Abhaz mutfağı ve Çerkes mutfağında düğün ve toplantılarda sıklıkla yapılır. Malzemeleri nişasta, şeker , su, süt ve tereyağıdır.
Konya'nın Akşehir ilçesindeki tarihi Arasta Çarşısı'nda 150 yıl önce açılan iş yerinde helva yapan Akkuş ailesi, tatlı sevenleri 5 kuşaktır aynı lezzetle buluşturuyor.
Osmanlı mutfağında yer alan un helvası çeşididir. Edirne'ye özgü bir tatlı olan gazi helvası, Balkan ülkelerinde de tüketilir.
Helva'nın dünyada ilk yapıldığı yer Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk, Arap ve Yahudi toplumların yaşadıkları her yerde helvayı görmek olasıdır. Türklerin helva ile tanışmaları, İslamiyet'i kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
Mis Gibi Kaşık Helvası (Kastamonu Yöresi )
İlgili 39 soru bulundu
Konya İrmik Helvası; tereyağında kavrulan irmik ve çam fıstığına şekerli süt ilave edilerek yapılır.Konya İrmik Helvası 13.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Nazilli Kar Helvası Aydın İline bağlı Nazilli merkez ile Nazilli'yi çevreleyen altı ilçe (Kuyucak, Karacasu, Bozdoğan, Yenipazar, Sultanhisar, Buharkent) sınırları içinde özellikle yaz mevsiminde tüketilen, serinletici bir içecektir. Doğal kar ve vişne şurubu ürünün iki temel bileşenidir.
Helva, Osmanlı ve Türk mutfağı nın temel tatlılarından biridir ve Osmanlı mutfak sözlüğünde ''tatlı yiyecekler ve şeker..
Öncelikle yağımızı tavaya koyup, eritelim. Ayrı bir tavada unumuzu koyalım. Boş bir şekilde unun rengi dönüp, kavruk koku çıkana kadar 10 dakika kadar kavuralım. Kavrulan unumuzu 1 su bardağı pudra şekerimizi ve vanilyamızı süzgece koyup eleyelim.
Uşak'ın, tahin, şeker, buğday unu, kızamık şekeri ve cevizle yapılan, yaz helvası olarak da bilinen yöresel lezzeti "kırmızı helva", düşük şeker oranıyla ramazan sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor.
Az malzeme ile nefis bir sütlü tatlı tarifi olan süt helvası orijinal tarifinde Bursa'ya ait.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde, Osmanlı döneminde kurulan tahinhanede üretilmeye başlanan tahin helvası, Helvacıoğlu ailesinde babadan oğula geçerek 500 yıldır yapılmaya devam ediyor.
Tahin helva, ana maddeleri tahin, şeker, çöven suyu, vanilya olan, ünlü bir Türk tatlısıdır. Çeşitlerine göre içerisine kakao, antep fıstığı, sakız, bal ve ceviz eklenir. 700 yıl önce Denizli'de Hasan Basri Efendi tarafından keşfedilmiştir.
Koska'nın geçmişi 1900'lü yılların başında Denizli'de Hacı Emin Bey'in faaliyet gösterdiği helvacı dükkânına kadar uzanmaktadır.
Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde Ayhopa ailesi tarafından 88 yıldır üretilen “kürek helva”, özellikle Ramazan aylarında vazgeçilmez bir tat olarak tüketiliyor.
Met helvası, Eskişehir'in pişmaniye tadını andıran lifli helvasıdır.
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Unu ekleyerek rengi koyulaşana kadar kavuralım. Ayrı bir kaba sütü ve şekeri koyalım, karıştıralım. Bu karışımı yavaş yavaş kavurduğumuz helvaya ilave edelim. Helva yüzeyinde kabarcıklar belirmeye başladığında ateşi kısalım ve 10 dakika daha pişirelim. 10 dk sonunda trabzon helvası hazır.
Tene Helvası Nasıl Yapılır
Kısık ateşe alınmış bir tencereye nişasta, pekmez ve su konur, suyunu çekinceye kadar kavrulur. Suyunu çeken malzemeye yağı azar azar yedirilmek suretiyle ilave edilir. Bu arada tencere kapağı kenarı yardımıyla dövülmek suretiyle ateşteki helva tane tane durumuna getirilir.
Diyet sırasında tüketilen her türlü helva yüksek kalorisi nedeniyle kilo alımına neden olmaktadır. Kilo verme dönemi içerisindeyken mümkün olduğu müddetçe helva tüketilmemesi gerekmektedir.
Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir. Yerken de ölünün ruhuna dua edilir.
Etimoloji. Helva kelimesi Arapça'da tatlı, güzel anlamına gelen حلوى "Halwa" kelimesinden türemiştir.
Karsambaca çok benzeyen bir tatlı Amerika'nın Louisiana eyâletinde yapılmaktadır.
Bitlis'in Hizan ilçesindeki vatandaşlar, 3 bin 200 rakımdaki Karlıtepe'den getirilen kar ile pekmezi karıştırarak "karsambaç" tatlısını hazırlıyor.
El değmemiş bir doğanın içinde kendiliğinden yetişen üzümler, büyük bir özenle toplanıyor ve kurutuluyor. İncecik kıyılarak, sonradan kullanılmak üzere depolanan bu üzümler, ihtiyaç anında ise tekrar ince ince kesilerek bekletme kaplarında ortalama 3 veya 4 gün boyunca su içine yatırılarak işlemlere devam ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri