Suyun Buharlaşma Isısı Suyun kaynama noktası olan 100 °C sıcaklıktaki
Suyun Özellikleri
o Su 0 °C 'nin altında donar, 100 °C 'nin üzerindeki sıcaklıkta ise buhar haline dönüşür, 0 ile 100 °C arasında ise sıvı haldedir.
Su 100 derecede kaynar. 100 dereceye ulaşınca kaynamaya başlayan suyun sıcaklığı, kaynama bitip bütün su buharlaşana dek değişmez. Çünkü hal değişimi sırasında sıcaklık sabittir. Sıcaklığın 100 derecenin üstüne çıkabilmesi için bütün sıvının buharlaşmış olması gerekir.
Sıvılar her sıcaklıkta buharlaşır. Bir sıvının yüzeyindeki moleküllerin kinetik enerjisi, sıvı moleküllerini bir arada tutan moleküller arası çekim kuvvetini yenecek kadar büyükse sıvı molekülleri buharlaşabilir.
Suyun yüksek basınç altında kaynama noktası artar.
Eğer kaynama noktasını azaltmak istiyorsak hava basıncını azaltmamız gerekir. 50°C olan suyu şırınga ile çekersek kaynadığını görürüz. Hava basıncını azalttıkça suyun kaynama noktası da düşer.
İlgili 41 soru bulundu
Örneğin deniz seviyesinde (1 atmosfer basınçta) su 100°C'de kaynarken, 8848 metre yükseklikteki Everest Dağı'nın zirvesinde yaklaşık 70°C'de kaynar. Deniz seviyesinin altındaki yerlerde ise suyun kaynama noktası 100°C'nin üzerindedir.
Su deniz seviyesinde yani atmosfer basıncının 1 atm olduğu durumda 100°C'de kaynar. Deniz seviyesinden daha yükseğe çıkıldığında ise atmosfer basıncı azalır.
40 derece ve üstü sular: Çok sıcak olarak sıralanmaktadır.
Suyun buharlaşma ısısı 540 cal/g'dır. Bu değer maddenin cinsine bağlıdır ve ayırt edici bir özelliktir. Kaynama noktası saf su için farklı sıcaklık birimlerinde 100 °C, 212 F ve 373 K olarak belirlenmiştir.
Suyun Buharlaşma Isısı
Suyun kaynama noktası olan 100 °C sıcaklıktaki buharlaşma ısısı 540 kal/gr'dır. Kinetik enerjisi yüksek olan bazı su moleküllerinin, su yüzeyinden düşük sıcaklıklarda bile ayrıldığını yani buharlaştığını da unutmamak gerekir.
Buharlaşma ve yoğunlaşma
Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz hâline gelmesine buharlaşma denir. Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz hâline iyi bir örnektir.
Suyun kaç derecede kaynadığını biliyor musunuz? Muhtemelen cevabınız 100°C olacaktır. Çünkü suyun deniz seviyesindeki kaynama noktası 100°C'dir.
Su, her sıcaklıkta buharlaşabildiği için havada her zaman su buharı bulunur. Buharlaşma su yüzeyinden meydana gelir. Suyun su buharı hâline gelmesine buharlaşma denir. Su buharının tekrar su hâline geçmesine de yoğunlaşma denir.
Su 100 derecede değil, 101.3 kPa basınç altında 100 C'de kaynar. Sıvı halde bulunan su buharlaşıncaya kadar 100 C'de kalır, daha sonra artmaya başlar.
Oksijeni ve hidrojeni sıvı hale getirebilirsin, su buhar'ı da gazdır.
Bildiğiniz gibi Saf suyun 1 atm'de kaynama ve yoğuşma noktası 100 C'dir.
anlamlarına gelen kaza; ezelde bilinen ve takdir edilen şeyin, zamanı ve yeri geldiğinde Allah (c.c.) ta- rafından yaratılmasıdır. Örneğin; “Su 100 derecede kaynar.” ifadesi kader kavramını ifade ederken, uygun şartlar gerçekleştiğinde 100 dereceye ulaşan suyun kaynaması da kazadır.
Deniz seviyesi ele alındığı zaman bir atmosfer basınç altında su 100 santigrat dereceye ulaştığında kaynar. Ancak yüksekliğe bağlı olarak kaynama derecesi değişkenlik gösterebilir.
Kettle önce suyu 100°C'ye kaynatır, ardından önceden ayarlanan sıcak- lığa (40°C ila 85°C) düşürüp bu ön seçilen sıcaklığı korur.
Birçok uzman, duş sıcaklığını yaklaşık olarak 38 ila 40 derece arasında tutmayı önerir. Bu sıcaklık, cildi rahatlatırken aşırı ısıya maruz kalmadan da temizlik sağlar. Bununla birlikte, duş sıcaklığı kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar daha sıcak, bazıları ise daha soğuk suyu tercih edebilir.
Çok sıcak suda duş almak cildi kurutur ve lekeler oluşmasını sağlar. Cildin üzerinde bulunan yağ dokularını yıkar ve cilt savunmasız kalır. Bu sebeple suyun 35-40 derece arasında bir sıcaklığa sahip olması sizin için iyidir.
Uzmanlara göre ideal sıcaklık 25 ila 28 derece arasındadır. Fiziksel aktivite ya da sporsal etkinlikler için önerilen sıcaklık ise 26 derece ila 28 derecedir. Bir yüzme havuzunun 32 derecenin üzerinde bir sıcaklığa sahip olması, havuzun çok sıcak olduğunu gösterir. Sıcak su, vücut ısısının yükselmesine yol açar.
Suyun donma noktası ile beraber aynı zamanda kaynama noktası yine deniz seviyesi üzerinden ele alınan derece eşliğinde ifade edilir. Bu konuda örneğin su deniz seviyesinde 100 santigrat derecede kaynar. Aynı zamanda 8848 metre yüksekliğindeki Everest Dağı'nda ise, su 70 derecede kaynama noktasına ulaşır.
Kaynama sıcaklığı 100.15- 100.17 °C civarındadır. Sütte organik maddelerin varlığı, sütün yüzey gerilimini düşürür. Sütün yüzey gerilimi 52 dyne/cm civarındadır. viskozitesi 15-20 °C da 1.5 ile 4.2 arasında değişir.
Başka bir deyişle, suyun içerisine tuz eklediğiniz zaman, suyun kaynama noktasını yükseltmiş olursunuz. Yani deniz seviyesinde 100 santigrat derece kaynayan su, tuz eklendiği zaman 100 santigrat dereceden fazla sıcaklıklarda kaynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri