Intercooler delik olursa ne olur diye merak ediyorsanız, sızma yapan bir hortum motorun zengin karışımla çalışmasına neden oluyor. Bu da motorun zayıf çalışması ve egzozdan siyah dumanların çıkması anlamına geliyor.
Turbodan intercooler kısmına giden kauçuktan imal edilen hortum zamanla çatlama ve yırtılma sebebiyle arıza durumu oluşturur. Motorun çekiş gücünün hissedilir derecede düşmesiyle arıza anlaşılır. Basit ve maliyeti oldukça düşük olan hortum değiştiğinde arıza giderilmiş olur.
Intercooler (Arasoğutucu), turbo şarjlı motorlarda turbonun sıkıştırması sonucu ısınan havanın soğutulması için kullanılan ek soğutucudur. Turbonun basıncını yükselttiği hava radyatöre benzeyen peteklerin içerisinden geçirilerek tekrar soğutulduktan sonra motora gönderilir.
Ayrıca turbo ve supercharger kullanılıyorsa mutlaka intercooler da kullanmalıdır, bu turbo ve superchargerların temel işlevi basıncı artırmalarıdır ancak havanın sıcaklığı da bu işlemin ardından oldukça artar. Bu sıcaklık düşürülmezse volumetric(hacimsel) verimlilik çok ciddi bir biçimde düşer.
Hava emiş yolları özellikle intercoolerda yağ toplanabilir. Motor güçten düşmüştür. Kontrolsüz biçimde aşırı hızlanmalar olur ve buna intercoolerda toplanan yağ sebebiyet verir.
İlgili 39 soru bulundu
Intercooler delik olursa ne olur diye merak ediyorsanız, sızma yapan bir hortum motorun zengin karışımla çalışmasına neden oluyor. Bu da motorun zayıf çalışması ve egzozdan siyah dumanların çıkması anlamına geliyor.
Temizleme yöntemi, soğutucunun düzlemine dik olarak daha az basınçla bir su tabancası kullanmaktır. Yavaşça aşağıdan aşağıya veya aşağıdan aşağıya doğru yıkayın, ancak soğutucunun zarar görmesini önlemek için asla eğmeyin.
Intercooler Ünitesi (Ara Soğutucu)
Turbo ünitesinden yayılan havanın sıcaklığı hemen hemen 160 derecedir. Intercooler'ın içinden geçen sıcak hava soğutulur ve bunun sonucu yoğunluğu artar. Bu sayede silindirlere daha çok hava iletilmiş olur. Böylelikle aracın turbo basıncının da artması sağlanır.
Intercooler, motorun verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Özellikle yüksek performanslı motorlarda kullanımı önemlidir. Intercooler'ın kullanımı, daha yüksek güç üretimine, daha düşük yakıt tüketimine ve daha uzun motor ömrüne olanak tanır.
En önemli sebebi anlatayım size. Turbonun içindeki paletleri taşıyan bir mil bulunur. Bu milin aşınmasından dolayı ve milin aşırı boşluk yapmasından dolayı sadece hava basması gereken turbo, o milin boşluğundan geçen yağları da havanın içine katar ve borulara yağ bulaştırır. Sizde boruları yağlanmış olarak görürsünüz.
Otomobil, Kamyon, Çekici, Otobüs ve Traktörlerde motor suyu soğutma radyatörünün önünde yer alan “Hava Soğutma” radyatörüdür. Alüminyum Intercooler'ların turbo destekli motorlarda kullanımına 1970'li yılların ortalarından itibaren başlanmıştır.
Intercooler, Türkçede “ara soğutucu” anlamına gelen bir sözcüktür. Araçlardaki motoru soğutmaya yarayan bu sistem; motorun çalışmasından dolayı oluşan ısıyı dengelemek için kullanılır. Intercooler adı verilen bu ara soğutucular, turbo sistemi bulunan motorlarda kullanılan bir cihazdır.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
kacak kucukse kisa vadede birsey olmaz. yuksek basinc gec olusur sistemde sadece. kacak buyukse yakit fazla kalacagindan duman ve performans dusmesi gozlemleyebilirsiniz. Kacaktan dolayı, turbo cok daha yüksek donus hızlarına ulasir. Buda ömrünün azalması demektir.
Yaz sıcağında aleni belli eder güçten düştüğünü. Cooler ihtiyaçtan çok büyük seçilirse basıncıyla bağlantılı olarak lag yapar hatta düşük basınçla kullanılıp tam dolmayan coolerlar tam soğutma yapamaz o zaman küçük cooler daha çok iş görür.
Intercooler, genellikle turboşarj ve süperşarj destekli motoru olan araçlarda yer alır. Turbodan gelen basınçlı havanın sıcaklığı yüksektir. Bu sebeple soğutulması gerekir, ara soğutucuysa motora gitmeden ısınan havayı farklı yollarla soğutur.
Turbo yada atmosferik fark etmez, bütün araçlarda olması gereken bir parça.
Turbo, egzoz gazı ile çalışan bir süperşarj olarak tanımlanabilir. Gücünü süperşarj gibi kayışlardan ve dişlilerden değil, egzoz gazının basıncından alır.
Performans olarak şöyle, güç artışı sağlamıyor fakat yüksek devirli sürüşlerde yaşanan ısınma sonucu oluşan performans kayıplarının önüne geçiyor. Yanma odasına daha soğuk hava girdiği için tam performans alabiliyorsunuz.
Turbolu aracı yokuşlu bir yolda sürün. Aracı üçüncü vitese ve üç bin devire getirip gaza sonuna kadar basın. Eğer bariz bir ıslık sesi duyuyorsanız, bu turboda ciddi bir sorun olduğuna işarettir. Islık sesi duyduğunuz turbolu aracın ya turbo ömrü bitmiş yada ömrünün bitmesine çok az bir zaman kalmıştır.
Motoru Durdurmak İçin Acele Etmek: Turbo pervaneleri çok yüksektedir. Yağlanmadığı taktirde çabucak aşınması kaçınılmazdır. Motor durduğunda motor yağı ve turbo arasındaki bağlantı kesildiği için turbo sistemi yağsız kalacaktır.
Turbo fırın temizliğine başlamadan önce turbo fırın ne ile temizlenir sorusuna cevap vermelisiniz. Fırın temizliği sırasında fırın temizliğine uygun bulaşık deterjanı ya da benzeri kimyasallar kullanabileceğiniz gibi sirke, karbonat ve limon gibi doğal malzemeleri de kullanabilirsiniz.
Turbo sisteminin kendine özgü bir yağlama sistemi yoktur ve motor içerisine konulan yağ ile yağlanırlar. Ortalama bir motor 6000-7000 devir/dakika hıza çıkabilirken turbo sistemi içerisindeki türbin ve kompresör 150.000 devir/dakika üstü hızlara çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri