İlk ortaya çıkan ARPANET, büyüyerek İnternet olmuştur. İnternet, pek çok farklı tasarıma sahip birbirinden bağımsız ağların varlığı fikrine dayanır. Paket anahtarlamalı ağ olan ARPANET ile başlayan süreç daha sonra paket uydu ağları, yer tabanlı paket radyo ağları ve diğer ağlar ile devam etmiştir.
TCP/IP, bilgisayarlar arasında güvenilir veri iletimini sağlayan temel bir taşıma protokolüydü. Bu, farklı ağların birbirine bağlanmasını kolaylaştırdı ve İnternet'in temelini oluşturdu.
1989 yılında İsviçre'nin Cern şehrinde herkesin ortak kullanabildiği ve kampüsteki kişilerin kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Daha sonra oluşturulan bu ağa Dünya'da ki farklı kişilerin de bağlandığı görüldü. Bu şekilde internet artık halka açılmış oldu. Böylelikle internet icat edilmiş oldu.
İlk olarak 1969 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde askeri amaçlar için oluşturulmuş olan ve ARPANET (Advanced Research Projects Authority Net) adı verilen proje, ülke savunmasında birbiri ile bağlı bilgisayarlar aracılığıyla iletişimin koordine edilmesi amacını taşımaktadır.
Çünkü interneti kim kontrol ediyor sorusunun yanıtı, açık bir biçimde ABD olarak veriliyor. Her ne kadar internet hiyerarşik olmayan, yatay ve merkezsiz bir sistem olarak kabul edilse de, dünya internet trafiği ABD merkezli. Dünya internet trafiğinin ABD merkezli olmasının birbirine bağlı üç temel nedeni var.
İlgili 16 soru bulundu
ICANN yani The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers isimli bir kurum. İnternet Tahsisli İsimler ve Sayılar Kurumu olarak çevrilebilir.
12 Nisan 1993'te TÜBİTAK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) iş birliği ile başlatılan TR-NET projesi kapsamında 64 Kbps kapasiteli bir kiralık hat kullanılarak ODTÜ ile ABD'deki Ulusal Bilim Vakfı Ağı (NSFNet) arasında ilk internet bağlantısı kuruldu. Bugün ülkemizde internet kullanımının 25. yıl dönümü.
İnternet bugüne kadar üretilen ve önümüzdeki günlerde üretilecek olan bilgilerin dolaşım sistemidir.
İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler hâlinde transfer edilir.
Artık onsuz bir hayat düşünülemeyen internet 30 yaşında. İnternetin en büyük şirketlerinden Google 1989'da icat edilen World Wide Web için özel bir doodle hazırladı. İnternet bundan tam 30 yıl önce İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de çalışan İngiliz yazılımcı Tim Berners Lee tarafından icat edildi.
İnternetin buluşunun iki ortak mucidi vardır, bu mucitler matematik mühendisi Vinton Cerf ve İngiliz mühendis Tim Berners Lee'dir. Bahsi geçen iki mucidin çalışmaları ile günümüz internetin buluşu gerçekleşmiştir.
İnternet kullanıcıların çoğu interneti bilgi edinmek için kullanıyor. Oranları ise %63. Google, Youtube ve Facebook dünya genelinde en çok ziyaret edilen siteler. Google'ın arama motoru pazar payı %91.4.
7.İnternet
Bunun için Kahn ve Cerf genellikle internetin mucitleri olarak anılır. 1989 yılında bilgisayar bilimcisi Tim Berners-Lee'nin CERN'de (Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü) çalışırken World Wide Web'i icat etmesiyle internet daha da gelişti.
İnternet, İnter (arasında) ve net (ağ) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Bu da “Ağlar arasında” anlamına geliyor. İnternet tüm kısıtlama ve sınırlardan bağımsız, merkezi kontrol dışında işlev gösteren ve bilgisayarların bir ağ dâhilinde birbiri ile bağlantıda olmasını sağlayan bir iletişim ağı olarak nitelendirilir.
Teknolojik aletlerdeki performans düşüklüğü ve anlık sorunların kişilerde stres yaratması da internet siniri olarak adlandırılıyor.
NAP'ler üzerinde bulunan bütün ağlar, fiziksel altyapılar ve yönlendirici adı verilen router'lar birbirleriyle bağlantılıdır. Bu süreçte bir bilgisayarınızdan gönderdiğiniz bir veri, dünya çapında yayılmış olan bu ağlardan geçerek, mesajın gönderildiği bilgisayara bir saniyeden daha kısa bir zaman içinde ulaşır.
Yerel alan ağı (LAN), fiziksel olarak birbirine yakın olan cihazları yönlendiriciler ve anahtarlar gibi bağlayıcıları kullanarak birbirine bağlar. Cihazların veri alışverişinde bulunmasına ve küçük ölçekte güvenli bir şekilde iletişim kurmasına olanak tanır.
1969'da çeşitli bilgisayar ve askeri araştırma projelerini desteklemek için Savunma Bakanlığı ARPANET adında paket anahtarlamalı bir ağ tasarlamaya başladı. Bu ağ, ABD'deki üniversite ve araştırma kuruluşlarının değişik tipteki bilgisayarlarını da içererek büyüdü.
Bu çerçevede ilk deneysel bağlantı 1992 yılının Ekim ayında Hollanda'ya yapılmasından sonra ilk internet bağlantısı ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'na ait yönlendiriciler ve PTT'den sağlanan 64 Kbps kapasiteli kiralık hat kullanılarak gerçekleştirildi ve ABD'deki NSFNet ile bağlantı kuruldu.
Nüfusu 1 milyonun üzerinde olan ülkeler arasında en hızlı internete sahip ülke Tayvan. İngiltere'de yapılan araştırmaya göre interneti en yavaş kullanan ülkeler ise Afganistan, Yemen ve Suriye oldu.
Sabit internet sağlayıcıları arasında ise TurkNet, en yüksek indirme hızı ve en düşük gecikme süresiyle lider konumda. TurkNet kullanıcılarının ortalama indirme hızı 66,57 Mbps olarak kaydedildi. TurkNet'i sırasıyla Türksat Kablo, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone takip ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri