Güneş altında uzun süreler kalmanın bizim için zararlı olabilecek ışınlarından korunmak için bazı önlemler almak zorunda olduğumuzu biliyoruz ve bunlardan birisi de güneş kremi kullanmak. Zaten bu nedenle sağlık uzmanları ve sağlık kuruluşları güneş kremlerini kullanmayı öneriyorlar.
Her ne kadar güneş ışınlarının D vitamini sentezi gibi alanlarda yararları bulunsa da güneşten alınan UV ışınları, cilt hücrelerine hasar vererek yapısal değişikliklere yol açabilmektedir. Güneşin bu zararlı etkilerinden korunabilmenin en kolay yöntemi ise düzenli ve doğru güneş kremi kullanımıdır.
The Purest Solutions Yağlı Cilt Güneş Kremi 50+ SPF
Eğer cilt tipinize uygun ürünler kullanmazsanız cilt probleminizi daha belirgin hale getirir ve devamında akne, siyah nokta gibi başka sorunlara da neden olur.
Zararlı Işınlardan Korur: Güneş kremi, cildinizi güneşten gelen zararlı ışınlardan koruma görevini yapar. Cildinizde Oluşabilecek Kanser Hastalıklarından Korur: Dünya'ya ulaşıldığı bilinen UVA ışınlarının %95'ini ultraviyole radyasyonlar oluşturmaktadır.
Güneş kremleri kullanımı hakkında en fazla “evde güneş kremi kullanmaya gerek var mı?” sorusu ile karşılaşılır. Ve bu soruya verilecek cevap çok nettir; Evet.
İlgili 30 soru bulundu
Her gün güneş kremi kullananların cildindeki yaşlanma belirtileri kullanmayanlara oranla %24 daha az. Ayrıca gün içerisinde tazeleyerek ve düzenli olarak güneş kremi kullanmak, sağladığı kozmetik faydanın yanı sıra ciddi cilt sağlığı problemlerini de büyük ölçüde engelliyor.
UVA ışınları hava bulutlu dahi olsa cildin alt tabakasına ulaşabilir. UVB ise cildin üst tabakasına etki edip cilt yanıklarına neden olabilir. Bu sebeple güneş kremi sadece güneş açtığında değil her zaman günlük olarak kullanılması gereken bir koruma aracıdır.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Eğer yatarken krem sürülürse bu toksinler dışarıya atılmakta zorlanır ve sabah uyandığınızda istemediğiniz bir görünümle karşılaşabilirsiniz. Yani geceleri güneş kremi kullanılmamalıdır. Hatta gece kullanım için üretilmemiş olan herhangi bir krem sürmek de yanlış bir hareket olacaktır.
Güneş kremi düzenli kullanıldığında, lekelerin rengi ve yoğunluğu gözle görülür şekilde azalabilir. Ayrıca cildinizi UV ışınlarının zararlı etkilerinden koruyarak yeni leke oluşumunu engellemeye yardımcı olur.
Bu nedenle güneş kremi cildi güzelleştirir mi sorusuna net bir yanıt verilemez. Ancak güneşin zararlı ışınlarından cildi koruyor olması, foto yaşlanma olarak tabir edilen yaşlanmanın önüne geçmesini sağlıyor.
10-14 yaş aralığında çocukların ergenliğe giriş dönemidir. Bu dönemde değişen hormonlar sebebiyle, en geç 14 yaşından itibaren yetişkin ürünleri kullanılmaya başlanabilir. Güneş koruyucu ürünleri; fiziksel filtre içeren, kimyasal filtre içeren ve her ikisini de içerenler olmak üzere üç tipe ayrılıyor.
50 faktör güneş kremi zararlı mı? 50 faktör güneş kremi kullanmak cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak için oldukça önemlidir. Ancak bazı kişilerde cilt hassasiyetine neden olabilir. Bu nedenle herhangi bir yan etki göstermeden önce küçük bir alanda denemeniz önerilir.
Güneş kremleri , direkt güneş ışığı altında kalan cilt bölgesi üzerinde koruyucu bir katmanın oluşmasını sağlar. Güneşe çıkmadan yaklaşık yarım saat önce, yeterli miktarlarda sürülmesi, dâhil olduğu koruyuculuk etkisini göstermesi için yeterli olacaktır.
Güneş Kremi Sürmek D Vitamini Alımını Engeller Mi? UVB ışınları D vitamini yapmak için gereklidir. Bu yüzden güneş kremi sürmek, D vitamini üretimini engelleyebilir. Bazı araştırmalarda 30 faktör ve üzerindeki güneş kremlerinin, vücuttaki D vitamini üretimini ortalama %95 oranında azalttığı görülmüştür.
Bu kremler, üçüncü basamak sağlık kurumlarında düzenlenen en az bir cilt hastalıkları uzman hekiminin bulunduğu sağlık kurulu raporuna dayanılarak, tüm sağlık kurum/kuruluşlarında cilt hastalıkları uzman hekimlerince en fazla üç aylık dozda reçete edilebilmektedir.
Güneş kremini iki parmak kuralı ile işaret ve orta parmağınıza uzunlamasına iki şerit halinde uygulamanız gerekiyor. Bu miktar ile yüz ve boyun bölgeniz için tam koruma sağlayacaktır. Yazın giydikleriniz güneşten korunmak için alabileceğiniz en basit ve öncelikli önlemlerden birisidir.
Güneş kremi, sadece cildimizin bronzlaşmasını önler. Önleyici görevini yaptığının yanı sıra, ekstradan bir beyazlatma işlevselliği bulunmamaktadır.
Cildin, mor ötesi A ve mor ötesi B ışınlarına maruz kalınca, vücudun melanin üretir; bu da cildinin daha koyu renkli gözükmesine neden olur. Bu yüzden, cildinin rengini açmak için yapabileceğin en önemli şey, hava çok sıcak ya da güneşli değilse bile her gün dışarı çıkarken güneş kremi sürmektir.
15 koruma faktörlü bir güneş kreminin UVB ışınlarının %93'ünü, 30 koruma faktörlünün %97'sini, 50 koruma faktörlünün ise %98'ini önlediğini görürüz. Bu da aslında başka bir ifadeyle 15 koruma faktörlü bir ürünün 100 fotondan 7'sinin, 30 koruma faktörlü bir ürünün ise 3'ünün geçmesine izin verdiği anlamına gelir.
3- Esmer tenliyseniz SPF 15 ideal bir koruma faktörü olabilir. Güneşte yandıktan sonra koruma faktör oranını kademeli olarak azaltabilirsiniz. 4- Kumral tenliyseniz SPF 30 koruma faktörlü güneş kremleriyle güneşe çıkabilir, daha sonra faktör sayısını düşürebilirsiniz.
Buğday tenlilerin güneşe ilk çıktıkları günlerde 20 veya 30 koruma faktörü, takip eden günlerde de 6 veya 20 koruma faktörü kullanması gerekiyor. Esmer tenli, hassas olmayan ciltlerin başlangıçta 6 veya 20 güneş koruma faktörü kullanması yeterli oluyor.
Yaşlanmayı geciktirir
Düzenli güneş kremi kullanımıysa cildin aşırı UV ışınlarına maruz kalmasından kaynaklanan problemlere karşı cilde koruma sağlayarak cildin geç yaşlanmayı destekler.
Güneş kremi dokusu sebebiyle size nemlendirici gibi gelebilir ve üstüne makyaj yapmadığınız günlerde cildinizi temizleme ihtiyacı hissetmeyebilirsiniz. Ancak ister mineral ister kimyasal olsun, güneş koruyucular cilt üzerinde kalıntılar bırakır ve gün sonunda mutlaka cildin temizlenmesi gerekir.
Evet, özellikle yağlı yapıda olan güneş kremleri gözenekleri tıkayarak akne oluşumuna neden olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri