İpek erkeğe haramdır. Ancak elbisedeki dört parmak enindeki ipek şeritler, mesela dört parmak enindeki ipek kravat caizdir. İpek gömlek ve ipek elbise erkeğe haramdır. İpek kefen ve tabutu ipekle örtmek haramdır.
İpek ve altın da süs eşyalarının en kıymetlilerindendir. Bu iki maddeyi kadın kullanabilirken, mü'min erkeklere yasaklanmaktadır. Çünkü erkekte aranılan vasıf şahsiyet ve olgunluktur, süslenmek değildir. Ayrıca erkek, ipekli elbiseyi giydiği ve altını takındığı takdirde kadına benzemektedir.
şöyle buyurmuştur: “İpek elbise giymek ve altın kullanmak ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helal kılınmıştır.”1 Tirmizî, hadisi naklettikten sonra sahabe-i kiramdan bu konuda hadis aktaranların isimlerini şöyle zikretmiştir: Ömer, Ali, Ukbe b. Âmir, Enes, Huzeyfe, Ümmü Hanî, Abdullah ibn Amr, İmrân ibn Husayn, ...
ERKEĞİN ALTIN TAKMASI NEDEN HARAM? İslam âlimlerinin çoğunluğu erkeğin altın kullanımının haram kılınışının sebebinin israf ve övünme olduğunu belirtmiştir. İbni Abbas Radıyallahu Anhümâ'dan rivayet edildiğine göre; Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, bir adamın elinde altın bir yüzük gördü, onu çıkardı ve attı.
Fetva Kurulu, altın ve ipeğin erkeklere haram, kadınlara helal kılındığını belirtti. İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Erkeğin ipek giymesi caiz midir?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Altın ve ipek, erkeklere haram kadınlara helal kılınmıştır.
İlgili 40 soru bulundu
Peygamber (s.a.s.) altın ve ipeğin, ümmetinin erkeklerine haram, kadınlarına helal kılınmış olduğunu; bildirmiştir. (Müslim, Libas, 2; Tirmizi, Libas, 1; İbn Mace, Libas, 19) Dolayısıyla erkeklerin sadece ipekten mamul elbise vb. giysiler giymesi caiz değildir.
Banyo Duş Kesesi Peeling Eldiveni %100 Floş İpek Kese Kadın ve Erkekler İçin rahatlıkla söyleyebiliriz ki güzellik ve cilt bakımı, sağlıklı bir yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. Vücudunuzun sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olabilmesi için ona gereken özeni göstermek önemlidir.
Yapılan bilimsel araştırmalarda da erkeklerin altın takmasının zararlı etkilerinin olduğu ispatlanmıştır. Söz konusu zararlardan biri de altının erkeklerin sinir sistemine olan etkisidir. Ayrıca alyuvarların olması gerekenden fazla şekilde çoğalması da sağlığı bozan etkilerden biridir.
🔸 Erkeğin altın takması, İslam dinince haram kabul edilen bir konudur. Erkeklerin altın takı kullanmaları hakkında Peygamber Efendimiz (sav) hadis-i şeriflerde Müslümanlara şöyle buyurmuştur: "Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir."
Erkeğe Kaç Gram Altın Helal? 18 ayar, 22 ayar veya 14 ayar erkek altın alyans alımlarında veya 2, 3, 4 gr. erkek alyans alımlarında merak edilen bir diğer konu kaç gram olacağıdır.
Peygamber, "Altın, gümüş, ipek ve dîbâc dünyada onlar için, âhirette sizin içindir" buyurdu demiştir (Buhârî, "Libâs", 25). 3. "İpek ve altın ümmetimin kadınlarına helâl, erkeklerine haramdır" (Buhârî, "Libâs", 30).
Elinize bir parça ipek lif alarak deneme işlemini yapabilirsiniz. Gerçek ipek yanınca, saç yanınca ortaya çıkan kokuya benzer bir koku meydana çıkarır. Gerçek bir ipek yandığında alev görünmez olur ve yanma işlemi hemen sona erer. Ortaya çıkan külde siyah ve kıtır kıtır bir yapıya sahip olur.
Kafirlere benzeme yasağından dolayı Müslüman erkek ve kadının kafirlere has elbiseleri giymeleri haramdır. Gayrimüslim ve facirlerin giyinme tarzından olmayan normal gündelik iç çamaşırlar ise ihtiyaç halinde giyilebilir, bunda bir sakınca yoktur. Bu hususta kadın erkek ayrımı olmaksızın ruhsat ve müsade vardır.
İpek ve pamuktan dokunarak işlenen, parlak ve pürüzsüz görüntü sağlayan kumaş türüne saten kumaş denir. Dantel kumaşları olarak da kullanılan bu kumaş türü daha çok gelinliklerde tercih edilmektedir. Dantel kumaşın en büyük avantajı birçok alanda kullanılabilmesi ve güzel görüntü vermesi.
Pamuk ipliğinin dayanıklılığı, ipeğin pürüzsüz ve yumuşak dokusuyla birleşince ortaya özel bir karışım çıkar. İpeğimsi parlaklığı ve ince dokusuyla parlayan karışım, eşsiz zarafetiyle dikkat çeker. İçindeki ipek sayesinde yazın serin, kışın sıcak tutar. Pamuk ise giyimi rahat, sağlam ve emici özellik katar.
Bu çeşit beyaz altının yüzde elli sekiz buçuğu has altın, yüzde kırk bir buçuğu paladyum olup, altın kısmı daha. fazla olduğundan erkeğin bu yüzüğünü takması caiz. değildir.
Elmas ve pırlanta gibi diğer zinet eşyası ise altın kadar kullanışlı ve kadının sembolü olmadıkları için, kadına mubah olduğu gibi erkeğe de mübahdır. İmali ve satışı hususunda hiç bir sakınca yoktur.
Peygamber (asm), erkeklerin altından yapılmış zinet eşyası kullanmaları ile altın yüzük takmalarını yasaklamıştır. Konuyla ilgili olarak Bera b. Azib (r.a.) Hazretleri Peygamberimiz (asm)'in kendisinin "altın yüzük kullanmasını yasakladığını” [Buhari, Merza, 4 (5650)] bildirmiştir.
820- Erkeğin altın ziynet kullanması örneğin, boynuna altın zincir, parmağına altın yüzük, koluna altın saat takması, haramdır ve onunla kılınan namaz batıldır. Ama kadının namazda ve namaz dışında altını ziynet olarak kullanmasının sakıncası yoktur.
Nikâhtan sonra erkekler alyansı sol elin yüzük parmağına takmalıdır. Ancak kadınlar, boşanma ya da başka bir sebeple dul kalma durumunda alyans veya tek taş yüzüklerini sağ ellerinde kullanmalıdırlar. Bunun bir başka biçimi de alyans ya da söz yüzüğünü bir zincirin ucuna takarak kolye şeklinde kullanılır.
2. Erkekler için gümüş yüzük takmak caizdir. Ancak yukarıda zikredilen hadise göre erkeğin takması caiz olan gümüş yüzük en fazla bir miskal yani 4,009 gr. olmalıdır.
Altın, cilde sıcak ve yatıştırıcı titreşimler sağlayarak vücudunuzun hücreleri yenilemesine yardımcı olur. Altın birçok cilt bakımı ve güzellik ürününde kullanılmaktadır. Aynı zamanda egzama, mantar enfeksiyonları, deri döküntüsü, yaralar, deri yanıkları gibi çeşitli cilt problemlerini tedavi etmek için kullanılır.
şu da haramdır" demeyin,... (Nahl 116) ayetlerine rağmen Rivayet ile Hadis ile hüküm verip. "Altını ve ipeği erkeğe haram ederler".
Bazı hadislerde yasağın mutlak olarak ifade edilmesi(4), bazılarında giyimle kayıtlanması(5) sebebiyle ipeğin yaygı, minder ve yastık olarak kullanılması hususu da tartışılmıştır. Şafi, Hanbelî ve Maliki mezhepleriyle Hanefîlerden Ebu Yusuf ve Muhammed'e göre elbise yanında bu tür kullanım da erkeklere haramdır.
İpek seccadede namaz kılmak caizdir. İpek yorganla örtünmek caiz değildir. Saat, anahtar, tesbih ipleri ve cebe konulan kese, çantalar, Mushaf kesesi ve bohçanın ipekten olması caizdir. Duvarları ipek kumaş ve halı ile örtmek, kibir ve ziynet için olmazsa, caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri