Çeyrek altında da altının ağırlığı ve parlaklığına bakılarak gerçeklik kontrolü yapılabilir. Bunun yanında altının üzerindeki damga da bakılması gereken hususlardan biridir. Altının gerçeklik kontrollerinden biri de altının sesidir. Sahte altının tenekeye benzer sesi vardır.
Çeyrek altını satın aldığınız kuyumcu tezgahına 10-20 cm yüksekten bırakın. Eğer sekiyor ve tok bir ses bırakıyorsa sahte değildir. Sahte altın cam tezgahta sekmeyip, tiz bir sese sahiptir. Ayrıca sahte altını üzerine nitrik asit damlatıp ayırt etmek mümkündür.
Ayar, gram alaşımda bulunan altın miktarına göre belirlenir. Söz gelimi; 24 ayar altın saf altındır ve 1000 miligramdır. 22 ayarda gram başına 916 mg, 18 ayarda 750 mg , 14 ayarda 583 mg altın bulunur. Genellikle dışsatım için kullanılan 21 ayar altında ise, 875 mg altın bulunur.
Altının ayarı ve saflığı genellikle takıların üzerine damgalanmaktadır. Bu damga; 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000'de kaç altın olduğunu gösteren rakamlar (milyem) ya da 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar bilgileri olabilir.
Gerçek altın nasıl anlaşılır yöntemlerinden biri de altının üzerine birkaç damla sirke damlatmaktır. Altın gerçek değilse rengi değişecektir. Altının gerçekliğini test etmek için en kesin yöntemlerden biri altını bir seramik üzerine sürtmektir. Seramiğin sırlanmamış olmasına dikkat etmelisiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Altın kaplama zincir kuyumcular tarafından üretilen ve altına oldukça benzeyen bir üründür. Bir zincirin kaplama ya da gerçek altın olup olmadığını anlarken nitrit asit damlatma yönteminden faydalanılır. Nitrit aside temas eden takıda renk değişimi yaşanıyor ise bu altının sahte olduğu anlamına gelir.
Altın olma olasılığı bulunan nesneye bir mıknatıs yaklaştır.
Mıknatısı doğrudan nesnenin üstünde tut. Sonra nesnenin yüzeyine neredeyse değene kadar alçalt. Eğer mıknatısın aşağı doğru çekildiğini hissedersen nesne saf altın değildir. İçindeki diğer metaller, mesela nikel, mıknatısa tepki veriyordur.
Arka yüzünde ise; Türkçe motifli yazı ile ”TÜRKİYE CUMHURİYETİ DARPANESİ” ibaresi yer alır. Bu motifli yazının altında, altının basıldığı (tedavüle çıktığı) tarih yazılıdır. Örneğin, ( 2008) gibi. Kulpsuz olarak tedavüle çıkan altına, resimde görüldüğü gibi daha sonra kullanım amacına göre kulp takılır.
Çeyrek altınların üzerinde bulunan tarih ve rakamlar söz konusu altınların hangi yılda ya da Cumhuriyetin kaçıncı yılında basıldığını gösterir. Cumhuriyet ziynet altınlarında tarih değişikliği miladi takvim yılı başında, Cumhuriyet Sikke altınlarında ise her yılın Cumhuriyet Bayramında (29 Ekim) yapılır.
24 ayar gram altın üzerinde genellikle 916 ya da 933 damgası bulunur. Üstelik çeyrek altının ağırlığı, 1,80 gram iken gram altının ağırlığı 1,75 gram olarak belirlenmiştir. Yani gram altın, altın türlerinin en küçüğüdür. Gram altını anlamanın ve ayırt etmenin en kolay yolu budur.
ÇEYREK ALTIN KAÇ GRAMDIR? Altınlar ağırlıklarına göre değer kazanırlar. Çeyrek altın 18 mm kalınlığında ve 22 ayardır. Çeyrek altın 1,75 gram ağırlığındadır.
Gram Altın, 1 gram altın ile temsil edilen değer miktarıdır. Gram Altın, İstanbul Altın Rafinerisi'nin (İAR) tescilli markası olmakla birlikte, 1 gr, 5 gr, 10 gr, 20 gr, 50 gr, ve 100 gr olarak, 995 veya 999.9 saflıkta üretilen, standart ağırlık ve standart saflıktaki, garantili işlenmemiş altın külçeleridir.
Yastık altı olarak da ifade edilen çeyrek altın 22 ayar. 22 ayar olması ile beraber 18 milimetre çapında olan çeyrek altın, 1,75 gram olarak öne çıkar. Özellikle yatırım için en uygun altın türleri içerisinde ön sırada gelir.
Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO) Başkanı Yunus Öner, çeyrek altın alırken rengine ve sertliğine dikkat edilmesi uyarısında bulundu. Öner, "22 ayar altına oranla 18 ayar altının rengi daha açıktır. Ayarı düşük altın daha sarımsı ve soluk renkte oluyor. Düşük ayar olduğu için serttir, kolay bükülmez.
Gram altının bugünkü alış fiyatı 1647,59 TL, satış fiyatı 1647,83 TL'dir. Gram altın en son 28.09.2023 - 05:39 tarihinde güncellenmiştir. Bu veriler doğrultusunda 1 Gram Altın 1647.83 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
14 ayar altın, özellikle gündelik takılarda tercih edilir. 14 ayar altın takı alırken 585 rakamını ya da 14k ibaresini görmeniz gerekir çünkü bu değer, takının milyem değerini veya karatını gösterir.
18 mm çapında ve kulpsuz hali ile 1.75 gram ağırlığında olan çeyrek altın 22 ayardır. 22 ayar bir yarım altın 3,21 gram ağırlığındadır. 30 mm çapında ve kulpsuz hali 7,016 gram ağırlığında olan tam altın 22 ayardır. 7,2 gram ağırlığındadır ve 22 ayardır.
Yeni tarih eski tarih durumu gram altınlarda söz konusu değildir tarihleri yoktur.
Çeyrek Ata Altın (Çeyrek Altın) : Ağırlığı 1.80 gramdır. Yarım Ata Altın (Yarım Altın) : Ağırlığı 3.60 gramdır. Tam Ata Altın (Tam Altın – Ata Lirası) : Ağırlığı 7.20 gramdır. İki Buçuklu Ata Altın : Ağırlığı 18 gramdır.
Üzerinde bir kulp bulunur. Kulpsuz olarak ağırlığı 1,754 gram, kulplu olarak ağırlığı ise 1,81 gramdır. Üzerinde Atatürk'ün resmi bulunmaktadır. Arka tarafında ise altının basıldığı yıl yazmaktadır.
Yatırım aracı olarak tercih edilen Yarım Altın, Çeyrek Altının iki katıdır. Bir diğer deyişle yarımlık olan Yarım Altın, 22 ayar ve 3.50 gramdır.
1 gram altın, 22 ayar ve 24 ayar olarak üretilir. Her bir gram altın kendine özel sertifikaya sahiptir. Bu ayarlar fiyata doğrudan etki eder.
Bir kapta ılık su ve hafif bir deterjan kullanarak takılarınızı yıkayın ve daha sonra yumuşak bir fırça kullanarak temizleyin. Son olarak takılarınızı durulayın ve bir bezle kurulayın. Sirke: Sirke, altın takılarını temizlemek için de kullanılabilir.
Altın ayarının bulunmama nedeni üretim hataları nedeniyle de ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle altında ayar damgası olmadığında kuyumcunuzla görüşerek durumun neden kaynaklandığını ifade etmek gerekir. Son ve önemli ihtimal de altının sahte olabileceği durumudur.
Altın ya da gümüş, hala ergimiş haldeyken numunelendirilmelidir. En güvenilir yöntemde, vakumlu örneklendirici de kullanılır. Alınan altın külçesi numuneleri genellikle 0,5 gr büyüklükte olup, 2:1 ve 4:1 altın ve gümüş oranları verecek biçimde maden potasına atılırlar. Bu şekilde, ayırma işlemi başarıyla tamamlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri