İran'da din, CIA World Factbook'a göre, İranlıların yaklaşık %90-95'i kendilerini resmî devlet mezhebi olan Şiilik ile yaklaşık %5-10'u ise Sünnilik ile ilişkilendiriyor.
Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Pakistan, Afganistan ve Türkmenistan ile kara sınırına sahiptir. Başkenti Tahran'dır. Resmî dili Farsçadır. Anayasasının 12. maddesine göre ülkenin resmî dini İslam, resmî mezhebi ise İsnâaşeriyye Şiiliği'dir.
Şiiler peygamberin ölümünden sonra Hz. Ali'nin başa geçmesi gerektiğine inanır ve Ebubekir'in ve diğerlerinin halifeliğini kabul etmez. Şiiler imam çizgisinde gider ve bu imamların peygamber ve Allah tarafından seçildiğine inanır.
İran'ın yüzde 98'i Müslümandır. (% 90 Şii, % 8'i Sünni Müslüman). Mevcut diğer dinler Hıristiyanlık (esas olarak Ermeniler ve Süryaniler, 300.000'den fazla takipçisi vardır), Bahai inancı (en az 250.000), Zerdüştlük (yaklaşık 32.000) ve Yahudiliktir (yaklaşık 30.000). Anayasaya göre İran'ın resmi dini İslam'dır.
Şia, Hz. Ali ve onun kızı Fâtıma soyundan gelen imamların nass ve tayinle atandığını iddia eden ve onların günahlardan masum olduğuna inanan İslam fırkalarının ortak adıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Şia, başka bir Kur'an'a mı inanıyor? Şia'ya sürekli, Kur'an'ın tahrif edilmiş olduğuna, yani değişikliğe uğratıldığına, bugünkü Kur'an'ın Hz. Peygambere (s) indirileninkinden farklı olduğuna inandığı doğrultusunda iftiralar atılmaktadır.
şiilik'te tasavvuf ve tarikat yoktur. bu konuda sünnilik ile aynı düşünceyi paylaşır. şiilik'te salt şariat ile bağlı kalır, alevilik ise şeriat, tarikat, marifet, hakikat aşamalarını kabul eder. şiilik'te müta çok eşlilik nikahı ve çok evlilik kabul edilirken, alevilik'te müta nikahı ve çok eşlilik kabul görmez.
İran'da din, CIA World Factbook'a göre, İranlıların yaklaşık %90-95'i kendilerini resmî devlet mezhebi olan Şiilik ile yaklaşık %5-10'u ise Sünnilik ile ilişkilendiriyor.
Diğer on ikici inanışların ve yedici inanışların İslam dışı olduğuna inanır. Şii mezhebi olan Zeydî mezhebini Müslüman saymakla beraber "hak" bir mezhep olmadığına inanırlar.
Şu anda İran'da çok büyük 15 cami ve dini medrese bulunuyor. Bunlardan 10'u tarihi miras olarak kabul edilmekte, diğer 5 camiden ikisi Şiilere ait ve Kirmanşah'taki Şafi Camii, Kürdistan'daki Baharan Camii ve Zahidan'daki Mekki Camii de Sünni İranlıların hizmetindedir.
Şiilikte namaz üç vakitte toplanmış beş namaz olarak icra edilir. Sabah iki, öğle ve ikindi dörder, akşam üç, yatsı dört rekâttan oluşur.
Ayrıca Muhammed'in karısı olarak eş rolünü de uygun bir şekilde yürüttüğüne inanmıyorlar. Bazı Şiiler, Hafsa ile birlikte Muhammed'e zehir vererek onun ölümüne sebebiyet verdikleri ifade ediliyor. Şiiler ayrıca, yaşamı boyunca siyasi pozisyonu nedeniyle Aişe'yi tartışmalı bir figür olarak görüyor.
Nusayriler de, 19. Asrın sonlarından itibaren kendileri için “Alevi” ismini kullanmışlardır. Suriye'de varlığını sürdüren Nusayrilik, her ne kadar “Alevi” adı kullanıyor ise de Şii-İmamiyye'nin bir alt koludur. Oysa “Anadolu Aleviliği” de denilen Kızılbaşlık ve Bektaşilik Şia'nın bir alt kolu değildir.
Ezan, İslam'ın şiarı ve namaza davet olduğundan değişik dilleri konuşan Müslümanların hepsine bu davetin ulaştırılması, ancak yine hepsinin ortak bilincine hitap etmekle olur ki, bu da ezanın bilinen asli lafızlarıyla yani Arapça olarak okunmasıyla gerçekleşir.
Nüfusun önemli bir bölümünü Farslar ve Azeriler oluşturur. Diğer etnik unsurlar Türkmenler, Kürtler, Afganlar, Araplar, Belucilerdir.
Böylece, siyasi merkez olmasından dolayı Tahranî Farsçası resmi bir dil konumunu kazanmıştır (Blaga 1997: 205). Farsça, Pehleviler tarafından 1930 yılında resmi dil ilan edilmiştir. Ondan önce, İran'da Farsça ve Azerice (Türkçe) ortak dil olarak kullanılmıştır.
İmamiyye'nin yoğun olduğu yerlerde, “Eşhedü enne Aliyyen Veliyyullah” ilavesiyle, her gün üç vakit ezan okunur ve Sabah, Öğle, Akşam vakitlerinde, öğle ve ikindi, akşam ve yatsı birleştirilerek cemaatle namaz kılınır. Abdest alırken Şiiler çıplak ayağa mesh ederler.
Kuzudişli'ye göre, Şia'nın hadis anlayışının en temel meselelerinden biri, Peygamber sözü ile imam sözü arasında hiçbir fark olmaması ve bir hadisin güvenilir sayılması için imama ulaşmasının yeterli görülerek hadisi Hz. Peygamber'e nispet etmeye gerek duyulmamasıdır.
Şiâ, günlük beş vakit farz namazını tabii ki kabul ediyor. Ancak Öğle namazıyla kindiyi, Öğle namazı vaktinin başıyla kindi namazının sonu arasında geçen süre içerisinde ard arda kılarak onları birleştirirler, yani cem' ederler. Ayrıca aynı şekilde Akşam namazıyla Yatsı namazlarını birleştirilmesini caiz kabul ederler.
Gusül ve abdest, Alevi inancında önemli bir yer tutar. Alevilikte vücudu yıkayıp temizlemek dışında iç temizliğinin şart olması gerektiğine önem verilir. Eline, diline, beline sahip olmak ilkesine bağlı kalmaya özen gösterir. O bakımdan ''tarikat abdesti'' alarak ikrarını devamlı kılmaya çalışır.
Örneğin Şiilik Müslümanlığın farklı bir koludur ve onlar da kendi mezheplerine ait camiler bulunur. Oysa Alevilerde camide ibadet etmek gibi bir şey söz konusu değildir çünkü onlar namaz kılmazlar. İbadetlerini cem dönerek yaparlar.
Öz: Genellikle Müslüman topluluklar içerisinde gösterilen Nusayriler, Arap Alevisi olarak da bilinirler. Akidelerinin tarifi olarak ifade edilen Nusayrilik ise Batınilikten kaynaklanan bir Şii fırkasıdır.
Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor. Nitekim Anadolu dışında Aleviliğin Ali soyu olarak görüldüğü bir gerçektir.
Temel inanç Alevilik, Hâkk-Muhammed-Ali üçlemesiyle Ehl-i Beyt ve On İki İmamları önemseyen Câferiyye Şiiliği ile ortak noktalara sahip olan bir yoldur. Alevilikte varlık birliği önemli yer tutmaktadır. Dört Kapı Kırk Makam şeklindeki kâmil insan olma ilkelerini Hacı Bektaş-ı Velî'nin tespit ettiğine inanılır.
1. şiilerin ve sünnilerin inandığı allah, kuran, peygamber birebir aynıdır. şiiler tıpkı sünniler gibi namaz kılar, oruç tutar, hacca gider, zekat verir, sünnet olur ve kurban keserler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri