İran'ın en büyük zenginliği petrol yataklarıdır. İran dünya petrolünün % 6'sını sağlamaktadır. İran'ın nüfusu 59.570.000 olup, km2ye 20 kişi düşmektedir.
İran'ın başlıca doğal kaynakları olan petrol ve doğalgaz rezervleri haricinde; çinko, bakır, demir, uranyum, kurşun, krom, manganez, kömür, sülfür ve altın gibi madenler bakımından da zengindir. İran, dünyanın en büyük çinko, ikinci büyük bakır rezervine ve ayrıca dokuzuncu büyük demir rezervlerine sahiptir.
İran'ın petrol ve doğalgaz hariç ihracatında petrokimya ürünleri ilk sıralarda yer almaktadır. Türkiye ile birlikte bazı Asya ülkeleri ana pazarlardır. İlaç endüstrisinde ülke ihtiyacı büyük oranda iç pazardan karşılanmaktadır. Kozmetik sektöründe bölgenin en önemli pazarı İran'dır.
İran ekonomisi planlı ekonomi, petrol ve diğer büyük sektörlerde devlet işletmeciliği, köy tarımı ve küçük ölçekli özel işletme ve hizmet yatırımlarının bir karışımıdır. Ekonomik altyapısı son 20 yıl içinde düzenli bir oranda gelişmektedir ancak enflasyon ve işsizlikten etkilenmektedir.
İran'da din, CIA World Factbook'a göre, İranlıların yaklaşık %90-95'i kendilerini resmî devlet mezhebi olan Şiilik ile yaklaşık %5-10'u ise Sünnilik ile ilişkilendiriyor.
İlgili 36 soru bulundu
İran'da 8.1 milyon, Irak'ta 5.5 milyon, Suriye'de 1.7 milyon ve Türkiye'de 14.7 milyon Kürt nüfusu bulunmaktadır” deniliyor.
- Şia İslam dininin 'lik bir inanç sistemini oluşturmaktadır. - Şia mezhebine göre Müslümanlar günde 3 vakit namaz kılarlar. - Hz. Muhammed son peygamber olarak kabul edilir.
İlk 20'nin yeni üyesi İran oldu. IMF ve Dünya Bankası'nın verilerine göre 2021'de, Türkiye en büyük ilk 20 ekonomi içerisinden çıkarak 21. sıraya geriledi. İlk 20'nin yeni üyesi ise İran oldu. Ülkelerin ekonomik güçleri Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) büyüklüğü ve kişi başına düşen GSYH ile ölçülüyor.
İran, ayrıca Antep fıstığı, safran, elma ve hurma üretiminde dünyada ilk sıralardadır. Bahçe bitkilerinde en önemli payı üzüm, elma ve portakal almaktadır. Üzümün en çok yetiştiği ostanlar olarak Fars, Kazvin, Hamedan ve Rezevi Horasan'dır.
Dünya Bankası Ülke Profilleri veri tabanına göre 66,1 milyonluk İran nüfusunun %42'sini Türkler oluşturmakta olup, bu oran da yaklaşık 25 milyonluk bir Türk nüfusunu göstermektedir.
IMF ve Dünya Bankası'nın verilerine göre Türkiye 2021'de dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisindeki yerini İran'a bırakarak 21. sıraya geriledi. Dolar cinsinden GSYH büyüme oranı açısından dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisi listesinin yeni üyesi İran oldu.
Dünyaca meşhur İran halıları ve Şiraz (Shiraz) üzümünden şarabı ile İran'nın en önemli kültür ihracatçısı şehri. Tabi artık Şiraz şarapları mazide şarkı olsa da, dünyanın her yerinde Şiraz üzümünden şaraplar yapılmaya devam ediyor.
Bu uluslararası kuruluşa göre 2021'deki satın alma gücü endeksine göre; İran'ın GSYİH'sının değeri 1436 milyar dolar olarak oldu ve sonuçta İran bu alanda dünyada 20. sırada yer alıyor. İran'ın ekonomisi, son yıllardaki en ağır yaptırımlara maruz kalmasına rağmen 2021'de 173 ülkeden daha büyük.
Miktar olarak değil ama katma değer bakımından İran madencilik sektörü ele alındığında en önemli madenler demir cevheri 89.295,133 Milyon Riyal, Bakır cevheri 63.477,195 Milyon Riyal , dekoratif taşlar 82.635,13 Milyon Riyal ve, kalker, kurşun/çinko, kömür ve kum/çakıldır.
Türkiye'nin İran'dan en çok ithal ettiği ürünler arasında mineral yakıtlar ve yağlar gelmektedir. 2019 yılı ithalatı 2,1 milyar dolar olan bu ürün grubu toplam ithalatımızın %69'unu oluşturmaktadır. En fazla ithalat yapılan diğer sektörler ise plastik ve mamülleri, bakır, çinko ve demir-çeliktir.
İran'ın ihracatı sektör olarak petrol (gtp:27) ve maden cevherleri (gtp:26) ağırlıklıdır. Herik sektördeki en büyük pazarı Çin'dir. Diğer sektörler; plastikler (gtp:39) ve metaller (demir çelik, bakır, alüminyum, çinko, kurşun) grubudur. İhracatının yaklaşık %65-70'i hidrokarbon (gtp:27) grubudur.
İran'da kebaplar ya pilavla ya da ekmekle servis edilir. Beyaz pirinçle birlikte yenen kebaba chelow kabab denir. Bu yemek İran'ın ulusal yemeği olarak kabul edilir.
İran Silahlı Kuvvetleri'nin 534.000 aktif ve 400.000 yedek personeli bulunmaktadır. Ayrıca Asker sayısı bakımından Dünya'da 13.büyük güçtür. Ortadoğu askerî güçler sıralamasında ise 3.sırada bulunmaktadır. Silahlı kuvvetlerin tüm güçleri Genel Karargâh komutası altındadır.
Ürün grupları olarak bakıldığında İran'ın Türkiye'ye ihracatında petrol ve doğalgaz en büyük payı almaktadır. Petrol ve doğalgaz hariç İran ihracatında ise yine petrole bağlı olarak petrokimya ürünleri en yüksek payı almaktadırlar.
Şiiler peygamberin ölümünden sonra Hz. Ali'nin başa geçmesi gerektiğine inanır ve Ebubekir'in ve diğerlerinin halifeliğini kabul etmez. Şiiler imam çizgisinde gider ve bu imamların peygamber ve Allah tarafından seçildiğine inanır.
Alevîler'in büyük çoğunluğu kendini Şiî olarak tanımlamamaktadır. Aynı zamanda bâzı Alevîler arasında Alevîlik'in İslâmiyet dışı bir inanış olduğunu savunan Alevîler de bulunmaktadır. Alevîler'in çoğunluğu ise Alevîlik'i İslâmiyet içerisindeki bir mezhep ya da tasavvufî yorum olarak kabul etmektedir.
Şia, hiç bir yazar, müfessir (tefsirci), ya da ravinin (rivayetçi) hatasız olabileceğine inanmaz. Bunun içindir ki, Şia hiç bir hadis kitabını tamam ve kusursuz olarak görmemektedir. Hatadan beri olan yegâne kitap, Kur'an-ı Kerîm'dir. Bu tür rivayetler genellikle zayıf, ya da Kur'an'a aykırı olarak değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri