Biyolojik cinsiyetine cerrahi müdahalede bulunulan kişiler iki gruptur: a. Cinsel gelişim bozukluğu olan kişiler (hünsa/interseks): Bu tarz biyolojik ve genetik hastalıkların tıbben teşhis edilerek hasta üzerinde hormonal veya cinsiyet düzeltme gibi cerrahi tedavi yöntemlerinin uygulanmasında dinen bir sakınca yoktur.
Din alimleri fetva verdi: Transeksüellerin evlenmesinde İslami bir engel yok.
DİYANET İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı "Cenaze Hizmetleri Rehberi"nde, "Cinsel organı kesilmiş ya da yumurtalıkları alınmış erkeklerin de erkekler tarafından yıkanması gerekir" değerlendirmesi yapıldı.
Allah Teâlâ Kitabında insanoğlunu erkek veya dişi olarak yarattığını bildiriyor, bu iki özelliği birden taşıyan bir üçüncü insan nev'i yarattığını bildirmiyor. Şu halde fıtraten (yaratılıştan) insan ya erkektir yahut da dişidir.
İnterseks olarak da adlandırılan bu durum, bir insanda hem erkek hem de kadın cinsiyetine ilişkin özelliklerin çeşitli oranlarda yer alması anlamına gelir. Genetik bozukluklardan kaynaklanan hermafroditizm hastalığına sahip olan bireyler hermafrodit olarak adlandırılır.
İlgili 38 soru bulundu
Kendisini hem erkek hem de kadın gibi hisseden kişilere interseksüel denir. Hermafroditten farklı olarak, interseksüel, bedensel ve biyolojik bir olgu değildir. Bu nedenle çift üreme organı ile doğmayan kişiler de interseksüel olarak tanımlanabilir.
Hermafrodit olanlar çocuk sahibi olabilirler mi? 46,XX kromozomu olan hastaların genellikle büyük bir fallusa sahip belirsiz dış genital organları olduğu için genellikle erkek olarak yetiştirilirler. Ancak ergenlik döneminde adet görme olabilir (menstrüasyon) ya da göğüsler gelişebilir.
İslamî inanca göre, kadın-erkek bütün fertler gerek görev ve sorumlulukları gerekse hak ve ödevleri bakımından eşit yaratılmıştır. Bu eşitlik bir bütünü tamamlayan parçalar mesabesindedir. Aile içerisinde, kadının görev ve sorumlulukları ayrı; erkeğin görev ve sorumlukları ayrıdır.
Oysa Kuran kadına dişiliği üzerinden değil kişiliği üzerinden, cinsiyeti üzerinden değil şahsiyeti üzerinden bakar. Bu sebeple kadın cinsel bir obje olarak değil, erkek ile aynı hak ve sorumluluklara sahip bir birey olarak görülür. Allah'ın katında ve kitabı Kuran'da cinsiyet üstünlüğü yoktur.
Doğacak çocuğun cinsiyeti, aşılanma (döllenme) sırasında kesinleşmekte ve bu da yumurtaya giren sperm hücresinin taşıdığı cinsiyet kromozomunun çeşidine göre olmaktadır. Bu durum anne babanın doğacak çocuklarının cinsiyetini tıbbi yardımla seçebilmelerini de mümkün kılmaktadır.
Yaşam Haberleri. FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Hayati Akbaş, cinsiyet değiştiren kişilerin sadece nüfus cüzdanı renginin değiştiğini fakat çocuk sahibi olamayacağını söyledi. FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.
4 yıl önce cinsiyet değiştirme ameliyatı ile erkek olan Kaci Sullivan, dünyaya sağlıklı bir bebek getirdi. Kaci Sullivan, 5 yıl önce de kadın olarak bir başka bebek doğurmuştu. Kadın olarak doğan fakat cinsiyet değiştirme ameliyatı ile 4 yıl önce erkek olan ABD'li 30 yaşındaki Kaci Sullivan, geçtiğimiz ay doğum yaptı.
Fiziksel açıdan kadınsı özelliklere sahip fakat eril cinsiyet kimliğinde olan bireyler, kadından erkeğe transseksüel, yani trans erkek olarak nitelendirilmektedir. Fiziksel açıdan erkeksi özelliklere sahip fakat dişil cinsiyet kimliğinde olan bireyler ise trans kadın olarak tanımlanmaktadırlar.
Poliandri bir kadının çok sayıda farklı erkek ile veya erkek kardeşlerin tek bir kadın ile evlenmesi durumudur. Doğada çokkocalılık, canlıların neslini devam ettirme açısından cinsel bir strateji olarak gözlemlenir. İnsanlar arasında ise kültürel göreceli; iktisadi, ekonomik ve siyasal faydaları mevcuttur.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Cinsiyet değiştiren bir vajinal sonra yaklaşık olarak üç ay sonra cinsel ilişkiye girebilirler. üç ay kadar bu hastaların bol kullanmaları gerekir. deri grefti olanlarda altı ay mutlak surette mor dediğimiz protez kullanmaları gerekir.
Kadında döllenmeden hemen önce uygun şartları taşıyan yumurtada hazır şekilde X kromozomu bulunur. Bu kromozom tekdir. Erkekten gelen X kromozomu olduğunda cinsiyet kadın, Y kromozomu olduğunda ise erkek olur. Aktarıldığı ise erkekten gelen kromozomun belirlediği bir oluşumdur.
Allah yüce ve üstündür, hüküm ve hikmet sahibidir. Boşanmış kadınlar (tekrar evlilik kararı almaları için) kendi kendilerine üç 'ay hali ve temizlenme süresi' beklerler. Eğer Allah'a ve ahiret gününe inanıyorlarsa, Allah'ın rahimlerinde yarattığını (hamile olduklarını) saklamaları onlara helâl olmaz.
Peygamberimiz bu ayetleri farklı zamanlarda ve farklı koşullarda 23 yılda parça parça söylerken kaç defa Âdem eve kaç defa İsa kelimesini kullanmış olduğunu nasıl hatırlayabilir. Dahası Kuran'da hem erkek kelimesi 24 defa hem de kadın kelimesi 24 defa geçer.
Kadına tek erkek, erkeğe iki kadın verilecek
Kuşkusuz, cennette her lezzetin yanında cinsî ilişki de vardır. Kur'an'da kişilerin eşlerinden ve ayrıca hurilerden bahseden ayetler dolayısıyla bu tür ilişkiden de söz etmiş oluyor.
Sosyal hayatta kadınlar ile erkeklerin bir arada olmaları dinen yasak değildir, fakat bu birliktelikte uyulması zorunlu olan kurallar vardır. İslâm, kadın ile erkek arasında dengeli bir sosyal ilişki düzeyi ortaya koyar.
MADDE 10 - Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. (Ek fıkra: 5170 - 7.5.2004 / m.1) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir.
Uzmanlara göre insanların yüzde 1.7'si interseks özelliklerle doğar.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyonu bu kavramı ''İnterseks bireyler, tüm cinsiyet özellikleriyle birlikte (cinsel organları, gonadlar ve kromozom modelleri de dahil olmak üzere) ne erkek ne de kadın vücudunun tipik görüntülerine uyan bireylerdir.'' şeklinde açıklıyor.
İnterseks genel olarak doğuştan gelen ve toplumun kadın-erkek şeklindeki iki cinsiyetli normuna uymayan bedensel özellikleri nitelemektedir. Bu genetik, hormonal veya fiziksel düzeyde olabilir. Bir insanın interseksliği doğumdan hemen sonra, çocukken veya ergenlik döneminde kendini gösterebilir. Bazen de fark edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri