TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları akademisyen olabilirler. Metin yazarlığı ve editörlük yapabilirler. Ayrıca özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Türk Dili ve Edebiyatı mezunları, öğretmenlik, yazarlık, çevirmenlik, editörlük, araştırmacılık, akademisyenlik ve diğer alanlarda çalışabilirler.Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri, ortaokul, lise ve üniversitelerde Türk dili, edebiyatı ve dilbilgisi dersleri verirler.
“Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü” okumak istenerek, tamamen arzulanarak gelinmesi gereken bir yerdir. Eğer öğrencinin alanda derinleşebilmek, alana yenilikler getirmek, yön vermek gibi pek çok hedefi varsa bu “Bölüm”ü tercih etmesi önerilir. Kısacası üst hayallere sahip öğrencilerin olması gereken yerlerdir.
Türk Dili ve Edebiyatı 4 yıllık lisans bölümünde temel amaç, Türk edebiyatının geçmişini ve bugününü benimseyip tarihine hakim olup diğer ülkelerin edebiyatları ile karşılaştırma yapacak yetkin bireylerin yetiştirmektir. Bu bölümden mezun olanlara “Türk Filologu” ya da “Türkolog” unvanı verilir.
Edebiyat mezunları Öncelikle İlköğretimde Türkçe öğretmeni olarak görev yapar. Aynı zamanda orta öğretimde Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olarak görevini yerine getirir. Bu öğretmenlik mesleğinin dışında aynı zamanda pek çok alanda görev yapma imkanı yer almaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni 2023 yılında ortalama 15.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 12.210 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.480 TL maaş alıyordu.
Mezunlar; Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak, Türkçe öğretmeni olarak, üniversitelerde akademisyen olarak, televizyon kanallarında, kütüphane ve arşivlerde, reklam ajanslarında, Türk Dili Kurumunda, içerik yazarı ve editör olarak görevler üstlenmektedir.
Türk Dili ve Edebiyatı veya Eğitim fakültesi mezunu öğretmen adayları, yeni düzene göre formasyona bakılmaksızın KPSS'ye girebilecek. Yeterli puanı alıp atananlara ise daha sonra formasyon eğitimi verilecek.
Yukarıda adı geçen karar ve çizelgede, üniversite ve fakülte adı yer almaksızın sadece lisans programlarının adı yer almaktadır. Eğer bu programlar, AÖF programları içinde de yer alıyorsa-örneğin Türk Dili ve Edebiyatı gibi-bunların mezunları da başvuru hakkına sahip olmaktadır.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM'nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri için zorunlu staj yoktur.
Üniversitelerin, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğrenciler, Edebiyat Öğretmeni unvanına sahip olmaya hak kazanır. Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesinden mezun olan öğrencilerin öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir.
Her atama döneminde 20.000 öğretmen atamasının 500 kadarı Türk Dili ve Edebiyatı alanına yapılıyor. 37.000'den fazla mezun öğretmen de göz önünde bulundurulunca bunun oldukça küçük bir rakam olduğunu görebiliriz. Zaten son iki atamada bölümün KPSS taban puanları 85 civarında.
Türk Dili ve Edebiyatı bölümü, 4 yıllık bir bölümdür.
Farklı üniversiteler üzerinden Türk Dili ve Edebiyatı okuyan kişiler, formasyon almak suretiyle öğretmen hakkını elde edebilirler. Aynı zamanda Çağdaş Türk lehçeleri bölümü ile birlikte Türkçe öğretmenliği okuyanlar da yine öğretmenlik yapma imkanı elde ederler.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir.
Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Türk Dili ve Edebiyatı bölümü toplam 119 adet üniversitede bulunmaktadır. SÖZ Puan türündededir.
*Kesin kayıt işlemleri şahsen veya noter onaylı vekâletname ile yapılacaktır. * Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı harç ücreti (8200 TL) iki eşit taksitte (4100 TL + 4100 TL) dönem başlarında bankaya yatırılacaktır.
Formasyon süresi, kişinin eğitim durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Bu süre lisans mezunları için iki yarıyıl, dördüncü sınıf ve üçüncü sınıf öğrencileri için iki yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl ve birinci sınıf öğrencileri için de altı yarıyıl olarak belirlenmiştir.
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır. Güz ve Bahar dönemlerine ek olarak yaz öğretimi de yapılabilir.
Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır.
Pedagojik formasyon eğitimi süresi içerisinde toplam 9 ders alınacaktır. Bu derslerden; 3 ders 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Döneminde uzaktan öğretim yoluyla, 5 ders 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Yaz Döneminde yüz yüze verilecektir.
YÖK Başkanı Saraç, "Edebiyat fakültesinden mezun öğrencilerin yüzde 10'u KPSS ile MEB'e atanıyor, yüzde 4'ü ise okutman veya akademisyen oluyor.
Fen-edebiyat mezunları branş, eğitimciler sınıf öğretmeni olacak/ Video. İSA YAZAR, YÖK ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) üzerinde çalıştığı yeni öğretmenlik modelinin ayrıntıları belli olmaya başladı. Yeni modelde, hem fen-edebiyat hem de eğitim fakültesi mezunları öğretmen olabilecek.
Edebiyat Öğretmeni nerede çalışır? Edebiyat öğretmenlerinin çalışma ortamı okullar ya da kurslardır. Ayrıca Edebiyat öğretmenleri, ders vermek için öğrencilerin seviyelerine uygun programlar hazırlarlar ve öğrencilerin ilgisini çekecek etkinlikler ve tartışmalar düzenlerler.
Memurlara yapılan Temmuz zammı ile birlikte 1/4 derecesinde 15 bin 793 lira olan öğretmenlerin maaşları 26 bin 654 liraya yükselmiş oldu. Uzman öğretmenlerin maaşları ise 18 bin 246 liradan 29 bin 538 liraya yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri