Genellikle döllenmiş yumurta, rahmin iç yüzeyine yapışması ve orada büyümesi gerekirken, dış gebelikte bu olmaz. Bu durum, genellikle fallop tüplerinde meydana gelir, ancak döllenmiş yumurta karın boşluğu, serviks gibi diğer bölgelere de yerleşebilir. Bu durumda dış gebelik gerçekleşmiş olur.
Dış Gebelik Neden Olur? En yaygın dış gebelik türü tubal gebeliktir. Bu tür ektopik gebelikte döllenmiş bir yumurta uterusa giderken, genellikle fallop tüpünün bir iltihaplanma nedeniyle hasar gördüğü ve şekilsiz olduğu için fallop tüpünde sıkışıp kalması nedeniyle gerçekleşir.
Dış gebelik kimlerde daha sık görülür? 1-En sık 35-44 yaşlar arasında görülür. 2-Dış gebelik geçirenlerde tekrar ektopik gebelik riski 10-25'tir. 3-Geçirilmiş genital enfeksiyonlarla birlikte görülen tüp iltihabı, salpenjit, endometriozis ve tümör gibi sebeplere bağlı tüp hastalıkları olanlarda risk artar.
Dış gebelik yani ektopik gebelik, döllenmiş bir yumurtanın rahmin dışına, çoğunlukla da fallop tüpüne yerleşmesiyle meydana gelir. Dış gebelik normal gebelik şeklinde ilerleyemez. Döllenmiş yumurta hayatta kalamadığından, büyüyen doku tedavi edilmezse yaşamı tehdit eden kanamalara neden olabilir.
Dış gebeliğin belirtileri son adet tarihinden sonraki 5 ila 8 . haftalar arasıda görülür. Klasik klinik bulguları: Alt karın ağrısı(kasık ağrısı), vaginal kanama veya lekelenme, adet tarihinde gecikmedir. Ağrı kasık kısımlarda hissedilir bazen şiddetli mide sancısı çekildiği düşünülür.
İlgili 21 soru bulundu
Dış gebeliğin normal gebeliğe dönüşme ihtimali yoktur çünkü gelişmeye başlayan embriyonun taşınma ihtimali yoktur. Dış gebelikler aynı zamanda normal doğum ile gerçekleşmez cerrahi işlem sonucu gebelik gerçekleşir.
Dış gebeliği önlemenin bir yolu yoktur, ancak riski azaltmanın bazı yolları şunlardır: Cinsel partner sayısını sınırlamak ve seks sırasında prezervatif kullanmak cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur ve pelvik inflamatuar hastalık riskini azaltabilir.
Dış gebeliğin ilaçla sonlandırılması genellikle 1 ay ve 45 gün sürebilir.
Dış gebelik normal bir gebelik olmayıp anne sağlığını ciddi derecede tehdit eder. Dış gebeliğin sürdürülmesi halinde kanamalar gerçekleşebilir. Her 50 kadından birinde görülen dış gebelik, iç kanamalara neden olabilir. Gebeliğin ilk 3 ayında annelerin ölümüne en fazla sebep olan hastalıktır.
Cinsel ilişki olmadan normal gebelik ya da dış gebelik oluşamaz. Ancak nadiren cinsel ilişki gerçekleşmeden dışarı boşalma olsa da spermler vajina içine yüzebilir ve gebelik gerçekleşebilir. Bu durumda adet gecikmesi ya da anormal kanama durumunda gebelik testi yapılması önerilir.
Dış Gebelik İdrar Testinde Çıkar Mı
Dış gebelik de tıpkı normal gebelik gibi hormonları tetiklediğinden idrar testinde sonuç pozitif olabilir. Ancak tam tanı için ultrasonografi ve BETA HCG testleri uygulanması daha doğru olabilir.
Dış gebelik, döllenme sonrası oluşan bebeğin, rahim içi yerine tüpler gibi başka dokulara yerleşmesi ve burada büyümeye çalışmasıdır. Bu yüzden dış gebelikleri sonlandırmak için rahim içine yaptığımız kürtaj işlemini uygulayamayız.
Dış gebelik, erken dönemde yapılan ultrason ve muayene ile anlaşılabiliyor.
Dış Gebelik Sonlanmazsa Ne Olur? Embriyonun rahim dışında tutunduğu hiçbir bölgede büyüme ve gelişme şansı yoktur. Rahim dışında fallop tüplerine tutunan embriyo tedavi ile alınıp gebelik sonlandırılmazsa tüplerde oluşacak yırtıklar neticesinde iç kanama riski başta olmak üzere pek çok hayati risk durumu oluşur.
Örneğin 5 haftalık dış gebelik belirtileri, hemen hemen normal gebelik belirtileri ile aynıdır. Bu durum bulantı, kusma ve adet gecikmesi ile kendini gösterir. Tipik hamilelik belirtilerine ek olarak; vajinal kanama, karnın alt kadranlarında, belde ve kasıklarda ağrı, halsizlik ve güçsüzlük görülebilir.
Dış gebelik ameliyatı ne kadar (kaç saat) sürer? Çok aşırı bir yapışıklık yok ise ortalama 30-60 dakika kadar sürer.
En az 3 ay sonra bebek denemesi yapılabilir
Kapalı ameliyat yöntemiyle müdahale edildiyse 2 adet dönemi sonrası gebelik için uygundur. Açık yöntemle ameliyat yapıldıysa yara iyileşmesi için yaklaşık 4-6 ay beklenmesi yerinde olacaktır.
Bhcg değeri 5'in altına düşene kadar haftalık bhcg takiplerine devam edilmesi gerekir. Kan gebelik testi (bhcg) değerinde herhangi bir yükselme yada %15 den daha az bir düşüş olursa metotreksat dozu tekrarlanır. Tek doz metotreksat tedavisi ile hastaların tam olarak iyileşmesi 3-6 hafta sürmektedir.
Fakat fallop tüpleri embriyonun büyümesine uygun bir anatomiye sahip olmadığı için kısa bir süre sonra tüpte parçalanma ve iç kanama oluşur. Hasta baygın halde hastaneye acil olarak gelir ve operasyona alınır. Dış gebelik fallop tüpleri dışında yumurtalıklarda, karın içinde ve rahim ağzında yerleşebilmektedir.
Dış gebelik karında şişlik, ağrı gibi klinik belirtilerini bozulmamış ta olsa 5. gebelik haftasından sonra gösterir. Vajinal kanama ise daha erken dönemde görülebilmektedir. Erken tanıda amaç ilaç ile ameliyata gerek kalmadan dış gebeliğin tedavisidir.
Bu süreçte mide bulantısı, memede hassaslık ve kusma gibi belirtilerle görülen boş gebelikte, hafif kramp veya pelvik ağrı ve vajinada hafif lekelenme veya kanama olabilir. Rahmin ultrasonu ile bakıldığında içinde embriyo bulunmayan, gebelik kesesi adı verilen, içi sıvı dolu boş bir kese görülür.
Yalancı gebelik durumunda, kadında gebelik olmadığı halde vücudunda gerçek bir gebeliği taklit eden belirtiler görülebilir. Çeşitli hastalıklar veya psikolojik rahatsızlıklar kadında kendini hamile gibi düşünmeye iter ve bunun sonucunda yalancı gebelik ortaya çıkar.
Dış gebelik geçmişi olan kişilerde dış gebelik görülme ihtimali diğer kişilere oranla daha fazla olmaktadır. Yine de dış gebelik geçirmiş olmanın yeniden hamile kalmaya engel olmadığı da bilinmektedir. Dış gebelik geçmişi olan kadınlar da, uygun şartları sağladıkları takdirde sağlıklı bir hamilelik yaşayabilirler.
Bir kez dış gebelik yaşadıktan sonra tekrar hamile kalınmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Kadın vücudunda iki tane fallop tüpü vardır. Tüplerden birinin, daha önce dış gebelik nedeniyle hasar görmesi veya vücuttan çıkarılması sonucu tüplerin biri sağlıklı olarak kalır.
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim içi (endometrium) dışında vücutta herhangi bir yere tutunması ile oluşan gebeliktir. Dış gebelik 50 de 1 olasılıkla olur. Dış gebeliklerin tamamına yakını tüpte olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri