IPS ekranlarda renkler Amoled ekranlara göre daha soğuk gözükmesine karşın daha doğru ve gerçek görüntüler elde edilmektedir. Amoled ekranlarda ekran yanığı sorunu oluşabilmektedir. Özellikle aynı sayfada veya fotoğrafta uzun süre kalınca Amoled ekranlarda o görüntünün izi ekranda kalabilmektedir.
IPS LCD paneller daha çok giriş ve orta segment akıllı telefon modellerinde tercih edilirken, AMOLED paneller ise daha çok üst seviye ve amiral gemisi modellerde tercih ediliyor. Nadirde olsa bazı akıllı telefon modellerinde pekçok donanımdan kısarak orta segment modellerde AMOLED ekran kullanıldığını görebiliyoruz.
Günümüzün popüler akıllı telefonları, tabletleri, televizyonları ve diğer birçok cihazı, yüksek kaliteli görüntüler sunmak için kullanılan AMOLED ekran teknolojisine sahiptir. Bu teknoloji, önceki LCD ekranlardan daha canlı, daha net ve daha enerji tasarruflu bir ekran deneyimi sunar.
IPS, In Plane Switching (Düzlem İçi Geçiş) kelimelerinin kısaltmasıdır ve LCD (Liquid Crystal Display) teknolojisine dayanan bir panel türüdür. IPS panele sahip monitörler, TN ve VA muadillerine göre daya iyi ve güzel görüntü kalitesine sahiptir.
En iyi ekrana sahip telefonlar
DxOMark verilere göre 2023 yılı itibariyle en iyi ekrana sahip telefon Honor Magic 5 Pro oldu. Cihaz, okunabilirlik, renk ve akıcılık gibi birçok konuda ortalama 151 puan almayı başardı. İkinci sırada ise geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone 14 Pro Max karşımıza çıkıyor.
İlgili 43 soru bulundu
2023'ün en popüler telefonları belli oldu
Buna göre yılın en çok satan telefonu Apple'ın mevcut amiral gemisi iPhone 14 Pro Max oldu. Listenin devamında ise sırasıyla iPhone 14 Pro, iPhone 14 ve iPhone 13 yer alıyor. Ayrıca Apple, diğer tüm markaları geride bırakarak toplam 79,5 milyon iPhone satışı gerçekleştirdi.
IPS ekran telefonlarda da tercih edilen bir teknolojidir. Bu sistem sayesinde telefon yalnızca dik konumdayken değil yan ve yatay şekilde tutulduğunda da renkler doğru şekilde görülmeye devam eder. Böylece telefonla oyun oynarken veya video izlerken de net görüntüye erişmek mümkün olur.
LCD'de siyah pikseller dahi arka aydınlatma sistemi nedeniyle aydınlatılır ve renklerin canlı olması engellenir. Amoled ekranlarda ise aydınlatma olmadığından dolayı siyah noktalar gerçek siyah renginde gösterilir. Amoled ekranlardaki bu avantaj, görüntülerin daha gerçekçi ve canlı renklerin ekrana yansımasını sağlar.
IPS paneller, bu konuda en iyilerden biridir. IPS paneller, geniş görüş açısı sunar. Bu, monitörü farklı açılardan görüntüleyen insanların aynı görüntüyü aynı kalitede görmelerini sağlar. TN panellerde olduğu gibi, görüntüyü değiştirmeden monitörün yanından bakmak mümkündür.
Sonuç olarak Super AMOLED ekranlar güneş ışığını AMOLED ekranlardan daha iyi tutar ve ayrıca daha az güç gerektirir. Adından da anlaşılacağı gibi Super AMOLED, AMOLED'in daha iyi bir versiyonudur. Bunların hepsi sadece pazarlama zırvalığı da değil. Samsung'un ekranları her zaman en iyiler arasında yer alıyor.
Titreşimsiz bir monitör – sabit bir ışık akışı sağlayan bir ekran – seçmek, gözlerinizi korumak için yapabileceğiniz en sağlıklı seçimlerden biridir.
AMOLED ekranlar, enerji tasarrufu sağlar. Arka ışığa sahip ekranlara göre çok daha az güç harcarlar. Bu nedenle AMOLED ekran ömrü uzundur. Örneğin AMOLED ekran telefonlar diğer telefonlara göre daha seyrek şarj edilir ve daha kısa sürede şarj olurlar.
Samsung gibi rakip üreticiler yıllardır kendi amiral gemisi cihazlarında AMOLED ekran kullanmasına rağmen Apple, iPhone modellerinde LCD ekrana takılıp kaldı. AMOLED ekran teknolojisi parlak renkler, daha net görüntü ve LCD'ye göre daha iyi güç verimliliği sağlıyor ancak kitlesel üretim için daha pahalıydı.
IPS LCD sıvı kristal ekranlar (LCD'ler) için bir ekran teknolojisidir. 1980'lerin sonunda "kıvrımlı nematik alan efektli" (TN) matris LCD'lerin ana sınırlamalarını çözmek üzere tasarlandı. Bu sınırlamalar güçlü görüş açısına ve düşük kaliteli renk reprodüksiyonuna sahipti.
Bu durumda canlı ve parlak renkler istiyorsanız OLED ekranlı bir cihaz almalısınız. Ancak renkler biraz sarıya kayacaktır (panel kalitesine bağlıdır). Ancak daha serin ve doğru renkler istiyorsanız, IPS ekranlı bir cihaz satın almanız gerekir. Bu ucuz maliyetin yanı sıra ekran parlaklığında da düşük sonuç verecektir.
IPS panellerde, görüş açısı ve renkler konusunda diğer panellere göre daha iyi sonuç alıyorsunuz. VA panellerin avantajı ise daha yüksek kontrast değerlerine sahip olması. Bu da siyahları daha iyi göstermesini sağlıyor. Seçim yaparken bu gibi şeyler dışında monitörün özellikleri ve fiyatı da önemli.
Intrusion Prevention System'in kısaltması olarak kullanılan IPS, ağ trafiğinin içerisindeki zararlı bağlantıları, zararlı hareketlerin tespit edilerek önlenmesi ve durdurulması için kullanılan bir güvenlik sistemi olarak da nitelendirilebilir.
AMOLED yapılı, 40 inçlik bir televizyon bile yalnızca bir ampul kadar enerji tüketiyor. OLED'de kullanılan pasif ile AMOLED'de kullanılan aktif matriks arasındaki en çarpıcı farklar, hafiflik, düşük enerji harcanımı, elektrik iletimindeki verim sayesinde, AMOLED'de, OLED'e göre biraz daha yüksek görüntü kalitesi.
IPS panelinin tam adı Düzlem İçi Anahtarlamadır. Hitachi tarafından 1996 yılında geliştirilmiş bir panel teknolojisidir. TFT panelden geliştirildiği için"Super-TFT" panel.
Ekran Teknolojisi: #
Yan sanayi ekran üreticileri henüz bu teknolojiye eşdeğer bir ekran yapmayı başaramadılar. Bu nedenle, yetkili ve teknik servislerde değişim yaptıracağınız bütün ekranlar orjinal OLED/AMOLED ekrandır ve dolayısıyla pahalıdır.
Piksellere ışık vermek için ledleri kullanır. Led monitörler genel olarak daha uygun fiyatlıdır. Yani sonuç olarak oyun ve parlak görüntülü, tepki süresi 1ms gibi özellikler arıyorsanız Ips ekranlar bakmalısınız. Daha sabit ve ekonomik ekranlar işinizi görüyor ise Led ekran yada Lcd ekran bakabilirsiniz.
ekran zaman aşımı, hepimizin bildiği gibi ekranın açık kalma süresi. Okuduğum yazılarda da AMOLED yanığının en temel sebeplerinden birinin, ekranın sürekli sabit kalmasından dolayı olduğundan bahsediliyordu. Bu yüzden ekranın uzun süre açık kalması da AMOLED yanığına sebep olabiliyor.
Rahatsız edici bir toz veya kir tabakası varsa, bezi basitçe kaydırarak çıkaramıyorsanız, özellikle bu amaç için yapılmış temizleme sıvılarını kullanın. Ekranlar için işe yarayan herhangi bir temizleme sıvınız yoksa en iyi çözüm, mikrofiber bezinizi nemlendirmek için biraz su kullanmaktır.
Genellikle, LCD monitör panelinin arka aydınlatma ömrü 30k (30.000) saattir (modele göre değişir). LCD paneli görev döngüsü haftanın 7 günü, günde 12 saat olacak şekilde tasarlanmıştır.
Dünyanın en iyi telefon markaları sıralamasında Apple zirveye adını iPhone 12 Pro ile adını yazdırırken ikinci sırada Samsung Galaxy Note 20 Ultra yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri