İran. İran'da, kadınların bol giysiler giymesi ve genel olarak başörtüsü takması gerekiyor.
İran'da kadınların giyimi konusunda bilinmesi gereken kuralları kısaca şöyle sıralayabiliriz; Kadınların başlarını, kollarını ve bacaklarını örtmeleri gerekiyor. Yani kısa kollu, şort, kısa etek gibi kıyafetler giyilmesi mümkün değil. Kadınların vücut hatlarını belli eden kıyafetler giymeleri yasak.
1979 devriminden sonra İran devlet memurları için başörtüsü zorunlu hale getirildi; bunu 1983'te tüm kamusal alanlarda başörtüsü takılmasını zorunlu hale getiren bir yasa izledi.
İranlı din adamı, ülkeyi ziyaret eden turistlere başörtüsünün zorunlu tutulmaması gerektiğini belirtti. Şer'i ve fıkhı açıdan turistlere yönelik başörtüsü zorunluluğunun dinde yer almadığını aktaran Geruyan, "Turistler kendileri isterse başörtüsü takabilir. Dini açıdan onlara zorlama yoktur." dedi.
Turistler için de, üzerine uzun bol bir uzun kollu ve kalçayı örten bir üst giydiği sürece, dar bir kot kabul edilebilir sayılıyor. Bu saydıklarımız daha çok Tahran için geçerli. Bununla birlikte Meşhed, Yezd gibi muhafazakar yerlerde, daha kapalı kıyafetler içinde daha rahat hissedersiniz.
İlgili 41 soru bulundu
İran'da kadınların araba kullanmasına izin veriliyor.
İran'da Dolar Geçiyor Mu? Evet, hatta TL yerine dolar götürün deriz.
İran'da denize girilebilir mi ? İran'ın Dubai sınırına yakın kesimi denize kıyısı olan bir yer. Bandar Abbas şehrine gittiğinizde oraya 40 dakika uzaklıkta Qesm Adası'na gittiğinizde şortunuzla sıkıntı çekmeden denize girebilirsiniz.Ya da ünlü Kish Adası'na gittiğinizde problem yaşamadan yüzebilirsiniz.
Ama örneğin yeme-içme veya konaklama konusunda o kadar da ucuz olduğunu söylemek mümkün değil. İran turu için ne kadar bütçe ayırmanız gerektiğinden emin olamıyorsanız ne gibi ihtiyaçlarınız olduğunu mutlaka gözden geçirin. Çünkü İran'da 1000 lirayla da güzel bir gezi yapabilirsiniz, 10.000 lirayla da.
Kur'an'da kullanılan kelimeler tesettür veya hicab değil, himar ve cilbab'tır. Tesettürün en ileri boyutunda kadın tanınamaz; nikab ve eldiven ile tüm vücut kapatılır.
İran'da kadının boşanma hakkı yoktur. Bir evlilik bitirilmek istendiğinde dahi boşanma davasını kadın açamaz. Erkek yasal olarak dört kadınla evlenebilir.
İran'da haftalardır süren gösterilerde ilk defa kadınların öncü konumda olması dikkat çekiyor. Birçok kadın, başörtülerini çıkararak ve yakarak hükümetin başörtüsü zorunluluğuna meydan okuyor. İran'da 1979'daki İslam Devrimi'nden 4 yıl sonra, 1983'te başörtüsü takmak tüm kadınlar için zorunlu hale getirilmişti.
İran'da kebaplar ya pilavla ya da ekmekle servis edilir. Beyaz pirinçle birlikte yenen kebaba chelow kabab denir. Bu yemek İran'ın ulusal yemeği olarak kabul edilir.
'Başını örten namuslu, başını açan namussuz', sakın böyle bir yargıya varmayalım. İnsanın namusu, iffeti, ahlakı, kılık kıyafet üzerine bina edilemez. Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam'ın ön şartı değildir.
Zorunlu başörtüsü yasası 1979'dan bu yana uygulanıyor
İran'da "başörtüsü zorunluluğu" tartışmaları yeni değil.
Ruşur Taşı Ruşur taşı, Geleneksel Orta Asya hamam kültüründen gelen İranlı kadınların güzellik sırrı olarak bilinir. İran'daki Sefidap Mağarası'ndan doğal olarak elde edilir. Ruşur Taşı doğal yapısı ile cildinizi temizlerken, peeling etkisi göstererek cildin ölü derilerden arındırılmasına yardımcı olur.
İran'ı ziyaret etmek için en uygun zaman bahar aylarıdır (nisan-mayıs veya eylül-ekim). Hazar Denizi kıyıları yazın çok sıcak olduğundan yazın bu bölgelerde seyahat etmek zordur, ancak ülkenin dağlık bölgeleri yazın serin ve seyahat için elverişlidir.
Doların alım gücü arttı
Örneğin bir dolara 2006 yılında 750 gram yoğurt satın alınabilirken, 2018 yılında iki buçuk kilogram yoğurt alınabiliyor.
İran'da içme suyunun 1,5 litrelik şişesi 0,29 dolara satılırken, bir litre petrolün fiyatı 0,27 dolara geriledi.
Şehirdeki lüks otellerin bazılarında gece eğlencesine olanak sağlayan mekanlar bulunuyor. Buralarda alkol satışı olsa da alkol oranı yüksek olan içecekler satılmıyor.
Devrim öncesi yüzyıllar boyu İran'ın şarapları ünlüymüş. Şah döneminde Tahran'da gece hayatı şu anki Dubai'den farksızmış. Bugün ise alkol, dans ve flirt etmek İran'da yasak ve kuralları esnetmeyi sevenlerin bile toplum içinde yapmaktan kaçındığı şeyler.
Dünyanın en değersiz para birimi olan İran riyali Türk lirasının yüz binde 18'i (0,00018) değerinde.
En çok ATM'ye sahip olan bankalar Melli, Saderat ve Mellat bankasıdır (İran Merkez Bankası, 2017). İran'da diğer ülkelerin banka kartları geçerli değildir. İranlı bankalar kendilerine ait banka kartı, kredi kartı, hediye/alışveriş kartı ve elektronik cüzdan kartları kullanmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri