Hamedan Azerileri ya da Hemedan Ostani Azerileri: Hamedan Eyaletinde yaşayan ve Karagözlüler, Baharlular, Afşarlar, Karapapaklar, Şahsevenler, Hudabendelular (Herbendelular), Gülbagiler (Gelbagiler), Türkaşvendler gibi gruplara ayrılırlar ve Alevilikten Şiiliğe geçmektedirler.
Karapapaklar ya da Terekemeler: İran'ın Sulduz (Nekede) yöresi dışında, ayrıca Türkiye'de genel olarak Kuzeydoğu Anadolu'da, Kuzey Kafkasya'daki Derbent, Gürcistan'nın Kvemo Kartli, Azerbaycan'ın Kazah bölgelerinde de bulunan ve Azerileri oluşturan etnik boylardan biridir. Dilleri Azericenin bir ağzı niteliğindedir.
Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir. Şehir nüfusunun çoğunluğunu İran Azerileri oluşturur.
İran'daki Azeri Türkler, Farsların ardından sayıca İran'ın en büyük etnik grubu olup, 84 milyon nüfusa sahip İran'da 25-30 milyon Azeri Türkünün yaşadığı tahmin edilmektedir. Azerbaycan'daki Azeri Türkü sayısı ise 9 milyonun biraz üzerindedir. İran'daki Azeriler Şii'dir.
Azeriler, Azerbaycanlılar, veya Azerbaycan Türkleri ya da Azeri Türkleri, Kafkasya ve İran platosu arasındaki geniş arazide yaşayan bir Türk halkı. En büyük nüfusu İran Azerbaycanlıları oluşturur.
İlgili 41 soru bulundu
Göç ettirilen nüfus Ahıska Türkleri, Çeçenler, Çerkezler, lezgiler, Tatarlar (Azerbaycanlılar)'dan oluşmuştur.
Azeri kelimesi köken olarak Farsçada geçen Azer kelimesi ile Arapça -i takısının gelmesi ile oluşmaktadır. Anlam olarak Azeri özel anlamlı bir kelimedir. Azerbaycan Türklerinden olan kişilere Azeri adı verilmektedir. Köken olarak bakıldığında Azerilerde Türk ulusuna mensup vatandaşlardır.
Etnik köken
Tarihî coğrafyacı Xavier de Planhol'e göre Azeri kültürü İran Azerbaycanı bölgesindeki yerli ve göçebe topluluk kültürlerinin katkısıyla ortaya çıkmıştır ve dil olarak Azerice bölgede yaşayan İran kökenli yerel halk tarafından benimsenip konuşulmaya başlamıştır.
“Şiilik” veya “Şia” mezhebi mensuplarına “Şii” denir. Dünya geneli toplam Şii nüfusun 120 ile 170 milyon arasında olduğuna inanılır. Her 10 Müslümandan 1'i Şia inanışına sahiptir. İran, Irak, Azerbaycan, Yemen, Bahreyn, Katar, Türkmenistan ve Lübnan'da yaygındır.
Etnik yapı: Yüzde 52 Farslar, yüzde 22 civarında Azeri Türkleri. Diğer etnik gruplar Kürt, Arap, Türkmen, Kaşgay, Ahalaç, Beluc, Ermeni, Yahudi, Süryani, Lor, Zerdüşt, Hindu ve Sihlerden oluşuyor. Dil: Resmi dil Farsça.
Genetik olarak İran Azerileri ve Azerbaycan'ın batı bölgelerinde yaşayan Azerbaycan Türkleri Kürtlerle yakın ilişkilidir. Hiçbir Orta Asya ya da Türkiye yörük Türkleri ile genetik bağlantı tespit edilememiştir. Perslerle ilişiği bulunmayan Azeriler, Kürtler ile ortak genetik havuza aittir.
Öz. Azerbaycan'ın kadim şehirlerinden biri olan Tebriz her zaman güzelliği, maddi ve manevi zenginliği ile meşhur olmuştur. Bu şehrin doğası ve mimarisi Orta Çağ seyyahlarının ve coğrafyacılarının ilgisini çekmiştir. Tebriz şehri ve bu şehrin önde gelen şahsiyetleri hakkında onlarca Orta Çağ kaynağı bilgi içermektedir.
İran 1991 yılında Azerbaycan'ın bağımsızlığını tanıdı ve iki ülke arasında 1992 yılında diplomatik ilişkiler kuruldu. İran'ın Bakü'de büyükelçiliği ve Nahçıvan şehrinde bir başkonsolosluğu var.
İran'da bir Türk şehri: Tebriz.
2022 verilerine göre yaklaşık 86 milyon nüfusu bulunan İran, dünyanın en kalabalık 17. ülkesidir. Etnik olarak nüfusunun yarısından fazlasını Farslar oluştururken, azınlık olarak Azeriler ve Kürtler ve onlardan çok az sayıda olarak Beluçlar, Türkmenler ve Araplar bulunmaktadır.
Azerbaycan nüfusunun nominal olarak %90.30'ından fazlası Müslümandır. Müslüman nüfusun ise hemen hemen %85'i Şii, %15'i Sünnidir. Azerbaycan yüzdelik olarak İran'dan sonra en fazla Şii oranına sahip ülkedir.
İRAN'DAKİ AZERBAYCAN TÜRKÜ NUFÜSU
Bu oran göre İran'da yaklaşık 35 milyonluk bir Türk nüfusu yaşamakta. En büyük Türk nüfusunu 20 milyon ile Azerbaycan Türkleri oluşturmakta. İran'da ikinci büyük grup ise Türkmenlerdir. Türkmenlerin sayı ise 3 milyon civarındadır.
İran, Irak, Bahreyn, Lübnan ve Azerbaycan'da Şii'ler Müslüman nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor. Dünyanın en kalabalık Şii nüfusu elbette İran'da yaşıyor. Nüfusunun yüzde 99'dan fazlası Müslüman olan İran'da kendini Şii olarak tanımlayanların oranı yüzde 90-95.
Farslar İranlı bir ulustur. Anzan-Güney Elam civarında yerleşiktiler ve başkentleri Sus şehriydi. Etimolojik olarak Pars (Pers) sözcüğünden gelmektedir. Pars kelimesi Arapçanın etkisiyle Fars haline gelmiştir; Arapça'da bulunmayan P harfi F ile ikame edilmiştir.
Ailenin terbiyesinde rol oynayan akrabaların bir tarafı da 'ana terefden" olarak adlandırılan akrabalardır. Bu akrabalar: Baba (ananın atası), nene (ananın anası), dayı (ananın kardeşi), hala (ananın kız kardeşi).
Farsça'nın İran ulusunun 'lingua franca'sı olduğunu ve bu nedenle okul sistemi ve tüm resmi hükûmet iletişimleri için gerekli olduğunu belirtir. Buna ek olarak, anayasa Arap dilini İslam'ın dili olarak kabul eder, ona din dili olarak resmi statü verir.
Azeri tarihinin bu uzun döneminde, Rusça tüm İmparatorluğun, daha sonra da Sovyetler Birliği'nin ortak diliydi. Bu nedenle, çoğu Azeri, yaşı ne olursa olsun, günlük yaşamlarında kullanmasalar bile akıcı bir şekilde Rusça konuşur.
Azerbaycan halkının %95'ini Şii ve Sünni Müslümanlar oluşturmaktadır. Geri kalan halk arasında Hristiyanlar ve Yahudiler yer almaktadır. Hristiyanların büyük çoğunluğu Rus Ortodoks Kilisesi, Gürcü Ortodoks Kilisesi ve Malakanlar'dan oluşmaktadır. Azerbaycan Türkleri'nin büyük çoğunluğu Müslüman'dır.
Azer ismi, Türk dillerinde bulunan ve ateşi temsil eden bir kelimedir. Azerbaycan Türkçesinde ve bazı Türk lehçelerinde kullanılan bu ismin kökeni, eski Türk mitolojisi ve kültürüne dayanır.
Türk Alevîlik veya Kızılbaşlık, Türkiye, İran, Irak ve Azerbaycan'da yaşayan Türkler arasında yaygındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri