İntermodal taşımacılık, aynı taşıma aracıyla, iki veya daha fazla taşımacılık modu (Karayolu, demiryolu, deniz yolu, havayolu) kullanılarak yapılan ve mod değişimlerinde araç içindeki yüklerin herhangi bir elleçlemeye tâbi tutulmadığı taşıma şeklidir.
Intermodal taşımacılık, taşıma şekilleri değiştirilirken yük üzerinde herhangi bir işlem yapmadan birden fazla noktaya yükün birden fazla taşıma modeliyle taşınması yöntemidir.
Taşımanın ülke içinde ya da dışında yapılmasına göre uluslararası ve yurtiçi taşımacılık olarak iki sınıfa ayrılabileceği gibi, seçilen taşıma türüne göre de karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu vb. şeklinde farklı gruplara ayrılabilmektedir.
Multimodal taşımada yükler, bulundukları taşıma kaplarından başka taşıma kaplarına aktarılarak lojistik servis değişikliği sağlanır. Intermodal taşımacılıkta ise yüklerin taşıma kaplarında herhangi bir değişiklik olmaz ve yük mevcut kabı ile birlikte başka bir lojistik servise aktarılır.
İlgili 22 soru bulundu
Intermodal taşımacılıkta yükün aktarılmasında kullanılan vinç, portainer, crane gibi elleçleme ekipmanlarının yerini kombine taşımacılıkta, taşıma aracının taşıma aracına aktarımını rahatlıkla gerçekleştirebilecek tekerlekli araçlar ve rampalar almaktadır.
LTL (Less Truck Load), parça parça taşımacılık anlamına gelir. Taşımayı sağlayan araç, kamyon veya konteynerin taşıma kapasitesinin hacmi veya ağırlığı tam olarak dolduramayan bir yükü tamamlamak için lojistik terminolojisinde kullanılan bir terimdir.
Multimodal taşımacılık sistemi içerisinde satıcı taraf ile alıcı taraf arasında en az iki farklı taşımacılık yöntemi kullanılarak teslimat sağlanır. Çıkış noktasında konteynerlere yüklenen malların tamamı hem denizyolu hem de demiryolu bazı durumlarda da karayolu kullanılarak teslimat noktasına ulaştırılır.
İlk insanlardan itibaren Kara Nakliyesi olarak başlayan nakliyecilik , Kara Nakliyesi, Hava Nakliyesi, Demir Yolu ve Deniz Nakliyesi ve nakliyesi gibi çeşitli kısımlara ayrılmıştır. Ticaret olmazsa olmazı haline gelen nakliye sektörü günümüzde bireysellikten çıkarak toplu bir hareket halini almaktadır.
Intermodal Taşımacılık, taşıma kabı değiştirilmeden en az iki farklı taşımacılık modu kullanılarak yapılan taşıma şeklidir. Türkiye'nin ilk intermodal taşımacılık şirketi olarak, müşterilerimize maliyetlerini azaltarak en ekonomik ve en çevreci çözümü optimum transit süreler içerisinde sunuyoruz.
Araç Sırtında Taşımacılık (Piggyback): Bir aracın, yüküyle birlikte başka bir taşıma aracında taşındığı kombine taşımacılık türüdür. Karayolu lojistik araçları, özel ekipmanlar aracılığı ile piggyback adı verilen bir vagona yüklenirler.
Denizyolu taşımacılığı genel olarak bakıldığında sefer türlerine göre iki gruba ayrılmaktadır: Tramp (Düzensiz) Taşımacılık. Liner (Düzenli) Taşımacılık.
Ro-Ro veya Roll-on-Roll-off taşımacılığı, bir yükün (yani bir aracın), özel gemi aracılığıyla deniz yolu kullanarak nakledilmesidir. Bir roll-on-roll-off gemisi, arkadan yükleme asansörü veya rampası olan bir gemi türüdür.
Multi Modal Taşıma yani diğer adıyla çoklu taşıma sistemi taşınacak ürünün çıkış yerinden varış yerine birden çok taşıma yöntemiyle belirlenmiş bir fiyatla ve bir tek faturayla taşınma şeklidir.
Çoklu taşımacılık (multimodal transport), farklı taşıma üniteleri veya aracıyla, birden fazla taşıma türü kullanılarak yapılan taşımacılık türüdür.
Dünya ticaretinin büyük bir kısmı denizyolu taşımacılığı ile yapılır. Denizyolu taşımacılığını seçilme nedeni daha ucuz ve daha güvenli olmasıdır.
Yolcu ve eşyanın bindirme, indirme, yükleme, boşaltma noktalarının taşıtın kayıtlı olduğu ülkenin dışındaki ülkeler arasında yapılan taşımaları ifade eder.
5. Dökme Yük Taşımacılığı: Maden cevheri, hububat, kömür, çimento, tuz, şeker gibi dökme yüklerin taşındığı taşımacılık şeklidir.
Ülkemizde ve dünyada kullanılan taşıma şekilleri havayolu, karayolu, denizyolu, demiryolu, boru hattı taşımacılığı ve günümüzde en yaygın ve çağdaş nakliye metodu olan modlar arası, çok modlu veya kombine taşımacılık, ürünün hareket hızını kesmeden, ölçeğini değiştirmeden birden fazla yöntemle yapılan taşımacılıktır.
Kombine taşımacılık, bir ürünün çıkış noktasından varışa kadar en az iki taşıma modu aracılığı ile iletilmesi anlamına gelir. Bu iki taşıma modu kara, deniz, demir ve hava yolu ile gerçekleştirilebilir. Bu taşıma sisteminde bir ürünün başlangıç noktasından varışa kadar tek bir firma ile sürdürülmesi öne çıkar.
Çok modlu taşıma ürünlerin en az iki farklı taşıma yöntemi ile taşınması olarak tanımlanmıştır. Birleşmiş Milletler Uluslararası Çok Modlu Taşımacılık konvansiyonunda da bu tanıma, bir ülkeden farklı bir taşıma sistemi ile yüklenip, diğer ülkeden başka bir taşıma yöntemi ile teslim edilmesi eklenmiştir.
İşveren için de şu avantajı beraberinde getirir: FTL, taşınacak yükü, herhangi bir aktarma yapılmadan, yükleme noktasından alıcıya doğrudan ulaştırmanın en hızlı nakliyat seçeneğini oluşturur. FTL'nin zıddı, LTL (Less Than Truckload) olarak da bilinen parsiyel yüktür.
Denizyolu Parsiyel Servis (LCL) : Taşınacak yük bir konteyneri doldurmuyorsa içerisine iki yada daha fazla alıcısı olan yükler yüklenerek denizyolu parsiyel servis hizmeti sunulmaktadır. Konteyner gerekli limana ulaştığında, alıcıların gümrükçülerine kontrol edilertek teslim edilir.
Açılımı Less Container Load olan LCL tip yük taşımacılığı, konteyner doldurmayacak kadar az olan yüklerin, başka firmalardan gelen diğer bütün yüklerle birleştirilip tek bir konteynerde taşınma işlemidir. Türkçeye çevrildiği takdirde ortaya Parsiyel Konteyner Yükü gibi bir ifade çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri