hidrolik yağ ne zaman değiştirilmelidir? Ford ve Volkswagen dahil birçok marka, bakım önerilerinde, hidrolik direksiyon sıvısının 1-2 yılda bir veya 90.000-100.000 kilometreye ulaşıldığında ve daima üreticinin tavsiyelerine uyarak değiştirilmesi gerektiğini söylüyor.
Genel bir ortalama vermek gerekirse direksiyon hidrolik yağı her 5 yılda bir veya 100.000 km'de bir değiştirmek hidrolik direksiyon sisteminin ömrünü uzatmaya ve oluşabilecek arızaların önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
Hidrolik yağ biterse, direksiyon çalışmaya devam eder ancak sürüş esnasında sesler gelebilir. Yanık kokusu gibi bir koku hissedilebilir. Sürüş konforu azalır ve değiştirilmesi gereken hidrolik yağ değiştirilmezse kaçağa dönüşebilir ve bu daha büyük sorunlara yol açabilir.
hidrolik yağı değişti daha yumuşak oldu dediğiniz noktaya da gelirsek, direksiyon sisteminde kullanılan yağ, yukarıda da söylediğimiz gibi öyle kolay kolay bozulan bir yağ değildir. dolayısıyla eskisi ile yenisi arasında akışkanlık olarak pek bir fark yoktur.
Aracın hidrolik yağı normal şartlar altında bir anda bitmez. Dolayısıyla 80.000 km'de bir aracın hidrolik yağı kontrol edilmelidir. Şüpheli bir kaçak durumunda ise mutlaka hidrolik yağı kontrol edilmeli, uygun ve kaliteli ürünler kullanılarak onarımı yapılmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Hidrolik yağı, belirli zaman aralıklarında değiştirilmelidir. İdeal olan yılda bir kez değiştirilmesidir. Kullanım süresi en fazla 2 yıldır. 2 yıldan uzun süre kullanılan sıvı, mutlaka değiştirilmelidir. Fren hidroliğinin kaynama sıcaklığı normalde 250°C'dir.
Direksiyon Kutusu Arızası Nasıl Anlaşılır
Direksiyonda oluşan boşluk, direksiyonu çeviriken gelen ses, direksiyon sertleşmesi, direksiyon toparlama sorunu ve direksiyon kutusu yağ kaçağı gibi örneklendirebileceğimiz belirtileri olabilir.
Atf yağlar araçların vites kutuları ve transfer kutularında kullanılan yağ çeşididir. Bu yağlara aynı zamanda hidrolik direksiyon yağı da denir. ATF, hidrolik direksiyon sistemlerinde yüksek performans elde etmek için tasarlanan yüksek kaliteli mineral bazlı bir yağdır. Aynı zamanda şanzıman yağı olarak da anılır.
Direksiyon yağı seviyesi nasıl kontrol edilir? Direksiyon yağı seviyesi, aracın kullanım kılavuzunda belirtilen prosedüre göre kontrol edilmelidir. Genellikle, aracın soğuk haldeyken, direksiyon yağı dip çubuğu çıkarılarak yağ seviyesi kontrol edilir.
Yağ, su ile kirlendiğinde köpüklü veya sütlü bir renge dönüşür. eskidiğinde, sıvı siyah veya kahverengiye döner. Bu renkler, hidrolik direksiyon yağını daha az değiştirmeniz ama değiştirmeniz gerektiğinin bir işaretidir ve direksiyon sistemine zarar verir.
Tahrik kayışının olası aşınması durumlarında veya kopması halinde hidrolik direksiyon pompası sıvı basıncını düşürür ve buna bağlı olarak direksiyon sertleşmesi görülür. Hidrolik direksiyon pompasının iç mekanizması ve parçaları da zamanla yıpranabilir. Bu durum sıvı basıncının düşmesine veya artmasına neden olabilir.
İkiside hidrolik fakat katkıları farklı diye biliyorum yani iki yağda farklı fren ayrı direksiyon ayrı. Direksiyon ATF olur genelde, frenler DOT (3, 4, 5). Yalnız Citroen ve birkaç otomobil markası daha frenlerde mineral yağ kullanıyor. Direksiyon ATF olur genelde, frenler DOT (3, 4, 5).
uzun vadede pompayı, hatta kremayer pistonlarını bozar. Bu nedenle hidrolik sistemlerde seviye çok önemlidir. Fazlasını atar sözü eli ayarsız ustaların uydurmasıdır.
Kendi aracım için debriyaj ve fren yağının 1 litre alınması gerektiği ve yaklaşık 750 ml kullanıldığını yazmışlar. Bu işi yaparken hava boşluğu bırakmamaya dikkat etmek gerekiyor bu nedenle işin ehli birisine yaptırılmalı. Şanzıman yağı içinse 1.9 litre yeterliymiş.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Kullanıldığı Yerler
Binek araçlarda ve ağır vasıtaların direksiyon dişlilerinde, otomatik şanzıman ve transmisyonlarında ve önerildiği takdirde hidrolik sisteme sahip mekanizmalarda kullanılır.
Genelde ariza Direksiyon mili arkasındaki hidrolik kolun Ring leri ömrünü tamamlamissa yağ sızdırmaya başlar. Bu sızıntı yağın sıcak ve sogukluguna göre değişir. Diğer bir sorun Ring kacaklari alt Traves üzerine damlayip farklı yerden sizar. 300-500 tl Tamir ücreti çıkabilir.
ATF yağ çeşidi otomobillerin otomatik şanzımanlarında ve direksiyon sisteminde kullanılan bir yağ çeşididir. Genel olarak direksiyon sisteminde kullanıldığı için hidrolik direksiyon yağı da denilmektedir.
direksiyon veya otomatik şanzıman yağı eklersen üstüne yeterlidir rengi filan pek önemli değildir yağını değiştirmeye gerek yoktur. Ama yağ kaçırıyorsa direksiyon sisteminin contalarını değiştirmek gerekir yağ kaçağı oluncada bir miktar serteşme yapar ayrıca lastiklerin eskimeside sertleşme yapıyo.
Günümüzde en çok kullanılan hidrolik yağlardan biri 46 numara hidrolik yağdır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Şanzıman Yağı Biter Mi? Araçlarda bulunan şanzıman yağı düzenli kontrol edilmediği veya arıza yaşamasına bağlı olarak bitebilir. Yağın bitmesi ise yağlanmanın durmasına ve sürtünmeye bağlı olarak aşınmaların yaşanmasına sebep olmaktadır.
Direksiyon kutusu tamiri fiyatı
Ortalama 1.000 tl – 1.500 tl arasında fiyatlara direksiyon kutusu revizyonu yaptırabilirsiniz. Bu fiyat aralığı sadece direksiyon kutusu tamiratı için geçerli olup direksiyon kutusunu aracınız üzerinden sökme takma işçilik ücreti dahil edilmemiştir.
Direksiyonun plastik veya suni deriden yapılmışsa 3 ölçü çok amaçlı dezenfektan ve 1 ölçü sudan oluşan bir karışım yap. Doğal ahşaptan bir direksiyon simidin varsa ahşap cilası kullan. Bu simitlerin üzerinde ahşap dokusu olur. Direksiyonun gerçek deriden yapılmışsa bir deri temizleyici veya bakım ürünü ile çalış.
Direksiyon kutusu arızaları genellikle bakımları düzenli yapılmadığı için arıza vermektedirler. Düzenli bakım yapılmadığı taktirde yağlama işlemleri eksik olur. Bu da direksiyon kutusunun yıpranıp ses yapmasına zemin hazırlar. Yağlama eksikliği aşırı ısıya ve metalin metale sürtmesine de neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri