Yürürken kollarını nasıl salladıklarına veya ayaklarını nasıl hareket ettirdiklerine bakın. Omuzları gevşek olmalı ve kolları, elleri ile vücut arasında eşit bir boşluk olacak şekilde önden arkaya eşit şekilde sallanmalıdır. Ayakları ileriye dönük olmalı ve basamaklar eşit aralıklarla yerleştirilmelidir.
Yürüyüş yaparken her zaman bir ayak daima yerle temas halinde olmalıdır. Yürüyüş, önce topuk vuruşu ile başlar, ardından ayak topuğa kadar yuvarlanır ve ayak parmaklarından güçlü bir itme ile bitirilir. Daha uzun adımlara değil, daha hızlı adımlara odaklanılır. Yürüyüş esnasında kol salınımları önemlidir.
Yürürken ayaklarınız birbirine yakın olmamalıdır. Omuz genişliğinden daha az ve açık bir şekilde denge merkezinizi sağlayarak adım atılmalıdır. İki ayağınız arasındaki genişlik yakın olursa, adımlarınızda kayma olabilir. Aynı zamanda, kısa adımlarla yürümekte de fayda vardır.
Bir kadın ve bir erkek kolkola yürüyebilir ancak iki erkek kol kola yürüyemez. Refakkate yaşlı, kadın, çocuklu biri var ise o kişi öne alınır ve arkasından yürünür, ancak yol açmak gerektiğinde öne geçilir. Yürürken, daha yavaş fakat önden yürüyen birinin önüne geçmek gerekirse izin isteyerek, rica ederek geçilir.
İlgili 33 soru bulundu
Düzenli olarak yapılan orta tempolu bir saatlik yürüyüş ortalama olarak 250 ile 350 kalori harcanmasını sağlar. Bu da ayda yaklaşık ekstradan 7500 ile 10500 kalori harcanır. Harcanan 7000 kalori kişinin bir kilo zayıflamasını sağlar. Günde 1 saat orta tempolu yürüyüş ile ayda 1-1,5 kilogram verilebilir.
Uzmanlar, akşamüstü ya da sabahın erken saatlerinde yürümeyi daha çok tavsiye ediyorlar. Sabah saatlerinde yapılan yürüyüşlerin vücut metabolizmasının hızlanmasında daha etkin rol oynadığı bilindiğinden özellikle yağ yakmak için yürüyorsanız sabah saatlerini tercih edebilirsiniz.
Kalbi güçlendirir, kalp-damar hastalıkları riskini azaltır, dolaşımı düzenler: Günde en az 30 dakika, haftada 5 gün yürüyüş ile koroner arter hastalığı riski %20'ye yakın azalır. Yürüme süre ve mesafesi arttıkça, riskin azalması daha da belirginleşir.
Yürüyüş önemli bir egzersiz öyle ki, 45 dakika süren tempolu yürüyüşün olumlu etkisi 48 saat sürüyor.” Günde 45 dakika yürüyen kişilerin insülin direncine karşı önemli bir avantaj elde ettiğini belirten Dr. Arıkan, yürüyüş yapmak için sağlık sorunu olmaması gerektiğini vurguluyor.
Yapılan araştırmalar haftada yaklaşık 20-25 kilometre yürüyen insanların, yürüyüş yapmayanlara göre daha uzun yaşadıklarını kanıtlamıştır. Kalbinizi ve akciğerlerinizi korur. Kısa ve hızlı yürüyüşler yapmak kalp ve akciğer sağlığınızı korumanız için en iyi yoldur. Her gün 20-25 dakika yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.
Sabit adım uzunluğu korunmalıdır
Yürüyüş yaparken her zaman bir ayak daima yerle temas halinde olmalıdır. Yürüyüş, önce topuk vuruşu ile başlar, ardından ayak topuğa kadar yuvarlanır ve ayak parmaklarından güçlü bir itme ile bitirilir. Daha uzun adımlara değil, daha hızlı adımlara odaklanılır.
Tempolu yürüyüşe başlamadan önce mutlaka ısınma ve hafif esneme (germe) egzersizleri yapılmalıdır. Bu, gelişebilecek kas ile eklem yaralanmalarını önleyebileceği gibi, kalp ve damar sisteminin egzersize uyumunu da kolaylaştırır. Yürüyüş ve egzersiz yapmamak kadar aşırı veya yanlış yapılan uygulamalar da zararlıdır.
Yürüyüş yapmak kan basıncını düşürür; bu da kalp hastalıkları, felç geçirme gibi riskleri belirgin şekilde azaltmak demektir. Ayrıca düzenli yürüyüş yapmak bağışıklık sistemi sağlığını destekleyici bir davranıştır. Bu nedenle hastalıklardan daha iyi korunmak için siz de her gün düzenli yürüyüş yapmayı deneyebilirsiniz.
Yürüyüş sırasında yürüme hızı 5 km/saat olmalı en ideali olarak görülmektedir.
Öncelikle hastanın fiziksel muayenesi gerçekleştirilir. Sonra hasta yürürken uzman tarafından gözlenir. Ardından çeşitli aletler ve bilgisayar desteği ile hastanın yürümesi, vücut hareketleri, kasların durumu kayıt edilir. Bu sayede, yürüme, uzman tarafından objektif olarak değerlendirilir.
Yürüyüşten sonra, kaslarınızı desteklemek için karbonhidrat ve protein almanız önemlidir. Egzersiz sonrasında kaslarınızın toparlanması ve azalan enerjinizin yerine gelmesi için yarım saat içinde bir ara öğün tüketebilirsiniz.
Düzenli olarak yapılan 30 dakikalık yürüyüş işe kişinin kardiyovasküler zindeliği artar, vücuttaki yağlanma azalır, kas gücü artar ve kemik sağlığı güçlenir. Bunun yanında tip 2 diyabet, osteoporoz, kalp hastalığı ve bazı kanser türlerinin yaşanma riski de azaltılır. Üstelik her gün 45 dakika yürümek yeterlidir.
Kısacası evde yürüyüşün önemli faydalarından biri de kalp sağlığını olumlu etkilemesidir. Yürüyüş yapmanın kemiklerin daha güçlü olmasında da oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Yani yalnızca evinizin sınırları içerisinde belli hareketler yaparak daha sağlıklı bir iskelet yapısına sahip olabilirsiniz.
Bir saatlik yürüyüş süresince, adım sayısı yürüyüş hızınıza bağlı olarak değişir. Ortalama olarak, 1 saat yürüyüşle 6.000 ila 7.000 adım arasında atabilirsiniz.
Yürüyüş yapmak her yaş grubuna uygun fiziksel aktivitelerden biri. Özellikle sabah saatlerinde yürüyüş yapmak daha fazla kalori yakılmasını sağlıyor. Sabah yürüyüşü faydaları içerisinde kalp ritminin doğru çalışması yer alıyor.
Uzmanların yürüyüş yapanlar için önerdikleri süre minimum 30 dakikadır. Çünkü 30 dakikadan az süren yürüyüşler vücudun yağ yakımına geçmesi açısından yetersiz kalırlar. Bu nedenle yağ yakımı için yapacağınız yürüyüşün miktarı en az 30 dakika olmalıdır.
Orta tempolu bir saatlik yürüyüş, ortalama 250-350 kalori yakmanızı sağlar. Bu da bir ayda ekstaradan 7500-10000 kalori harcamanıza yardımcı olur. Her gün 1 saat tempolu yürüyüş yapmak, kilo verme sürecine destek olur.
Günlük yürüme süresi 30-60 dakika arasında olmalı. Haftada en az 3 gün, ideali 5 gün yürümeniz. Uzun süreli ve dinlenme periyodu yetersiz yürüyüşlerde vücudunuzun zarar görme ve yaralanma riskinin olduğunu unutmayın.
2. Yürümek, sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olan ve eklemde yastıklama sağlayan sinovyal sıvının üretimini artırarak diz eklemlerinizin fonksiyonlarına yardımcı olabilir. 3. Yürüyüş, kuadriseps, diz arkası kirişleri ve baldır kasları dahil olmak üzere çeşitli bacak kaslarını çalıştırır.
Sabah sporundan önce kahvaltı yapmazsanız ve aç karnına spora başlarsanız vücudunuzda yağ yakımı 2 kat gerçekleşebilir. Vücutta depolanan yağlar, aç karnına yapılan sporla daha kolay yakılmaktadır. Bu görüş doğrultusunda sabah sporundan sonra kahvaltı yapmanız önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri