Trabzon yöresine ait nefis yumurtalı pide tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Her yemeği ayrı bir güzel ayrı bir lezzetli olan Trabzon yöresinin en pratik ve en lezzetlilerinden yumurtalı pide, adeta parmakları yedirtecek.
Kayseri'nin develi yöresinde kuşbaşılı pideye verilen addır. develinin kültürüyle özdeşleşmiş bir yemektir.
Pidenin kökeni ise oldukça eskilere dayanmaktadır. Yunanca "pita" sözcüğünden türemiş olsa da bugün bildiğimiz standartlarını Osmanlı döneminde kazanmıştır. Dünyanın ilk tüketiciyi koruma kanunu olarak bilinen "Kanunname-i İhtisab-ı Bursa" adlı eserde karlımıza çıkmaktadır.
Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Bol malzemeli, Karadenizli ustalarımızın özel hamuru ile şekillendirilmiş ve çıtırlığı dillere destan kaşarlı pide.
İlgili 24 soru bulundu
Kır pidesi veya Kastamonu pidesi, genellikle börekçi ve kendine has kır pidesi dükkanlarında satılan bir pide türüdür. Kapalı pidedir. Kıymalı, peynirli, ıspanaklı veya patatesli olabilir. Karadeniz pidesinden farklı olarak taş fırında değil, elektrikli fırında pişirilir.
Samsun pidesi
"Kapalı pide" olarak nitelendirilen Bafra usulü pide daha gevrek, "açık pide" denilen Terme usulü pidede ise hamur daha yumuşak olup yine açık olan Çarşamba pidesinde hamur daha yaygındır.
Osmanlı Saray mutfağından günümüze yansıyan tahinli pide yaygın olarak tüketilmektedir. Bursa'da tahinli pide üretimi yapan pide fırınları bulunmaktadır.
Soğan pidesi Kırklareli mutfağının bilindik hamur işlerindendir. Balkan göçmenlerinin yaşadığı köylerde rastladığımız bir sini pidesidir.
Bafra, pidesi, köftesi, nokulu ve kaymaklı lokumu ile ünlüdür. Nokul, hamurun içine ceviz ve kuru üzüm konularak yapılır.
Sucuklu, kaşarlı, kıymalı, otlu, kavurmalı, onlarca çeşit lezzeti ile yiyenlerin damaklarını şenlendiren Pide, Anadolu Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden biridir. Anadolu'da pide olsun da hangi çeşidi olursa olsun derler, çünkü sevilir pide ve bize özgüdür, yereldir, Karadeniz'dir, Anadolu'dur.
Şanlıurfa Tırnaklı Ekmeği - Şanlıurfa. Dünyada çok özel bir yeri olan Türk mutfağı ve özelde Şanlıurfa mutfağı, mutfak kültürünün en önemli temel taşlarındandır.
Samsun'un Bafra ilçesinde, yüz yılı aşkın süredir maharetli ustaların ellerinde yoğrularak şekillenen Bafra pidesinin ünü, lezzetiyle tüm ülkeye yayılmış durumda.
Adından anlaşılacağı üzere Trabzon mutfağına özgü olan yağlı pide, Karadeniz'in en sevilen pide çeşitlerinden biridir. Hem görünümü, hem de lezzeti ile diğer pide çeşitlerinden farklıdır. Yuvarlak bir şekilde hazırlanan hamur, peynir çeşitleri ile zenginleştirilir. Pidenin üst kısmında yumurta kırılır.
BAFRA PİDE. 1960'lı yıllarda Samsun'un Bafra ilçesinde, mesleğe ilk adımlarını atan Coşkun Kuru 1981 yılında İstanbul'a gelerek, Kızıltoprak Kadıköy'de Bafra Pide'yi kurdu. Kuru ailesi tüm birikimlerini biraraya getirerek Bafra Pide'nin temellerini attıklarında, ellerinde malzeme alacak dahi sermayeleri kalmamıştı.
Orta Doğu ve Türk mutfağına özgü bir yemek olan pidenin kökeni, 15. yüzyıla dayanır. Osmanlı'da en sevilen tariflerden biri olan bu besin, özellikle İç Anadolu ve Karadeniz'de tüketilir. Avrupa ülkelerinde genellikle içi boş bir şekilde sunulur ve 'pita' ismiyle anılır.
Aslına bakılırsa tarif aslen Gürcistan çıkışlı, orijinal adı kaçapuri. Gürcülerin Karadenizlilere bir armağanı da diyebiliriz. Biz de bu nefis lezzetten payımızı alabildiğimiz için oldukça şanslıyız. Karadeniz pidesini kıymalı, kavurmalı ya da peynirli yapmak mümkün.
Konya mutfağına özgü bir lezzet olan bıçak arası, oldukça sevilen bir pide çeşididir. İnce açılan hamur, etli harç ile doldurulur ve fırına verilir. Özellikle domates ve biber, bıçak arası pideye çok yakışmaktadır. Ayranla birlikte servis edilen bıçak arası pideyi, 1 saat gibi kısa bir sürede hazırlayabilirsiniz.
Kula şekerli pidesi Manisa ili Kula ilçesinde, tahin ve şekerle yapılan pide türüdür.
Asırlık inanç fırını yaklaşık 100 yıllık bir fırında 70 yıldır faaliyet göstermektedir. Kurucusu Mustafa İnanç'ın yarım asırı geçen süre önce koyduğu ilke prensipler doğrultusunda doğal, kalitemiz ve özel lezzetlerini müşterilerimizle paylaşmaktayız.
Kıvrılan kenarlara yumurta sarısı sürülüp içerisine daha önceden rendelenen köy peyniri koyulup fırına sürülür. 10-15 dk sonra fırından çıkarılıp servise sunulur. “Kıymalı ve Peynirli Pidelerin ” dışında, Kavurmalı, Sucuklu, Karışık, Kaşarlı, Kuşbaşılı pide çeşitleride mevcuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri