Hz. Peygamber'in bu tatbikatından hareketle âlimler, oruçlunun özellikle ramazanın son on gününde itikâfa girmesini müstehap kabul etmişlerdir. Hatta Hanefîler, Hz. Peygamber'in bunu devamlı yapmış olmasından hareketle itikâfı kifâî nitelikte müekked sünnet saymıştır.
Tasavvufta manevî-ruhî bir eğitim olarak uygulanan halvet/uzlet, hemen hemen bütün dinlerde rastlanmaktadır. Ancak zahid ve sufîlerin eğitimlerinde halvet/uzlet uygulamalarına yer vermelerinin nedeni; Hz. Peygamber'in vahiy öncesi inzivaya çekilmesini sünnet olarak telakki etmeleridir.
HALVET - TDV İslâm Ansiklopedisi.
Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre inziva kelimesinin anlamı; toplum hayatından kaçıp tek başına yaşama şeklinde verilmiştir. Dini açıdan ise inziva; dış dünyayla bütün bağlantılarını keserek Tanrı'yla birleşebilmek için insanın kendi içine kapanması demektir.
Inziva denildiğinde herkesin aklına ıssız bir yere çekilmek geliyor. Oysa inziva, kişinin iç dünyasına yönelerek kendisini dış dünyadan soyutlamasını amaçlıyor. İnzivanın özünde, farkındalıkla birlikte kendi zihnini izleme detayı önemli bir yer tutuyor.
İlgili 32 soru bulundu
Sessizlik inzivası nedir? Sessizlik inzivası, temelde hayata bir mola vermektir. Bu şekilde ifade edince biraz kasvetli geliyor, bu yüzden daha iyi açıklayayım. Gündelik hayatımızda, bizi kızdıran durumlarla ve bizi rahatsız eden insanlarla uğraşmak zorunda kalıyoruz.
Kısaca inziva, Allah`tan alıkoyan şeylerden sıyrılmaktır.
Nikâh akdinden sonra ve birleşmeden önce kadın ve erkeğin baş başa kalmasını ifade eden fıkıh terimi. Kişiye nesep bakımından yakın olan kimseler.
Halvete girmek, ibadet, zikir, riyazet ve murakabe ile meşgul olmak üzere yalnız başına tenha bir odaya, tekkelerde halvethane denilen bir hücreye, kapanmaktır. Halvete çekilmek, tenha bir yerde yalnız başına oturmaktır.
Meşru bir evlilik hayatını ilgilendiren sahih halvet, hukuken geçerli bir nikâh akdinden sonra eşlerin başkalarının kendilerini görmeyecekle- rinden emin olabilecekleri kapalı bir yerde baş başa kalmalarını ifade eden fıkhi bir terimdir.
PEYGAMBERİMİZİ HİRA'DA İNZİVAYA ÇEKİLMESİNİN SEBEPLERİ
Allah Rasûlü (s.a.v) Efendimiz, kavminin putlara taptığını gördükçe, onlardan uzaklaşmayı, halvet ve uzlete çekilmeyi daha çok arzu ederlerdi.
Halvet, mescidin dışında da olur. 2- Uzlette süresi belli olmayan bir yalnızlık ve halktan uzaklaşma vardır. Halvetteki yalnızlık ise sürelidir. 3- Halvet, başkalarından ayrı kalmaktır, uzlet ise nefisten, nefsin çağırdığı hallerden ve bir de kişiyi Allah‟tan uzaklaştıracak her şeyden ayrı kalmadır.
Kaynaklar. Bu cevapta iddiaları destekleyecek akademik veya güvenilir kaynaklar bulunmamaktadır. Bilinen en büyük yanlışlardan biri de sünnetin cinsel tatmini azaltacağı düşüncesidir ancak sünnet böyle bir duruma neden olmaz.
Hindistan kökenli, 10 günlük bir inziva uygulamasının adı aslında. Kelime anlamı ise olanı olduğu gibi görmek. S.N Goenka isimli Hintli bir budistin 1969 yılında başlattığı bir uygulama. 1982 itibariyle tüm dünyaya yayılıyor.
Yürürken ayak uçlarına bakmakta; tevâzû, edeb, haddini bilmek, gözü haramdan korumak ve Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-'in sünnetine bağlılık vardır.
Hz. Musa'nın Tûr'daki kırk günlük Allah ile olan özel görüşmesinden esinlenerek, halvet genelde kırk güne hasredilmiştir.
Sual: Halvet nedir? Halvet, yabancı bir kadınla bir erkeğin bir odada, bir yerde yalnız kalmaları demektir. Bu haramdır.
Üçüncü şahıs olarak başka bir erkek veya bu erkeğin mahremlerinden birisi mesela kızı, hanımı birlikte bulunursa, haram olmaz. Erkek, mahremi olmayan çok kadınla aynı odada beraber bulunsa yine halvet olur.
Çile geçirilen yere çilehâne adı verilir. Kelimenin lügat manası nazar-ı itibare alınarak yapılan tarifi ise; kırk gün kırk gece temiz ve kimsenin gelip de insanı rahatsız etmeyeceği bir yere çekilip ibadet etmektir.
Celîs-i halvetim, varım, habîbim(harimi) mâh-ı tâbânım Enîsim, mahremim, varım, güzeller şâhı sultânım. Birlikte olduğum, sahip olduğum, sevgilim, parıldayan ayım, Can dostum, en yakınım, layığım, güzellerin şahı sultanım.
Karı-kocanın nikâh akdinden sonra herhangi bir engel olmadan başbaşa kalmaları anlamındaki sahih halvet, bazı fakihler tarafından zifaf hükümlerini doğuran bir eylem olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple; sahih halvete hükmî zifaf, fiili birleşmeye ise hakikî zifaf denilmektedir.
Tasavvuf ahlakı ve uygulamaları ile bazı hâl ve makamları ifade eden “zühd, tevekkül, riyâzet, halvet, kanaat, şükür, sehâ, îsâr, fakr, fütüvvet, melâmet” gibi kavramlar tasavvufun iktisadi yönü ile öne çıkan bazı kavramlarıdır.
Türkçede belki de buna “inziva hastalığı” demek lazım. Bu hastalıkta kişi 6 aydan daha uzun süre temel gereksinimleri dışında kalan tüm zamanını odasında bilgisayar başında geçiriyor, hiç odasından çıkmıyor. Hastalık çoğunlukla ergenlik yaşında olan erkeklerde görülüyor.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"inziva"dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri