Cevap: IPv4'ün bir üst teknolojisi olan IPv6, Internet Protocol'ünün altıncı revizyonudur. IPv6'in görevi de tıpkı IPv4 gibi internete bağlanan cihazlara eşsiz, nümerik bir IP adresi atamak. Fakat, IPv6'nın büyük bir farkı var, o da 128-bit adresleri kullanması.
Adres sayısı – IPv4, yaklaşık 4,3 milyar adres sağlayabilirken IPv6, öncekinden 1.028 kat daha fazla adres sunar. Güvenlik – IPv6, ağ iletişimini güvence altına almak için IPSec ile birlikte geldiğinden daha fazla avantaja sahiptir ve MitM saldırılarını önlemek için uçtan uca şifreleme çalıştırabilir.
Bir düğümün herhangi bir anda hem IPv4 hem de IPv6 kullanabilmesini sağlayan mimariye ikili yığın (dual stack) denir. İkili yığın mimarisine sahip düğüm kendi ürettiği IPv4 paketine IPv6 paket başlığı getirerek; IPv6 ağı üzerinden IPv4 paketini gönderir.
İnternette gezinirken daha stabil bir şekilde geziniyorum, illaki daha yeni yeni yaygınlaştığı için ufak tefek nadirde olsa ping ve hız sorunları olabilir fakat halen daha geliştirildiği için bu sorunlarda ortadan kalkacaktır. Eğer IPv6'yı kullanmayı düşünüyorsanız gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
2. IPv6'yı Devre Dışı Bırakmak Hızı Arttırmıyor
Yakın zamanda IPv4'ün yerine geçecek olan IPv6, daha fazla numerik adres sunma ve daha iyi ağ güvenlik önlemlerini sunan bir teknoloji. Yine efsaneye göre, IPv6 özelliğinin kapatılması ile internet hızının artacağı söyleniyor. Bu tamamen yanlış yorumlanıyor diyebiliriz.
İlgili 20 soru bulundu
RIPE verilerine göre; Türkiye'de hizmet sunan 597 adet yerel internet kayıt kurumundan (İSS'ler, Telekom şirketleri, akademik birimler vs.) yalnızca 28'inin içerik kategorisinde en üst düzey olan dört yıldızlı IPv6 destekli kategorisinde bulunduğu görülmektedir.
G20 ülkelerinden IPv6 trafiği %5'in altında olan ülkelerin arasında Türkiye'nin yanı sıra Çin, Endonezya, İtalya, Rusya, Güney Afrika ve İspanya da bulunuyor.
IPv4 ve IPv6 Arasındaki En Önemli Farklar
1-IPv4 32 Bit IP adresidir, IPv6 128 Bit IP adresidir. 2-IPv4 sayısal bir adresleme yöntemidir, IPv6 ise alfasayısal bir adresleme yöntemidir. 7-IPv4, VLSM'yi (Sanal Uzunluk Alt Ağ Maskesi-Virtual Length Subnet Mask) desteklerken IPv6, VLSM'yi desteklemez.
IPv6 alınmasında bir sakınca yok ancak henüz IP tanımlaması yapılmadıysa; IPv6 tanımlanmışsa; ekranlarıyla karşılaşmanız gerekiyor. IPv6 ile alakalı daha detaylı destek almak isterseniz TurkNet Online İşlemler üzerinden bize destek kaydı açarak ulaşabilirsiniz.
IPv6 protokolü paketleri daha verimli bir şekilde işleyebilir, performansı ve güvenliği artırabilir. İnternet servis sağlayıcılarını daha hiyerarşik hale getirerek yönlendirme tablolarının boyutunu küçültmelerini sağlar. IPv6, IP adresleri arzını artırmanın yanı sıra, IPv4'ün birçok eksikliğini de gidermiştir.
IPv6'nın en önemli özelliklerinden biri 128 bitlik adres uzunluğu ile IPv4'e göre daha büyük bir adres alanı sunmasıdır. IPv6'daki bu geniş adres alanı, hiyerarşik adresleme yapılmasına olanak sağlayarak, yönlendirme tabloları boyutlarının küçülmesini sağlayacaktır.
Internet Protocol Version 6 (Türkçe: Internet Protokol sürüm 6) kısaca IPv6, aslında 32 bitlik bir adres yapısına sahip olan IPv4'ün adreslemede artık yetersiz kalması ve ciddi sıkıntılar meydana getirmesi üzerine IETF tarafından geliştirilmiştir.
Tanımlanan IPv6 adresleri ücretsiz + statik.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) internet sitesindeki duyuruya göre, internetin, yıllardır hızlı bir büyüme sürecine girmesinin ardından tahsis edilmemiş IPv4 havuzundaki adresler, 3 Şubat 2011 tarihi itibarıyla bitti.
İnternet Protokolü sürüm 6 (IPv6), İnternet'in ağ katmanı için standart protokol paketidir. IPv6, İnternet Protokolü paketinin geçerli sürümünün (IPv4 olarak bilinir) adres kullanımdan kaldırma, güvenlik, otomatik yapılandırma, genişletilebilirlik gibi birçok sorununu çözmek için tasarlanmıştır.
Başka bir ifadeyle sekiz bitlik 4 rakamdan oluşur. Bu rakamlar, 0 ila 255 arasında değişir. IPv4 protokolündeki bir adres 1.0.0.0 ile 255.255.255.255 arasında herhangi bir numara olabilir.
Türk Telekom, IPv6 hizmeti vermiyor.
1- Modeminizin IPv6 desteği olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor. Bu kontrolü modem arayüzünde yapabilirsiniz. Arayüzüne ulaşmak için internet tarayıcınıza 192.198.1.1 yazabilirsiniz. IP sürümü bölümünde IPv4, IPv6, IPv4/IPv6 gibi seçenekler bulunuyorsa IPv6'yı destekliyordur.
İpv6'nın şimdilik fark yaratacak kadar bir artısı yok. İpv6 destekleyen sitelere ping süresi düşüyor.
Merhaba, geçişleri kademeli olarak yapıyoruz. Herhangi bir ücreti bulunmuyor.
IPv4 (Internet Protocol Version 4) Adres Sınıfları
IP adresi (İnternet Protokol adresi), TCP/IP (İletim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü) standardını kullanan bir ağdaki cihazların birbirini tanımak, iletişim kurmak ve veri alışverişinde bulunmak için kullandıkları benzersiz rakamlar topluluğudur.
IPv4 (Internet Protocol Version 4) internet iletişiminde kullanılan bir IP protokolüdür. IPv4, bir IP adresi olarak bilinen 32 bitlik bir adres uzayını kullanır ve adresler dört farklı sayı bloğundan oluşur. Bu sayı blokları, bir nokta ile ayrılmış ondalık sayılar olarak yazılır.
Yani bu standartta artık bir sınırlama yok. Dünya IPv6 Günü'nün birinci yılında 6 Haziran 2012 tarihinde yeni ağ sistemi resmi olarak başlayacak. Google başta olmak üzere pek çok firma hizmetlerini IPv6 standardına göre ayarladı ve çalışanlar da artık IPv6 adreslerini kullanmaya başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri