TCP/IP'de bir cihazdan yollanan veriler katmanlara göre paketlenerek yollanır. Alıcı cihaza ulaştığında ise bu veri paketleri tek tek açılıp veri ulaştırılır. Katmanlar derken bu protokol takımı dört farklı katmandan oluşur; Application (Uygulama), Transport (Taşıma), Internet, Network Interface (Ağ arayüzü).
İnternetin Katmanları Sistemin kabul gören internet katmanları sekiz adettir. Bunlar ise aşağıda detaylı biçimde açıklandı.
Katman 4, Açık Sistemler Bağlantısı (OSI) Modelinin, taşıma katmanı olarak bilinen dördüncü katmanına karşılık gelir. Uç sistemler veya ana bilgisayarlar arasında verilerin şeffaf bir şekilde iletilmesini veya aktarılmasını sağlar ve uçtan uca hata kurtarma ve akış kontrolünden sorumludur.
1.Physical Layer (Fiziksel Katman)
Donanım katmanı ve ilk katmandır. Bu katmanda, verilerin kablo üzerinden gelen bilgiyi bit olarak (0 ve 1 olarak) iletilmesini sağlanır. Verileri gönderen tarafta 1 ve 0 'ı elektrik sinyallerine dönüştürürken, alıcı tarafta kablodan gelen bu sinyalleri tekrar 1 ve 0'a dönüştürür.
İlgili 23 soru bulundu
Katman 1, bir blockchain mimarisinin temel katmanını ifade eder. Bu katman, bir blockchain ağının ana yapısıdır. Bitcoin, Ethereum ve BNB Chain, Katman 1 blockchain örnekleridir. Katman 2 ise diğer blockchainlerin üzerine inşa edilmiş ağları ifade eder.
Her katmanda yollanan verinin türüne göre (e- posta, dosya aktarımı) belirli protokoller görev yapar. OSI referans modelindeki 7 katmana karşılık TCP/IP'de 4 katman mevcuttur; Application (Uygulama), Transport (Taşıma), Internet, Network Interface (Ağ Arayüzü).
Coğrafyanın temel konularından biri olan dünyanın katmanları 5 tabakadan oluşur. Bunlar; Hava Küre (Atmosfer), Su Küre (Hidrosfer), Taş Küre (Litosfer), Ateş Küre (Pirosfer) ve Ağır Küre (Barisfer)'dir. Her bir katmanın farklı özellikleri vardır.
Kendi içerisinde 5 ayrı katmandan oluşmaktadır. Katmanlar arasında troposfer, Stratosfer, Mezosfer, Termosfer ve ekzosfer yer almaktadır.
Ağ katmanı veya 3. katman (İngilizce: network layer), veri paketinin farklı bir ağa gönderilmesi gerektiğinde, veri paketine yönlendiricilerin kullanacağı bilginin eklendiği katmandır. Örneğin IP iletişim kuralı bu katmanda görev yapar.
Her katmanda yollanan verinin türüne göre (e-posta, dosya aktarımı) belirli protokoller görev yapar. OSI referans modelindeki 7 katmana karşılık TCP/IP'de 4 katman mevcuttur; Application (Uygulama), Transport (Taşıma), Internet, Network Interface (Ağ Arayüzü) .
Open Systems Interconnection (OSI) modeli ISO (International Organization for Standardization) tarafından geliştirilmiştir. Bu modelle, ağ farkındalığına sahip cihazlarda çalışan uygulamaların birbirleriyle nasıl iletişim kuracakları tanımlanır.
Yere en yakında bulunan, içinde pek çok gazın yer aldığı katman troposferdir. Dünyanın farklı açılarında kalınlığı ve içindeki gaz miktarı değişiklik göstermektedir. Kutuplarda yaklaşık 9 km, ekvatordaysa 16 km kalınlığa sahiptir. Bu nedenle yoğunluğu en fazla olan katman troposfer katmanıdır.
Open Systems Interconnection (OSI) modeli, bir ağ sisteminin işlevlerini tanımlayan bir çerçevedir. OSI modeli, ağı oluşturan yazılım ve donanımın birlikte çalışabilirliğini desteklemek için gereken kural ve gereksinimleri özetleyerek, farklı ağ bileşenlerinin bilgi işlem işlevlerini kategorilere ayırır.
Dünya'nın iç şematik görünümü. 1. kıta kabuğu - 2. okyanus kabuğu - 3. üst manto - 4. alt manto - 5. dış çekirdek - 6. iç çekirdek - A: Mohorovičić süreksizliği - B: Gutenberg Süreksizliği - C: Lehmann – Bullen süreksizliği.
Yer kabuğu, taş küre veya litosfer, Yerküre'nin en dış kısmında bulunan yapıdır. Karalarda daha kalın (35–40 km), Tibet Platosunda ise 70 km, deniz ve okyanus tabanlarında ise daha ince (8–12 km) olan yer kabuğunun ortalama kalınlığı 33 km kadardır.
Su Katmanı (Su Küre)
Okyanuslar, denizler, göller gibi sular, su katmanını oluşturur. Su, dünyanın dörtte üçünü kapladığından, su katmanı kara katmanına göre daha fazladır. Su katmanı gözlemlenebilen bir katmandır. Canlıların yaşayabilmesi için gerekli olan su ihtiyacını bu katman sayesinde karşılarız.
Kökeni Antik Vedik metinlerden olan Upanişad'a dayanan panchakosha'lar; insanın fizik, zihin ve ruh bedenini sarmalayan beş katman olarak kabul edilir.
➢ Katman sayısı, periyodu verir. ➢ Son katmandaki elektron sayısı, grubu verir.
Dünya'nın en iç bölümünü oluşturan çekirdeğin, 5120–2890 km'ler arasındaki kısmına dış çekirdek, 6371–5150 km'ler arasındaki kısmına iç çekirdek denir. İç çekirdekte bulunan demir-nikel alaşımı çok yüksek basınç ve sıcaklık etkisiyle kristal haldedir. Dış çekirdekte ise bu karışım erimiş haldedir.
TCP / IP temelleri
Bu sistemde, ağ servislerine iki bileşen kullanılarak referans verilir. Bunlar: ana bilgisayar adresi ve bir bağlantı noktası numarasıdır. 65.536 adet birbirinden farklı ve kullanılabilir port numarası vardır.
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
Oldukça eski bir sistem olan TCP/IP ilk olarak OSI tabanlı sistemlere alternatif olarak geliştirilmiştir. Açılımı ise internete veri aktarımı için kullanılan 2 protokolü kapsar. Bunlar, Transmission Control Protocol (TCP) ve Internet Protocol'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri