İran'da kadınların erkeklere oranla eğitim seviyelerinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Ülkede, devlet üniversitelerinde okuyanların yüzde 65'ini kız öğrencilerin oluşturduğu ve Türkiye'de 5 bin İranlı öğrencinin üniversitelerde eğitim gördüğü belirtildi.
İran dünyada üniversitelerde kadın öğrenci sayısının erkeklerden daha fazla olduğu sayılı ülkelerden biri. Bu konuda farklı istatistikler verilse de, pekçok kaynağa göre İran'da üniversitelilerin yüzde 60-65'i kadın.
Çünkü önümüzdeki akademik yılda 36 İran üniversitesi, kız öğrencilere kapılarını kapatacak. Yeni uygulamaya göre, aralarında nükleer fizik, bilgisayar bilimleri, elektrik mühendisliği, endüstri mühendisliği, işletme, arkeoloji, İngiliz Edebiyatı ve otelciliğin de aralarında bulunduğu 77 bölüme kız öğrenci alınmayacak.
İran'da kadınlar, 1990'dan bu yana yalnızca %7 oranında büyüme ile 2017'de iş gücünün %19'unu oluşturabilmektedirler. Kadınların yasal hakları, İran'daki son üç siyasi rejim boyunca birçok dalgalanma yaşamıştır.
İran'da kadının boşanma hakkı yoktur. Bir evlilik bitirilmek istendiğinde dahi boşanma davasını kadın açamaz. Erkek yasal olarak dört kadınla evlenebilir.
İlgili 38 soru bulundu
İran'da kadınların araba kullanmasına izin veriliyor. Kadın sürücüler, aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte araba kullanmayı sevdikleri için erkek sürücülere göre daha fazladır. Ayrıca birçok kadın taksi şoförü var ve yolcuları kesinlikle sadece kadınlara ait olacak.
Kürt kökenli İranlı genç kadın Mahsa Amini, 13 Eylül 2022'de memleketi Sakkız kentinden ziyaret için geldiği başkent Tahran'da "ahlak polisi" olarak bilinen irşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle polis nezaretine alınarak karakola götürüldü.
İran'da kadınların giyimi konusunda bilinmesi gereken kuralları kısaca şöyle sıralayabiliriz; Kadınların başlarını, kollarını ve bacaklarını örtmeleri gerekiyor. Yani kısa kollu, şort, kısa etek gibi kıyafetler giyilmesi mümkün değil. Kadınların vücut hatlarını belli eden kıyafetler giymeleri yasak.
Kara çarşafa İran'da “çador” deniyor. Tahmin ettiğiniz gibi çadır kelimesinden geliyor. Tek bir şeyi netleştirmek gerek: Kesinlikle burka veya kara çarşafla tesettür zorunluluğu yok.
Motorlu taşıt ehliyeti olan ve motosiklet kullanmak isteyen çok sayıda kadına İran'da ehliyet verilmiyor. Yasağın sürdüğü ülkede kadınlar ehliyetsiz motor kullanmaya devam ediyor. Haber Merkezi- Kadınlara yönelik yasakların tartışmasız ağırlaşarak sürdüğü İran'da kadınlara halen motosiklet ehliyeti verilmiyor.
İran'daki hemen bütün kutsal mekânlarda olduğu gibi burada da resim çekmek yasak.
Türk Eğitim Sisteminde okul yapılanması 4+4+4 biçiminde İran Eğitim Sisteminde ise yapılanma (3+3)(3+3) şeklindedir. Her iki ülkede 12 yıl eğitim süresi zorunlu ve parasız olup okul öncesi eğitim zorunlu değildir.
İran'da günlük makyaj, birçok Batılı liberal ülkelerin aksine, oldukça yoğun bir şekilde yapılmaktadır. İran'da hicab zorunluluğu bulunmasına rağmen, makyaj yapmak ve parfüm kullanmaya ilişkin herhangi bir engel bulunmamaktadır.
İran. İran'da, kadınların bol giysiler giymesi ve genel olarak başörtüsü takması gerekiyor.
Yükseköğrenimde yer alan öğrenci oranı bakımından İran, dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir ve bu oran ile İngiltere, Almanya ve Fransa'nın önünde yer almaktadır (McKinsey Global Institue, 2016). Yükseköğrenimde dört seviye bulunmaktadır: Ön lisans (2 yıl), lisans (4 yıl), yüksek lisans (2 yıl) ve doktora (4 yıl).
Aile & Toplum konusunda 342 cevap paylaştı. İran İslam Cumhuriyetinde resmi ve dini nikah aynıdır.
Türkiye'den İran'a seyahat için vize almak gerekiyor mu tüm detayları ile derledik. İran, 90 günü aşmamak kaydı ile 180 gün içinde pasaport sahibi olan kişilerden vize talep etmez. Eğer seyahat 90 günden daha fazla ise kişilerin vize başvurusu yapmaları gerekir.
İran'da erkeklerin de vücutlarını belli eden giysiler giymesi yasaktır.
Kur'an'da kullanılan kelimeler tesettür veya hicab değil, himar ve cilbab'tır. Tesettürün en ileri boyutunda kadın tanınamaz; nikab ve eldiven ile tüm vücut kapatılır.
İran'da haftalardır süren gösterilerde ilk defa kadınların öncü konumda olması dikkat çekiyor. Birçok kadın, başörtülerini çıkararak ve yakarak hükümetin başörtüsü zorunluluğuna meydan okuyor. İran'da 1979'daki İslam Devrimi'nden 4 yıl sonra, 1983'te başörtüsü takmak tüm kadınlar için zorunlu hale getirilmişti.
Ruşur Taşı Ruşur taşı, Geleneksel Orta Asya hamam kültüründen gelen İranlı kadınların güzellik sırrı olarak bilinir. İran'daki Sefidap Mağarası'ndan doğal olarak elde edilir. Ruşur Taşı doğal yapısı ile cildinizi temizlerken, peeling etkisi göstererek cildin ölü derilerden arındırılmasına yardımcı olur.
İran'da Din
Tahmin edebileceğiniz gibi ülkenin %90'ını Şii Müslümanlar, %8'ini Sünni Müslümanlar, kalan %2'yi ise diğer dinlere mensup insanlar oluşturur. Ülkenin resmi mezhebi Şiilik'tir. Şeriatla yönetiliyor. Zerdüştlük inancı hala İran'ın has dini olarak kabul ve saygı görüyor.
Amini'nin babası, görüntülerin düzenlendiğini ve kızının önceden bir sağlık sorunu olmadığını dile getirdi. İranlı bir sağlık yetkilisi de ailenin ifadelerini destekledi ve Amini'nin büyük olasılıkla kafasına aldığı bir darbe sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi.
İran Adli Tıp Kurumu, gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Emini ile ilgili raporunda, genç kadının ölümünün, "darp sonucu değil, beyin hipoksisinin neden olduğu çoklu organ yetmezliğinden" kaynaklandığını açıkladı.
Mehsa Emini, ya da bilinen diğer ismiyle Jina Emini, 22 yaşındaki İranlı bir kadın 16 Eylül 2022 tarihinde, İran'ın Tahran şehrinde gözaltında bulunduğu sırada şüpheli bir şekilde öldü. Emini'nin polis şiddeti sebebiyle öldüğü iddia edildi. Tahran'da Mehsa Emini'nin ölümünü protesto eden insanlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri