Hava emiş yolları özellikle intercoolerda yağ toplanabilir. Motor güçten düşmüştür. Kontrolsüz biçimde aşırı hızlanmalar olur ve buna intercoolerda toplanan yağ sebebiyet verir.
Sıkıştırılan hava ısınır turbo sistemi hareketli parçaları yağ ile sürekli yağlanır ısıylada karşılaşınca yağ buharı meydana gelir sistem basınçlı bir sistem olduğundan zaman içerisinde hortum ve rekorlarda terleme meydana gelir, önemli olan bu terlemelerin takip edilerek aşırı kaçak oluşumunu gözlemlemektir.
Turbonun içindeki paletleri taşıyan bir mil bulunur. Bu milin aşınmasından dolayı ve milin aşırı boşluk yapmasından dolayı sadece hava basması gereken turbo, o milin boşluğundan geçen yağları da havanın içine katar ve borulara yağ bulaştırır. Sizde boruları yağlanmış olarak görürsünüz.
Genelde intercooler hortumu turbo hortumu gibi parçalara bakılarak bu kısımlarda yağ kaçağı varsa akla turbonun yağ bastığı gelir. . turbo yağ kaçağı nasıl anlaşılır konusunda anlatılan noktalara bakarak hızlıca arıza tespitinizi yapabilirsiniz. Turbo çoğu araçta manifolta yağ basabilmektedir.
Intercooler delik olursa ne olur diye merak ediyorsanız, sızma yapan bir hortum motorun zengin karışımla çalışmasına neden oluyor. Bu da motorun zayıf çalışması ve egzozdan siyah dumanların çıkması anlamına geliyor.
İlgili 24 soru bulundu
Hava emiş yolları özellikle intercoolerda yağ toplanabilir. Motor güçten düşmüştür. Kontrolsüz biçimde aşırı hızlanmalar olur ve buna intercoolerda toplanan yağ sebebiyet verir. Aniden aşırı hava salınımı yapar.
Temizleme yöntemi, soğutucunun düzlemine dik olarak daha az basınçla bir su tabancası kullanmaktır. Yavaşça aşağıdan aşağıya veya aşağıdan aşağıya doğru yıkayın, ancak soğutucunun zarar görmesini önlemek için asla eğmeyin.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Sebebi ise turbo sistemli araçlarda turbonun arıza yapması veya deforme olması nedenlidir. Turbo sisteminin yağlama işlemi için gerekli yağ, motor sistemi ile ortak kullanılmaktadır. Bu sebepten dolayı yağ eksiltme durumunun sebeplerinden bir diğeri de turbodur.
İntercoolerin içini tiner ile temizlediğinizde içeride tiner kalmamasına çok dikkat edeceksiniz.Tiner kuruduktan sonra buharı içeride kalıyor.Daha sonra su ile defalarca yıkayacak ve bir kaç saatliğine güneşe kurumaya bırakacaksınız..
Intercooler (Arasoğutucu), turbo şarjlı motorlarda turbonun sıkıştırması sonucu ısınan havanın soğutulması için kullanılan ek soğutucudur. Turbonun basıncını yükselttiği hava radyatöre benzeyen peteklerin içerisinden geçirilerek tekrar soğutulduktan sonra motora gönderilir.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Intercooler, motorun verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Özellikle yüksek performanslı motorlarda kullanımı önemlidir. Intercooler'ın kullanımı, daha yüksek güç üretimine, daha düşük yakıt tüketimine ve daha uzun motor ömrüne olanak tanır.
Ayrıca turbo ve supercharger kullanılıyorsa mutlaka intercooler da kullanmalıdır, bu turbo ve superchargerların temel işlevi basıncı artırmalarıdır ancak havanın sıcaklığı da bu işlemin ardından oldukça artar.
Intercooler, Türkçede “ara soğutucu” anlamına gelen bir sözcüktür. Araçlardaki motoru soğutmaya yarayan bu sistem; motorun çalışmasından dolayı oluşan ısıyı dengelemek için kullanılır. Intercooler adı verilen bu ara soğutucular, turbo sistemi bulunan motorlarda kullanılan bir cihazdır.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
En zorlu koşullara dayanacak nitelikte üretilen turbolarda bulunan türbin kanatçıkları, dakikada 60-100 bin devirle dönmektedir. Aşırı sıcak bir ortamda dönen turbo mili yağsız kaldığı taktirde arıza oluşumuna sebep teşkil etmektedir. Milin yataklara sürterek aşınmaması için yağın eksik edilmemesi gereklidir.
Yanma Hatalarının (supap zamanlama hataları, Elektronik kontrol ünitesi hataları, Enjektör Hataları, Yakıt Pompası hataları, Turbo hataları, kötü yakıt kullanılması vb.) olması: Bu durumda yanmamış yakıt yağa ulaşarak, yağın özelliklerinin bozulmasını sağlar ve taşıyıcılığını zayıflatır.
İntercoolerin içine yarım şişe pril veya kaliteli bulaşık deterjanı koy, biraz da otomatik çamaşır deterjanı dök (1 ölçü yeter). Bulaşık deterjanı en iyi yağ çözücüdür. Hem intercoolerin içini hem dışını yağı kiri sökecektir. Sonrasında intercooleri basınçlı su makinesi ile dıştan yıka.
Turbo yada atmosferik fark etmez, bütün araçlarda olması gereken bir parça.
Intercooler, genellikle turboşarj ve süperşarj destekli motoru olan araçlarda yer alır. Turbodan gelen basınçlı havanın sıcaklığı yüksektir. Bu sebeple soğutulması gerekir, ara soğutucuysa motora gitmeden ısınan havayı farklı yollarla soğutur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri