İran parlamentosu, kamusal alanda başörtüsü takmayı reddeden kadınlara ve onları destekleyenlere daha ağır cezalar verilmesini öngören bir yasa tasarısını onayladı. 70 maddelik tasarı, başörtüsü takmayan kadınlara hizmet veren işletme sahiplerine ve buna karşı örgütlenen aktivistlere yönelik cezaları genişletiyor.
1979 devriminden sonra İran devlet memurları için başörtüsü zorunlu hale getirildi; bunu 1983'te tüm kamusal alanlarda başörtüsü takılmasını zorunlu hale getiren bir yasa izledi.
– İRAN'DA TESETTÜR & BAŞÖRTÜSÜ İran'a seyahat edecek kadınların kafalarındaki en büyük soru işareti İran'da nasıl giyinmesi gerektiği ile ilgili. Günlük hayatınızda tesettürlü giyiniyorsanız bile İran'a gitmeden önce yazımızı okumanızı öneririz. Keza İran'da vitrin mankenlerinin başörtüsüz olması bile yasak.
İran'da Şeriat'ın bir tür tefsirine dayanan yasalara göre kadınlar ve ergenlik çağını aşmış kız çocuklarının saçlarını örtmesi ve vücut hatlarını gizleyen bol ve uzun giysiler giymeleri gerekiyor.
İran'da, kadınların bol giysiler giymesi ve genel olarak başörtüsü takması gerekiyor.
İlgili 15 soru bulundu
İran parlamentosu, kamusal alanda başörtüsü takmayı reddeden kadınlara ve onları destekleyenlere daha ağır cezalar verilmesini öngören bir yasa tasarısını onayladı. 70 maddelik tasarı, başörtüsü takmayan kadınlara hizmet veren işletme sahiplerine ve buna karşı örgütlenen aktivistlere yönelik cezaları genişletiyor.
Örtünme bir ibadettir. Çünkü bunda Yüce Allah'ın emrine uyma vardır. Örtünmek Müslüman bir kadına namaz ve oruç gibi farzdır. Bu yüzden Müslüman bir kadın örtüyü inkâr ve terk ederse mürted olur, İslâm'dan çıkar.
İran'da erkeklerin diz üstü şort giymeleri yasak. Bu yüzden yanınıza şort almayın. Bunun dışında erkekler için herhangi bir yasak yok.
İran'da 1979'da yaşanan İslam Devrimi'nin 45. yıl dönümü kutlanırken bu tarihten sonra dünyaya gelen ve "Devrim'in çocukları" olarak tanımlanan genç kuşak, geçmişten gelen mirası üstlenecek mi? İran Devrimi'nin üzerinden 45 yıl geçti ve bu süre İran'ı birçok açından dönüştürdü.
İran. Çin ile birlikte diğer tüm ülkelerden daha fazla insanı idam eden İran İslam Cumhuriyeti'nin hukuk sistemi de şeriata dayanıyor, ancak bazı önemli farklılıklar var. Yargıçların ikinci dereceden kanıtları tartmalarına izin veriliyor ve klasik şeriatın aksine İran büyük ölçüde hapis cezası veriyor.
İran lideri Hamaney: Başörtüsü takmak zorunluluk, ihlal etmek haram. İran'da, Tahran Milletvekili Muhammed İsmail Kevseri, 15 Nisan Cumartesi gününden itibaren başörtüsü kuralını ihlal edenlerin önce uyarılacağını, durumun tekrarlanması durumunda da bu kişilerin yargı önüne çıkarılacağını belirtti.
İran'da 1979 İslam Devrimi sonrası yürürlüğe giren Şeriat kanunlarına göre tüm kadınların kamusal alanlarda başörtü takması ve uzun, bol kıyafetler giymesi zorunlu hale getirildi ve başörtü takmayan kadınlara para ve hapis cezası verilmeye başlandı.
İran'da denize girilebilir mi ? İran'ın Dubai sınırına yakın kesimi denize kıyısı olan bir yer. Bandar Abbas şehrine gittiğinizde oraya 40 dakika uzaklıkta Qesm Adası'na gittiğinizde şortunuzla sıkıntı çekmeden denize girebilirsiniz.Ya da ünlü Kish Adası'na gittiğinizde problem yaşamadan yüzebilirsiniz.
İran'da kadınların, yasalar gereği erkeklerle düğün, parti, kutlama gibi doğal etkinliklere katılmaları, dans etmeleri vesaire yasaktır, suçtur. İran'da, kadınlar evlendiklerinde soyadları değiştirilemediği gibi, evlendikleri eşlerinin soyadlarını alamazlar. Çift soyadı, eşinin soyadını da kullanamazlar.
Müslüman kadınların yüzyıllardır tevazu amacıyla giydiği geleneksel örtü olan tesettür, İran'da son dönemde tartışmalara konu oluyor. 1920'lerde birkaç kadın örtüsüz görünmeye başladı. Rıza Şah döneminde örtünmeden caydırılmaya çalışıldı ve 1936'da beş yıl süreyle yasaklandı.
İran'la ilgili ilginç başlıklara kısaca bu bölümde değinilmiştir. 1.Ülkede alkol ve uyuşturucu yasak fakat rehabilitasyon merkezi vardır.
Böylece, siyasi merkez olmasından dolayı Tahranî Farsçası resmi bir dil konumunu kazanmıştır (Blaga 1997: 205). Farsça, Pehleviler tarafından 1930 yılında resmi dil ilan edilmiştir. Ondan önce, İran'da Farsça ve Azerice (Türkçe) ortak dil olarak kullanılmıştır.
TÜRKİYE'DEN BÜYÜK TEK KOMŞU
İran, 1.648.195 km2'lik yüzölçümüyle Türkiye'nin komşuları arasında yüzölçümü Türkiye'den büyük olan tek komşu ülke, aynı zamanda yüzölçümü açısından, Libya'dan sonra ve Moğolistan'dan önce gelen Dünya'nın 18. büyük ülkesidir.
Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Pakistan, Afganistan ve Türkmenistan ile kara sınırına sahiptir. Başkenti Tahran'dır. Resmî dili Farsçadır. Anayasasının 12. maddesine göre ülkenin resmî dini İslam, resmî mezhebi ise İsnâaşeriyye Şiiliği'dir.
Bazıları da, artan boşanmalar nedeniyle çiftlerin evlilik konusunda acele etmediğine dikkat çekiyor ve ailelerinin de çoğu zaman destek verdiğini belirtiyor. Evlenmeyi ertelemenin geleneksel nedenleri olduğu da düşünülüyor. İran'da düğün masrafları damat tarafından karşılanıyor.
İran'da günlük makyaj, birçok Batılı liberal ülkelerin aksine, oldukça yoğun bir şekilde yapılmaktadır. İran'da hicab zorunluluğu bulunmasına rağmen, makyaj yapmak ve parfüm kullanmaya ilişkin herhangi bir engel bulunmamaktadır.
İran'a Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine / T.C. Dışişleri Bakanlığı Umuma Mahsus Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Bu tür davranışlar, İslâm âlimleri ve Müslüman kamuoyu tarafından Cahiliyye'nin simgesi olarak görülür. Saçlarını örtmek kadınlar tarafından bir tevazu göstergesi ve özellikle de Allah'a karşı bir saygı göstergesi olarak hayatın doğal bir parçası olarak görülmüştür.
Üzerinde durduğumuz ana konu olan cilbâb Ahzâb sûresi 59. âyet şu şekildedir. “Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve mümin kadınlara söyle: Ev dışına çıktıkları zaman dış elbiselerini üzerlerine salıversinler.
İslam coğrafyasında özellikle Emevî ve Abbâsî dönemlerinde kadınların sokağa çıkarken peçe taktıkları bilinmektedir. Osmanlı toplumunda da özellikle büyük kentlerdeki müslüman kadınlar arasında peçe kullanımı yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri