Bu yüzden iğne yapmadan önce iğneden insülin çıkıp çıkmadığını dışarı insülin sıkarak kontrol etmeliyiz. İğneyi sürekli aynı bölgelere yapmamalıyız: İğnemizi sürekli aynı yere yaparsak o bölgede insülin birikerek lipohipertrofi denilen şişlikler oluşur.
İnsülin çok ciddi bir ilaç, yanlış kullanıldığında hastanın hayatını tehlikeye atabilir. Bunun için sorumluluğu tek başına hastaya bırakmamak gerekir. Hekimin ilacın yan etkilerini, risklerini mutlaka hastaya anlatması gerekiyor. Hastanın buna tek başına karar vermemesi ve hekimiyle iletişime geçmesi gerekiyor."
İğne ne kadar kısa olursa, kasa enjeksiyon yapılması riski de o kadar azalır. Enjeksiyonun kasa yapılması hem acı hissini arttırabilir, hem de insülinin etkisini istenmeyen şekilde hızlandırır.
Günde iki kez insulin enjeksiyonu: Genellikle tek dozun yeterli olmadığı durumlarda Tip 2 diyabetlilere önerilen insülin tedavisidir, sabah ve akşam saatlerinde yaklaşık 12 saat aralıkla olmak üzere günde 2 doz insülin uygulaması yapılır.
İnsülin kalemi içindeki insülinler oda sıcaklığında bir ay, buzdolabında 3 ay saklanabilir. İnsülin 25 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda uzun süre kalırsa bozulabilir.
İlgili 29 soru bulundu
İğne uçlarını birden fazla kullanmamalıyız: İnsülin kaleminin ucuna taktığımız iğneler tek kullanımlıktır. İkinci üçüncü kullanımlarda canımızı acıtır. Bu yüzden bir kere kullandıktan sonra çöpe atmalıyız.
- İnsülin kalemindeki kartuşunuz +25 dereceye kadar olan oda ısısında 6 haftaya kadar bozulmadan kalır. - İnsülininizi (İnsülin kaleminizi) güneş ışığı altına, soba kenarına, kalorifer üstüne ve buzdolabının buzluk kısmına kesinlikle koymayın.
** 7 yaş altı hastanın kan şekeri 250-350 mg/dl arasında olduğunda 1 ünite , >350 mg/dl olduğunda 2 ünite fazladan insülin yapabilir.
Eğer çalkalanan insülin kesik süt görüntüsünde(heterojen) ise bozuk kabul edilir ve bu insülin kullanılmamalıdır. Berrak insülinler çalkanmaz. Eğer zamanla berraklığı kaybolmuşsa veya sararmışa bu insülin bozuk kabul edilir ve kullanılmaz.
İnsülin direnciyle pankreas,vücudun talepleri için artık yeterli insülin üretemediği ve daha sonra kan şekeri yükselene kadar daha fazla insülin üretir.
Şeker İlaçları Böbreğe Zarar Verir mi? Kısaca: Hayır vermez! Sık karşılaştığımız sorulardan bir tanesi de şeker hastalığı tedavisinde kullandığımız ilaçların böbreğe zarar verip vermedikleri konusundadır.
İnsülin yemek sonrası yüksek düzeylerde salgılanır; kaslar, yağ dokusu ve karaciğer insüline az yanıt verirse kan şekeri zor kontrolde tutulur. Buna insülin direnci denir. Yemek sonrası pankreastan hızlı ve fazlaca kana salınan insülin; kan şekerini yemekten 2-3 saat sonra düşürerek aniden acıkma hissine sebep olur.
Kristalize insülin gibi kısa etkili insülinlerde ise yemekten 30 dk önce yapılmalıdır. Hastanede yatan hastalar için yemeğin gecikme beraberinde hipoglisemi riskine karşı 20 dk önce yapılması daha uygun olabilir. Uzun etkili insülinler ise aç ya da tok farketmez bunlarda uygulanan zaman dilimi önemlidir.
Bu diyabette pankreastan insülin salgılanması bozulur ve insülin eksikliğinden dolayı kan şekeri yükselir. Tip 2 diyabet ise daha ileri yaşlarda, salgılanan insülinin hücreler tarafından kullanılamamasıyla ortaya çıkar." bilgisini paylaştı.
İnsülin, sağlık çalışanı seri katiller tarafından cinayetlerde morfinden sonra en çok seçilen ilaçtır. Yüksek doz insülin enjeksiyonundan sonra şiddetli hipo- glisemik koma ve kalıcı nörolojik sekeller meydana gelebilir.
Yemek hazır olduğu için 5 dakika içinde de gelmeye başlamalıdır. Eğer bu bir restoran ise, ısmarlanan yemeğin masaya gelmesini beklemek ve ondan sonra insülini yapıp 5-10 dakika bekleyip yemek yemek doğru olandır.
İlaçların serin bir ortamda saklanması ve devamlı kişinin yanında bulunması gerekir. İnsülini saklama koşulları da yaz aylarında daha fazla önem taşır. Çok sıcaklarda insülin etkisini kaybedebilir hatta bozulabilir. Bu nedenle de kişilerin farkında olmadan şekerleri yüksek kalabilir.
Açıldıktan sonra kaleminizi buzdolabının kapağında (2°C-8°C) 4 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
İnsülin kullanılması için belirli bir kan şekeri seviyesi yoktur. İnsülin kullanma kararı hastadan hastaya göre değişir. Örneğin kan şekeri 250 olup hiçbir şikayeti olmayan bir hastada insüline gerek duyulmazken, kan şekeri 250 olup ciddi hiperglisemi bulguları olan bir başka hasta için insülin kullanmak gerekebilir.
1 birim ünsilin 30 miligram kan şekeri düşürürken, 10 miligram düşürür hale gelir. Vücut bu durumla baş etmek için daha fazla insülin üretmeye başlar. Örneğin vücut, kan şekerini 80-100 arasında tutmak için 7-8 ünite insilün salgılarken, insülin direnci olanlarda bu oran 20- 30'a hatta 50'ye kadar çıkar.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Tokluk Kan şekeri normal değeri; 1. saat 140 mg/dl, 2. saat 120 mg/dl veya altındadır. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl seviyesinde veya üzerinde olması durumunda şeker hastalığı (diyabet) tanısı konur.
Elli altı hasta 1 adet tek kullanımlık insülin kalemi kullandığını ve 45 hasta ise birden fazla tek kullanımlık insülin kalemi kullandığını belirtmiştir.
İnsülin enjektörü 1 ml kaç ünite 1 mililitre ml enjektör üzerindeki her bir çizgi 2 üniteye karşılık gelir. Böylece 1 ml ya da 1 cc ya da 1'lik bir enjektör 100 üniteye kadar insülin yapabilme imkanı sağlar. 0,5 mililitre ml enjektör üzerindeki her çizgi ise 1 üniteye karşılık gelir.
İnsülin flakonu açıldıktan sonra mümkünse buzdolabında ya da 30 ºC'nin altında, oda sıcaklığında 28 gün saklanabilir (Hastanede kullanırken açtığınız tarihi üzerine yazınız ve açılmamış bir flakonu kullanırken son kullanım tarihini kontrol ediniz).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri