Modem arayüzüne girdikten sonra kablosuz ağ ayarlarına girin. Burada kablosuz ağ adı (SSID) ve şifre (WPA Key) gibi bilgileri görebilirsiniz. Kablosuz ağ adının yanında frekans bandını gösteren bir seçenek bulunacaktır. Bu seçeneği tıklayarak 2.4 GHz veya 5 GHz olarak değiştirebilirsiniz.
Akıllı bir telefonun bağlandığı Wifinin kaç GHz olduğunu anlamak için ilk olarak telefondan “Ayarlar > Wi-Fi (Kablosuz Ağ)” seçeneği seçilmelidir. Burada açılan ekrandan “ağ özellikleri” seçilmelidir. Android akıllı telefonlarda genellikle bu ayar dişli simgesi ile gösterilmektedir.
2,4 GHz frekanslı ağlar için kanal seçerken:
Kanal 1, 6 veya 11'i seçin. Bu kanallar çakışmaz ve en yüksek güvenilirliği sağlar. 1, 6 veya 11 numaralı kanallardan birini seçerken, erişim noktanızdan veya yönlendiricinizden gelen en güçlü düşük sinyali tercih edin.
Yüksek katlar, duvarlar ve uzak mesafe için 2.4 GHz tercih edilebilir. Apartmanlar gibi kalabalık mekanlar için ise kendi dairenizde 5 GHz bant genişliği daha az kullanımda olacağı için yüksek veri hızları ve daha kararlı bir internet bağlantısı sebebiyle tercih edilebilir.
2.4 GHz ve 5 GHz, kablosuz modemlerde kullanabileceğiniz iki farklı bant genişliğidir. Bant genişliği, internetinizin hızını belirler. Bu bağlamda da ikisi arasındaki en büyük fark internet hızınıza olan etkileridir. 2.4 GHz 600 Mbps'ye kadar destekleyebilirken 5 GHz ise 1300 Mbps'ye kadar destekler.
İlgili 20 soru bulundu
2,4 GHz Frekans; 600 MBPS hıza kadar desteklemektedir. 5 GHz internet ise 1300 MBPS hıza kadar çıkmaktadır. Bu oran gerçekten aradaki farkı çok net bir şekilde gösterir ve farkındalık yaratır.
Bu iki modem frekansı arasındaki en önemli fark, interneti kullanacağınız alan ile internet hızınıza olan etkileridir. 2.4 GHz; 600 Mbps'e kadar internet hızı desteklerken 5 GHz'de bu oran 1300 Mbps'dir. Bu açıdan bakıldığında 5 GHz frekansının çok daha iyi hizmet verdiğini söyleyebiliriz.
2.4 Ghz ISM frekans bandında çalışan teknolojide, veri aktarımında en üst limit mevcut teknoloji şartları dahilinde 24 MBPS'dir. IEEE 802.15.1 standardı kapsamında kapsama alanı ise 100 metreye kadardır.
2.4 GHz, 600 MBPS hıza kadar destekleyen bir frekanstır. Geniş aralığa sahip olmasıyla öne çıkar ve bu sayede duvarların içinden geçebilir. Diğer bantlara göre eski olduğundan çevrenizde bu hattın daha fazla kullanıldığını gözlemleyebilirsiniz.
GHz (gigahertz), bir işlemcinin saat veri aktarım miktarını ölçmek için kullanılır diyebiliriz. 2.4 GHz ve 5 GHz ise modem frekanslarıdır. Kullanıcılara kablosuz bir ağ imkanı sunarlar.
Kullandığınız veri hacmine veya beklediğiniz maksimum verime bağlı olarak değişebilir. Genellikle 2,4 GHz için bant genişliği 20 MHz olmalıdır.
Wi-fi ağları, 2.4Ghz ve 5Ghz olmak üzere iki farklı frekansta çalışır. 2.4Ghz ağlar 2,4-2,62GHz frekansları arasında çalışır ve bu aralıkta her 5Mhz'lik bantta bir kanal bulunur.
2.4 GHz 600 Mbps'ye kadar destekleyebilirken 5 GHz ise 1300 Mbps'ye kadar destekler.
Neden iki tane kablosuz ağ bandı var diye soracak olursanız, 5 GHz frekansını göremeyen cihazların da bağlanabilmesi için olduğunu söyleyebiliriz. Son 5 yıl içerisinde üretilen bir modeme sahipseniz ya da kendisi bir 802.11ac yönlendiricisiyse (router) 5 GHz frekansında yayın yapabilir.
İnternet hızı modem ve bağlantı kablolarının kalitesinden, saha dolabı/santrale olan mesafeden ve internet paket hızından etkilenmektedir. İnternet hızınızı ölçebilmek için, hıztesti.turktelekom.com.tr web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Eksik bilgi var, 2.4 uzak mesafeler için tasarlanmış, 5 ghz ise yakın mesafede yüksek hız için tasarlanmıştır. Sonuç olarak 5 ghz uzak mesafelerde çekmez. Ev içinde 2.4 ghz kullanmak daha mantıklı çünkü stabil bir wi-fi imkanı sunuyor. 5 ghz ise bir oda veya yan oda gibi mesafelerde kullanmak daha mantıklı.
Wi-Fi repeater 2.4 GHz kablosuz tekrarlayıcı ve kapsama alanı genişletici olarak yüksek performans gösterir. Wi-Fi repeater 1 km mesafeye kadar verimli olabilir.
2.4 GHz sistemlerde ise saniyede 2.4 milyar kez titreşim yapan bir elektromanyetik dalga kullanılıyor. Eski sistemlerde en basitlerinde AM (Amplitude modulation) daha gelişmişlerde ise FM (Frequency modulation) kullanılırdı. Bunlar parazitlere olduğu kadar yakın frekanstaki kumandalara da çok hassastılar.
2.4 ghz kumandalar genelde 100 mw çıkış gücü verirler. Ve bu yerden havaya max. 1.5 - 2 km kontrol sunar.
2.4 Ghz frekansında yayın yapmasından dolayı kapalı alanlarda yaklaşık olarak 38 metre, açık alanlarda ise 150 metreyi aşacak şekilde alanı kapsayabilmektedir.
İşlemci Seçiminde Ghz Ne Kadar Önemli? İşlemci seçiminde GHz çok önemlidir çünkü bu, işlemcinin her saniyede gerçekleştirebileceği işlemlerin sayısını belirler. Daha yüksek GHz sayısı, daha hızlı işlemler yapmanıza olanak tanır.
İnternette İdeal Bant Genişliği
Bu bant genişliği ilettiğiniz veri boyutuna, internet kullanımınıza ve hatta ne kadar kalabalık bir yerde olduğunuza göre bile değişebilir. Fakat ideal olarak 2,4 GHz için bant genişliğiniz 20 MHz olmalıdır. Fakat bu ev interneti için geçerlidir.
2.4 GHz bant ağlarda iki kanal genişliği vardır: 20 MHz ve 40 MHz (40 MHz, IEEE 802.11N belirtimiyle daha sonra kullanıma sunuldu). 40 MHz kanal bandı daha fazla verim sağladığı halde, bazı eski Wi-Fi ağ bağdaştırıcıları ve sürücüleri bu bant genişliğiyle iyi çalışmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri