Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100'e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir.
Telefonunuzu gece uyurken şarj etmek cihazınızın ömrünü de kısaltıyor. Telefonların tam olarak şarj olması genellikle iki saat kadar sürer, ancak gece prize takıldıklarında ortalama sekiz saat veya daha fazla süre açık kalırlar. Bu, pilin maruz kaldığı ısı miktarını artırır ve sonuçta kullanım ömrünü kısaltır.
Telefon pillerinin en büyük düşmanı sıcaklıktır ve günümüz telefonlarında piller tamamen şarj olduğunda, piller gelen akımı almayı kesip kablodan gelen akımı telefona güç vermek için yönlendirebilme kabiliyetine sahip oldukları için pillerin tamamen şarj olduktan sonra şarj olmaya devam etme gibi bir riski bulunmamakta ...
Uzun süreli şarj işlemi, uzun kullanımlarda bataryaya zarar veriyor ve pil ömrünü azaltıyor.
Telefonu sabaha kadar şarjda bırakmanın herhangi bir zararı yok. Akıllı telefonlarımız tam boluma ulaştıklarında enerji almayı kesecekleri yazılımlara sahipler. Yani bataryanın tam doluma ulaştığını kendisi algılayıp, şarj olmayı otomatik sonlandırıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon piller, uzun ömürlü ve tekrar tekrar şarj edilebilen bir teknolojiye sahiptir. Ancak, pil performansını korumak için genellikle lityum iyon pillerin %100 dolana kadar şarj edilmemesi önerilir. Tam dolu şarj, pil performansı için ideal değildir.
Toparlayacak olursak; kesinlikle telefonunuz şarj olurken telefon ile oyun oynamamalısınız veya ağır bir işlem yapmamalısınız. İyileştirilmiş pil şarjı seçeneği açık şekilde telefonunuzu kullanmaya devam etmelisiniz. %0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz.
Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100'e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız. Son olarak büyük bir alışkanlık olan gece yatarken telefonu şarjda bırakmak oldukça zararlıdır. Bu alışkanlık nedeniyle telefonunuz %100 dolacak ve batarya performansınız zamanla düşecektir.
Yeni alınan telefonların ilk şarj süresi 6 saat ve üzeri olabilir. Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir. Pek çok teknoloji devi marka, kullanım kılavuzunda cihazların ilk şarj sürelerinin ne kadar olması gerektiğine dair bilgi paylaşır.
12 saat her zaman idealdir ilk açılışta iyonların uyanması gerekir. Bunlar eski tip cihazlarda kaldı. Aldıktan sonra 12 saat 1 gün şarj edin falan. Yeni tip cihazlarda cihazın %100 seviyesine gelmesi yeterli.
iPhone'unuz şarj olurken biraz ısınabilir. Yazılım, pilinizin ömrünü uzatmak için, pilin çok ısınması durumunda aygıtın yüzde 80'in üzerinde şarj olmasını engelleyebilir. iPhone'unuz soğuduğunda şarj olmaya devam eder. iPhone'unuzu ve şarj aygıtınızı daha serin bir yere götürmeyi deneyin.
iPhone'unuzun tam şarjda harcadığı zamanı azaltarak pil eskimesinin hızını yavaşlatmaya yardım edem bir ayarı vardır. Bu ayar, günlük şarj etme rutininizi anlamak için makine öğreniminizi anlar, sonra ihtiyacınız olana kadar %80'i geçince şarjın tamamlanmasını bekler.
Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Şarj etmek için de şarjınızın çok azalmasını beklemenize gerek yok. 40-60-70 gibi seviyelerde gördüğünüzde sık sık şarj edebilirsiniz. 80 üstündeyken tekrar şarja takmayın.
En İyi Cevaplar. Yeni nesil bataryalarda, 20 iken tak. 5 iken takma gibi bir durum yok. Şarjı tam bitirmeden takıp, 100 olunca çıkarmak veya 40-50-60 olunca takmak, bataryanın ömrünü biraz daha uzatır.
Pillerin her gün sıfıra kadar düşürülüp daha sonra yüzde 100'e kadar şarj etmek bu pillerin ömrünü olumsuz olarak etkiliyor. Apple da diğer akıllı telefon üreticileri gibi iPhone'ların pilini yüzde 40 ila 80 arasında tutmamızı öneriyor.
iPhone'unuzun pil sağlığını gözden geçirme
Ayarlar > Pil bölümüne gidin, sonra Pil Sağlığı ve Şarj Etme'ye dokunun.
iPhone cihazım şarj bitmeden kapanıyor diyorsanız bunun bir sebebi de telefonunuzun çok soğuk veya sıcak bir ortamda kalması olabilir. Önemli bir not eklemek gerekirse de eğer telefonununuz soğuktayken çok fazla kapanıyorsa bu, bataryanızın arızalı olduğu anlamına gelmektedir.
Bu durumu zaten Apple'ın telefon pillerine sadece iki sene garanti vermesinden anlayabilirsiniz. Eğer telefonunuzun pili iki sene içerisinde %80 seviyesinin altına inerse Apple garanti kapsamında pilinizi değiştirmektedir.
Apple, pil kapasitesi %80 ve üzeri olan herhangi bir iPhone'u pil açısından en iyi durumda olduğunu kabul ediyor.
Ayarlarınızı optimize edin.
pil ömrünü korumanın iki basit yolu vardır: Ekranınızın parlaklığını ayarlayın ve Wi-Fi kullanın. Pil ömrünü uzatmak için ekranın parlaklığını azaltın veya Otomatik Parlaklık ayarını açın. Ekran parlaklığını azaltmak için Denetim Merkezi'ni açın ve Parlaklık ayar çubuğunu aşağı çekin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri