurlmalıdır.
İnsülinin, karbonhidrat özüştürmesinin birincil dengeleyicisi olmanın yanında, karbonhidrat metabolizması ile ilişki içinde bulunan yağ ve protein metabolizmaları üzerinde de önemi vardır ve kandaki insülin derişimi değişikliklerinin tüm bedende yaygın etkileri bulunur.
İnsülin direnciyle pankreas,vücudun talepleri için artık yeterli insülin üretemediği ve daha sonra kan şekeri yükselene kadar daha fazla insülin üretir.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
İnsülin enjektörü 1 ml kaç ünite 1 mililitre ml enjektör üzerindeki her bir çizgi 2 üniteye karşılık gelir. Böylece 1 ml ya da 1 cc ya da 1'lik bir enjektör 100 üniteye kadar insülin yapabilme imkanı sağlar. 0,5 mililitre ml enjektör üzerindeki her çizgi ise 1 üniteye karşılık gelir.
Genelde sertleşme problemi, şeker hastalığı başladıktan 10 yıl içinde meydana gelmektedir. İnsulin kullanmakta olan tip1 şeker hastalarında daha genç yaşta sertleşme problemi yaşanmaktadır. Sadece sertleşme sorunuyla doktora başvuran hastaların %12 sinde, şeker hastalığı tanısı konulmaktadır.
Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl'ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl'nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
Çoğu hastada günlük insülin ihtiyacının 2/3'ü sabah, 1/3'ü akşam yemeği öncesi yapılır. Şişman olmayan hastalarda 40 üniteden az dozlarla kan şekeri kontrol edilirken, şişmanlarda daha yüksek dozlara ihtiyaç vardır. Bazı hastalarda kan şekeri iyi kontrol edilemediğinden günde 4 kez insülin yapılması gerekir.
Eğer çalkalanan insülin kesik süt görüntüsünde(heterojen) ise bozuk kabul edilir ve bu insülin kullanılmamalıdır. Berrak insülinler çalkanmaz. Eğer zamanla berraklığı kaybolmuşsa veya sararmışa bu insülin bozuk kabul edilir ve kullanılmaz.
İnsülin çok fazla salgılandığı için gıdaların yağ olarak depolanmasına neden olmaktadır. Bu durum da kilo artışına ya da kilo verememe gibi problemlere yol açar.
Lipodistrofi, insülin'in sürekli aynı bölgeye uygulanması sonucu yağ dokusunun değişikliğe uğraması veya yağ dokusunun erimesidir. Yağ dokusunun iyi huylu bir ura benzer şekilde birikmesi lipodistrofi'yi oluşturur. Zamanla bu bölgede ağrı, acı, şişme ve kızarıklık meydana gelir.
Kalp krizi, inme gibi akut komplikasyonlardan uzun vadede ortaya çıkabilen körlük, böbrek yetmezliği, nöropati gibi kronik sağlık sorunlarına kadar birçok ciddi sonucu olabilen diyabet, kişilerin insülin iğnelerini sürekli olarak yanlarında taşımalarını gerektiriyor.
Hücreler ihtiyaç duydukları glikozu pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla kullanır. İnsülin hormonu vücutta yapılamaz ise glikoz enerji olarak kullanılamayacak ve kan şekeri yükselecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri