5. Tahliye Kararının İcrası İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir. Ancak tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmesi gereklidir.
Gayrimenkul ve gayrimenkul üzerindeki ayni haklara ilişkin ilamlar kesinleşmedikçe icra takibine konu edilemezler. Ancak taşınmaza ilişkin her türlü dava değil bilakis mülkiyet hakkı değişikliğine neden olan veya bu şekilde sonuç doğuran davalara ilişkin ilamlar, kesinleşmedikçe icraya konulamaz.
Tahliye kararlarına karşı istinaf yolu açıktır. Ancak davalının istinaf etmiş olması hükmün icrasını durdurmaz. Yani tahliyeyi durdurmaz. Tahliyenin durdurulması isteniyorsa tehri icra davası açılabilir.
1. İcranın Geri Bırakılması Talebiyle İstinaf Başvurusu. Tahliye kararlarına icranın geri bırakılması (tehiri icra) ancak istinaf kanun yoluna başvuru ile mümkündür. İcranın geri bırakılması talebiyle istinaf başvurusunda bulunmayan davalı icranın geri bırakılması yoluna başvuramayacaktır.
Hizmet Tespit Davasına İlişkin İlâmlar
Hizmet tespit davalarının ferisi niteliğinde olan vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin de icra edilebilmesi için hizmet tespitine ilişkin ilamın kesinleşmesi gerekmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Tahliye Kararının İcrası
İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir. Ancak tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmesi gereklidir.
Taşınmazın Tahliye ve Teslimine İlişkin Mahkeme Kararları
Dolayısıyla bu talebin ferisi niteliğinde olan yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin de icraya konulabilmesi için kararın kesinleşmesi gerekmektedir.
Tahliye davası sonucunda, mahkeme kiracının tahliyesine karar verebilir. Mahkemenin tahliye kararı vermesi durumunda, kiracı icra yoluyla tahliye edilir. İcra yoluyla tahliye, kiracının evini boşaltması için kendisine verilen sürenin sonunda gerçekleşir.
Tahliye kararının kesinleşmeden icrası mümkün olup, kiracının üç aylık kira bedelini icra dosyasına yatırarak tahliye kararını istinaf etmesi halinde kararın icrası durdurulacak, kiracı tahliye edilemeyecektir.
Verilen karar sonrasında kiracıya 15 günlük taşınmazı boşaltma müddeti tanınır. Bu 15 günlük süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltması gerekir. Eğer bu süre zarfında kiracı taşınmazı boşaltmaz ise ev sahibinin insafına göre bir miktar daha süre tanınır. Son durum olarak ev kanunen boşaltılır.
Borçlu süresinde itiraz etmezse, borçluya karşı yürütülen kira süresinin sona ermesi sebebiyle ilamsız tahliye takibi kesinleşir. Bu durumda kiracının, tahliye emrinin kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde tahliye etmesi gerekir (İİK272, İİK 273).
Kiracının İtiraz Etmemesi Halinde Tahliye Davası
Borçlu kiracının Adi Kiralara ve Hasılat Kirasına İlişkin Ödeme Emrinde belirtilen 7 günlük süre içerisinde takibe itiraz etmemesi ve 30 gün içinde ödeme yapmaması halinde takip kesinleşecektir. Kira alacağı yönünden alacaklı haciz talep edebilecektir.
Tahliye Kararının İcrası
İcra ve İflas Kanunu'nun 269/c maddesinin 3. fıkrası uyarınca İcra Mahkemesince verilen tahliye kararı kesin olmamakla birlikte kararın icrası için kesinleşmeye gerek yoktur. İcra mahkemesi kararının kiracıya tefhimi veya tebliği tarihinden itibaren 10 günlük sürenin geçmesi yeterlidir.
Kesinleşme ve Kararın İcrası
İlgili yasa hükümleri ve yerleşik Yargıtay kararları gereğince, dava konusu haksız müdahale edilen şeyin aynına ilişkin olarak, taraflar arasında herhangi bir ihtilaf bulunmuyorsa, el atmanın önlenmesine yönelik verilen kararın icrası için kesinleşmesine gerek yoktur.
HUMK'nun 443/4. maddesi gereğince gayrimenkule ve buna dair ayni haklara ilişkin hükümler kesinleşmedikçe icra olunamaz.Somut olayda, taşınmazın aynına ilişkin bir uyuşmazlık bulunmadığına göre, dayanak ilam kesinleşmeden takibe konabilir.
Kira tespit davaları, icra takibi konusu yapılamayan ilamlardan biridir. Yargıtay'ın içtihadına göre, kira tespit ilamları kesinleşmeden infaz edilemez. Bu nedenle, kiracı veya kiraya veren, kira tespit davası sonucunda verilen kararı icra takibi yaparak tahsil edemez.
Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icraya konulabilmesi için kesinleşmesi gerekmemektedir. Dolayısıyla kiracının yerel mahkeme kararını istinaf etmesi tek başına kiraya verenin tahliye kararını icraya koymasına engel olmayacaktır.
Tahliye taahhütnamesinin icra yoluyla işletilmesinde, kiracıya icra dairesi kanalıyla tahliye emri gönderilir ve on beş gün içinde evi tahliye etmesi istenir. Kiracı tahliye emrine yedi gün içinde itiraz etmezse tahliye emri kesinleşir.
Yani bu demek oluyor ki tahliye davası kararı kiracıya tebliğ edildikten sonra 10 günlük bir sürenin geçmiş olması gerekmektedir. Bu 10 günlük süre dolduktan sonra kiraya veren davacı, kiracıya karşı icra dairesinde artık ilamlı takip başlatabilecektir.
Ancak, kiracının sadece istinaf başvurusunda bulunması, tahliye kararının uygulanmasını otomatik olarak durdurmayacaktır. Kiracının ayrıca talep etmesi ve belirlenen tutarı icra müdürlüğü veznesine yatırması gerekmektedir.
Kiraya verenin kiracıyı çıkarmak için açtığı kiracı tahliye davası, genellikle 6 ay ila 1.5 yıl arasında sürer. Bu dava süresi, en temelinde ileri sürülen tahliye nedenine göre değişkenlik gösterecektir.
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanır.
Tahliye kararının tehiri icrası mümkündür. Bunun için öncelikle tahliye kararını veren ilk derece mahkemesinin kararına karşı kanun yoluna başvurmak gerekir. Burada kanun yolu kavramı istinaf kanun yolunu kapsamaktadır. Sulh Hukuk Mahkemeleri'nin verdiği tahliye kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulamamaktadır.
Tahliyeye yönelik davalar da dahil olmak üzere, 2023 yılı itibariyle, İcra Hukuk Mahkemelerinin istinaf sınırı, 41.710-TL olarak belirlenmişti. İcra Hukuk Mahkemelerinin 2024 yılı sınırı ise, 66.090-TL olarak tayin edildi.
İstinaf Süreci Ve Kararın Kesinleşmesi
Sulh hukuk mahkemesinin kiracı tahliyesi ile ilgili verdiği karara taraflar itiraz etmek isterlerse istinaf kanun yoluna başvurmalıdırlar. Bu durumda istinaf dilekçesi, kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde kararı veren sulh hukuk mahkemesine sunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri