Klima, çalışma sırasında ortamdaki tozları kaldırıp soğutma emişi yaptığı esnada serpantin ve fana yapıştırır. Bu nedenle de kısa sürede küflenme durumları ortaya çıkar. Küf bir bakteri olduğundan etrafa kötü kokular yayar ve klima da bu küften ötürü kötü koku yayarak çalışma yapar.
Düzenli Filtre Temizliği
Ardından akan suyun altına filtreyi yerleştirerek yavaş hareketlerle yıkamanız yeterli. Daha sonrasında kuru bir yere bırakarak filtrenin kurumasını beklemeniz gerekiyor. Normalde 15 günde bir yapılması gereken bu temizlik işinin en kötü ihtimalle ayda bir yapılmasında yarar var.
Klima filtrelerinin kokmasının nedeni, kirin filtrenin üzerinde sıkıştığında sporların büyümesine, kokunun sıkışmasına veya havaya geçmesine neden olabilmesidir. Filtrelerde biriken kir hava akışını kısıtlayarak daha fazla nem hapseder.
Klimanızın filtreleri tıkanmış olabilir. Filtreleri temizleyin. Ayrıca klimanın su tahliye hortumunun ucunun suyun akışını engellemeyecek şekilde olmasına dikkat edin. Su tahliye hortumunun ucu bidon, saksı gibi kapalı kaplara daldırılmamalıdır.
Klima yoluyla bulaşan ve klima hastalığı olarak bilinen “lejyoner hastalığı”, zatürre gibi ciddi üst solunum yolu sorunlarına yol açabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü uzmanları, klima hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
İlgili 34 soru bulundu
Sıklıkla alt solunum yolu enfeksiyonuna ait bulgular (yüksek ateş, balgamlı veya kuru öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı) ile hastalar başvururken, bazen de sadece gribal hastalıklarda da görülen (baş ağrısı, titreme, halsizlik ve kas ağrıları gibi) şikayetler de görülebilmektedir.
Klimaların en sağlıklı kullanımının gündüz vakitleri olduğunu dile getiren Atamer, “Geceleri yatarken klima açık yatmak uygun değil. Sürekli olarak soğutma nedeni ile sabah uyandığımızda vücudumuzda kas ağrıları, kas krampları, boğazımızda kuruma, bazen öksürük, bulantı ve kusmaya neden olabilir.
Klima gazı bitik veya düşük seviyedeyse havalandırma deliklerinden soğuk hava gelmez. Gelen hava normal oda sıcaklığındadır. Düzgün çalışan bir A/C sistemi soğuk hava üflemelidir. Gelen hava oda sıcaklığında ise klima gazı bitiktir ve yeniden doldurulması gerekir.
İç ortamda toz, polen, kötü koku ve alerjenler varsa klima bunları titanyum apatit filtre sayesinde emerek iç ortama verilmeden süzüyor. Böylece ortam havası daha kaliteli hale gelerek nefes almada kolaylık, dinçlik gibi pozitif sonuçlar sağlıyor.
Yaz sıcaklarından kurtulmak için çalıştırılan klimalar, bacalardaki ''terse dönme olayı'' nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerine sebep olabilir. Ankara Üniversitesi (AÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Durgun hava, toz, küf sporları ve hatta giysilerinizdeki tütün dumanı gibi havadaki parçacıkları hapseder. Bu durum özellikle sıcak nemli günlerde daha da geçerlidir. Odanız eğer yeterli miktarda ve şekilde havalandırılmıyorsa, hava bu kirleticileri tutar ve ortamda kötü koku oluşmasına sebep olur.
Arabada Klima Gazı Kaç Senede Biter? Klima gazı genel manada 5 ile 7 yıl arası performans göstermektedir. Ancak bu performansın artırılıp azaltılması araç sahiplerine bağlıdır. Aracı kullanım sıklığı ve kullanım şekli dikkate alınarak bu surelerde uzamalar yaşanmaktadır.
klimanız klasikse nem alma modunda kullanın. nem alma modunda klima fanı durdurur ve küf kokusunu almazsınız. yenide olsa her klima koku yapar.
Klimanızı açın ve araç çalışır durumdayken, klimayı en soğuk ve en hızlı konuma ayarlayın. Klimanın bir süre araç içini soğutmasını bekleyin. Klimayı havayı içeriden çekecek şekilde ayarlayın. Ürünü çalkalayın.
Bilindiği üzere klimalar iç ve dış üniteden oluşuyor. Dış ünite ve iç ünite bakır bir boruyla birbirine bağlı halde bulunuyor ve dış üniteden iç üniteye gaz salınımı gerçekleşiyor. Bakır boruda kaçak olması durumunda ve ortamda kibrit/çakmak gibi yanıcı ürünlerin yakılması sonucunda da klima patlaması yaşanabiliyor.
Çünkü gaz kokusu geliyor. Genelde klima sisteminde bakteri üremesinden kaynaklanıyor bu koku benimde başıma geldi. Sistemde iyi bir temizlik ve filtre degişiminden sonra kesiliyor. Klimacının söyledigi bu tip kokular bazen plastik sistemde ısıdanda kaynaklanabiliyormuş.
Klima, temel işlev olarak, iç ortamdaki havayı alıyor, süzüyor ve daha sıcak veya soğuk bir hava olarak iç ortama geri gönderiyor. Bunun yanı sıra eğer klimanızda flash streamer gibi teknojiler varsa havanın temizliği garanti altında alınıyor.
FAN Modu: Sıcaklık ayarı yapılmayan ancak ortamda hava akışı sağlayabildiğiniz bir moddur. Yani klimanızı bir vantilatör gibi kullanmış olursunuz. Fan hızınızı dilediğiniz şekilde (otomatik, düşük, orta, yüksek fan) seçebilirsiniz.
Evlerde kullanılan klimalar için ağırlıklı olarak altı ayda bir bakım yaptırılması öneriliyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında yapılması tavsiye edilen genel bakımlar klimaları, yoğun şekilde kullanacağın yaz ve kış aylarına hazırlıyor.
Genel olarak klima gazı 2 sene kadar gitmektedir.
Bu yüzden kış aylarında araç klimasının ayda en az iki kez çalıştırılması ve klima gazı seviyesinin yılda bir kez düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.
Araç kaputunun altında bulunan etiketlerde klimaya basılması gereken gaz miktarı belirtilir ve bu işlem deneyimli servis personeli tarafından yapılır. Klima gaz dolum ağzına, bir tornavida yardımıyla basılması durumunda içeride gaz olup olmadığı kontrol edilebilir.
Yaz aylarında klima derecelerinin genellikle dışarıdaki sıcaklık değerinden 7-8 derece daha az olması tavsiye edilir. Örneğin 30 derecelik bir sıcaklıkta uyku halindeyken klimanın derecesinin 23 civarına sabitlenmesi önerilir.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
Klimalı ortamlarda sigara ve nargile gibi nikotin ve tütün içerikli maddeler içilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri