Kramp yani kas spazmı genelde kısa sürelidir ancak bazı durumlarda uzun süreli kas spazmları yaşanabilmektedir. En bilindik ve kapsayıcı nedenleri arasında sinir, stres, vitamin eksikliği, ani hareketler ve yorgunluk gelmektedir ancak uzun süreli yaşanan kramplar bazı hastalıkların habercisi konumundadır.
Kas spazmlarını anında rahatlatan hiçbir hap veya enjeksiyon yoktur. Bu nedenle yapabilecek en iyi şey, etkilenen kası germek ve ona masaj yapmaktır. Spazm bacaktaysa, kalkıp dolaşmak iyi gelebilir. Buz veya ılık bir banyo yapmak ya da bir termofor kullanmak gibi sıcak uygulamaları denenebilir.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Kas gerginliği ödem toplanması sonucu oluşursa bu bölgeye buz torbaları konulabilir. Bu doğal yöntem kas gerginliğini de azaltacaktır. Ayrıca gergin kasın yumuşaması için zeytinyağı ve nane yağı karıştırılarak sürülmelidir. Bu karışım ile masaj yapmak kas gerginliğini de azaltır.
İlgili 33 soru bulundu
Tipik semptomları, ani çekme ağrısı ve kasın sertleşmesidir. Kas gerginliği genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak buna maruz kalan kasın yeniden tam gücüne kavuşması günler veya haftalar sürebilir.
Kalsiyum ve magnezyum eksikliği
Kas ve sinir sisteminde kasın gevşemesi noktasında görev magnezyum ait iken kasılması durumunda ise kalsiyum görev almaktadır. Buna bağlı olarak kramplar kalsiyum ve magnezyum eksikliğinden kaynaklanabilmektedir.
Distoni, kasların istemsiz olarak kasıldığı, tekrarlayan bir hareket bozukluğu olarak tanımlanabilmektedir. Özellikle Parkinson hastalığı, esansiyel tremor gibi hastalıklardan sonra en çok görülen hareket bozuklukları arasında yer almaktadır.
Kas ağrısında ilk müracaat edilmesi gereken doktor genellikle dahiliye uzmanı olmaktadır. Kas ağrısı, romatizmal hastalıkların öncüsü olabileceği için genel dahiliye bölümü ile başlamak hızlı çözüm sunar. Şikayetlerinizin özelliklerine göre, dahiliye doktoru sizi romatoloji uzmanına sevk edebilir.
Bacaklarda görülen geçmeyen kas spazmı, damar tıkanıklıklarının belirtisi olabilir. Ataklar halinde ve bir hafta içerisinde birden çok kez meydana gelen kramplar ise varis belirtisi olabilir. Uzun süren ve geçmeyen kas spazmlarında MS gibi kas hastalıklarından veya kan pıhtılaşma bozukluklarından şüphelenilebilir.
Kas kasılması problemleri bir ya da daha fazla kasın istem dışında kasılması durumunda meydana gelmektedir. Bu durumda kişilerin hareket kabiliyetleri kısıtlanır. Bunun yanında ağrı ya da sancı durumu da olabilmektedir. Gevşemesinin uzun sürmesi de insanlarda sıkıntılara neden olmaktadır.
Bu doğal tedavi için en uygun doğal yağlar ise zeytinyağı ve nane yağıdır. Bu iki yağ karıştırılıp kas gerginliğinin olduğu bölgeye masaj yapılarak uygulanabilir. Eğer gerginlik azalmaz ise doktora başvurulması ve kas gevşetici ilaçlar ve merhemler kullanılmalıdır. Kaslarda ani bir şekilde ağır meydana gelir.
Kas sertliği genellikle egzersiz, sert fiziksel çalışma veya ağırlık kaldırma gibi eylemlerle oluşur. Bunlarla beraber, uzun süre oturup kalkma, sabahları yataktan kalkma veya sandalyeden kalktığınızda da olabilir. Hareketsiz kalınan dönemlerden sonra sertlik hissi olabilir. Burkulma en yaygın kas sertliği nedenidir.
Distoni, istemsiz kasılmalar ve kas spazmları ile karakterize nörolojik bir hastalıktır.
Psikosomatik ağrıların kökeninde sıklıkla stres yatar. Bununla birlikte, depresyon, anksiyete, panik bozukluk, cinsel işlev bozuklukları gibi psikolojik rahatsızlıklara sahip bireylerde psikosomatik ağrıların görülme olasılığı yüksektir. Hissettiğimiz her duygunun kendine özgü frekansı vardır.
Distoni Nedir? Distoni, beyin tarafından iletilen sinyalin yanlış gönderilmesi sonucunda, vücutta belirli bir bölgede ya da yaygın şekilde oluşan istemsiz kas spazmlarına verilen genel bir tanımlamadır. Vücudun bir bölgesinden başlayarak (göz, boyun, kollar ve eller gibi) bazı durumlarda ağrılı bir şekilde gelişir.
Kas Seğirmeleri ve Kramplar
Kaslarda sıklıkla seğirme, titreme ve kramplar meydana gelmesi, magnezyum eksikliğinin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu semptomlar, kalsiyum ile beraber çalışan magnezyumun eksikliği durumunda, sinir hücrelerine fazla kalsiyum akışı gerçekleşmesiyle ortaya çıkmaktadır.
Yaygın bir kas spazmı olan kramplar zararsız gibi görünse de vücut hücrelerindeki bazı eksikliklerin ya da bazı ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir.
En temel üç kasılma türü; izometrik, konsentrik ve eksantrik kasılmadır.
Bol Bol Egzersiz Yapın
Düzenli şekilde egzersiz yapmak bedenen esnemenizi ve daha rahat hareket etmenizi sağlayacaktır. Böylelikle zaman içerisinde strese bağlı kas ağrılarında azalma görmeye başlayacaksınız. Alanında uzman bir antrenörden profesyonel hizmet de alabilirsiniz.
Vücudun kumanda merkezi beyin, stres ile karşı karşıya geldiğinde bunu bir tehlike olarak algılar ve vücuda şu emri verir; kaç ya da savaş! Vücut bu emre itaat etmek için kasları devreye sokar. Bu durum kaslarda gerilemelere yol açar. Kaslardaki bu gerginlik ve sertleşmenin sebebi stres hormonlarının ortaya çıkmasıdır.
Kas gerginliği ve omuz ağrısı da stresin insan üzerindeki etkilerindendir. Oluşan kas gerginliği ve omuz ağrısı çalışmayı ve günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi zorlaştırabilir. Bu nedenle sırt ve omuzlardaki baskıyı ve ağrıyı azaltmak için stresi yönetmek önemlidir.
KAS AĞRISI NASIL GEÇEBİLİR? Bu noktada, en önemli destekler kalsiyum, magnezyum, C vitamini ve potasyumdur. Doğal kaynaklardan karşılamak çok önemlidir. Doğal beslenme dışında, günlük su tüketimi de büyük önem taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri