Pedodonti (çocuk diş hekimi) çocukların diş bakımı ihtiyaçlarını,diş tedavileri ile ilgili bir uzmanlık alanıdır. Pediatrik diş hekimi Çocuk Diş tedavilerinde uzmanlık eğitimi alan kişilere pedodontist denir.
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) 0-13 yaş arası çocukların süt ve kalıcı dişlerinin sağlıklı bir şekilde korunmasıyla ve bu dişlerde genetik, travmatik, çürük gibi nedenlerle oluşabilecek sorunların tedavisiyle ilgilenen ana bilim dalıdır.
Diş hekimi, diş doktoru veya diş tabibi, diş hekimliği mesleğini icra eden, ağız, diş ve dudaklardan oluşan ağız boşluğu ve çevre dokularının hekimidir.
Çocuk Diş Hekimliği, doğumdan ergenlik çağının sonuna kadar geçen dönemdeki (0-15 yaş) bireylerin ağız ve diş sağlığını inceleyen; bu bireylerde koruyucu, önleyici ve tedavi edici tüm yöntemleri uygulayan Anabilim Dalı'dır.
Genel diş hekimleri sadece belirli yaş aralığındaki hastalarla ilgilenmektedir. Çocuk süt dişleri ve genel diş sağlığı ile ilgilenmezler çünkü bu alan uzmanların işidir. Yetişkin ve genel diş hekimleri 12 yaşından büyük hastalarla ilgilenir.
İlgili 20 soru bulundu
Diş hekimliğinin pedodonti bölümü 0-18 yaş grubu hastaların tedavileriyle ilgilenir.
Pedodonti uzmanı olmak için iki aşamalı bir yoldan geçmek gerekir. İlk olarak Diş Hekimliği Fakültesi'nden lisans derecesiyle mezun olunmalıdır. Daha sonra da Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimine Giriş Sınavında (DUS) başarılı olunmalı ve pedodonti alanında uzmanlık eğitimi alınmalıdır.
Ortodonti, yanlış konumlanmış dişlerin çene kemikleri üzerinde düzgün şekilde yerleşebilmesi ve yüz düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır. Amaç karşı çenedeki dişler ile uyumlu, düzgün sıralanmış dişlerin olmasıdır.
Endodonti anabilim dalı, diş pulpası (diş özü) olarak tanımlanan dişin iç kısmındaki damar ve sinir gibi canlı dokuların yanı sıra dişin kendisini çevreleyen dokularda oluşan hastalıkların tanı ve tedavisiyle ilgilenir.
Türk dil kurallarına göre diş hekimi kelimesi ayrı yazılır.
Diş hekimi diğer bir ismi ile diş tabibi olarak da bilinir. Diş Hekimliği Fakültesi'nden mezun olanların kazandıkları bir unvandır.
Diş hekimi asistanı, diş hekimine operasyonlar dahil olmak üzere tüm tedavi sürecinde yardımcı olan kişidir. Diş hekimi asistanı, Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerinde ya da özel hastane, klinikler ya da muayenehaneler gibi farklı kurumlarda çalışabilir.
Çocukların ağız ve diş sağlığını kontrol altına almak, oluşan problemleri ortadan kaldırmak, oluşabilecek problemleri önlemek ve ilerleyen yaşlarda daha sağlıklı bir ağza sahip olabilmeleri için gerekli olan birtakım tedavi süreçlerinden söz etmek mümkündür.
Bir diş hekimliği branşı olan ortodonti, alt ve üst çenede var olan yapısal bozukluklar, aralıklı diş, dişlere bağlı olarak görülen ağız kapanış bozuklukları ve diş çapraşıklıklarının tedavisi ile ilgilenen bir bilim dalıdır.
Diş hekimliği unvanını elde eden adayların ortodontist olabilmesi için uzmanlık eğitimi alması gerekir. Bu eğitimin süresi 4 yıldır. Bu 4 yıllık eğitimi tamamlayan diş hekimlerine “ortodontist” unvanı verilir. Yani ortodonti uzmanlığının toplam eğitim süresi en az 9 yıldır.
Genel olarak, Türkiye'de diş hekimlerinin ortalama maaşı, yaklaşık olarak 30.000 TL ile 73.000 TL arasında değişmektedir. Ancak, özel diş kliniklerinde çalışan diş hekimlerinin maaşları daha yüksek olabilir.
Ağız ve diş sağlığı teknikeri hasta muayenesinde diş hekimine yardımcı olan, tedavi malzemelerinin hazırlanması ve kullanıma hazır halde tutulmasını sağlayan sağlık teknikeridir. Diş hekimi için çalışma ortamını hazırlamakta, hastayı kabul etmekte, tedavisi sırasında ve sonrasında hekime ve hastaya yardımcı olmaktadır.
Çene Cerrahisi Uzmanı maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 10 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Çene Cerrahisi Uzmanı maaşları 79020 TL'dir. En düşük Çene Cerrahisi Uzmanı maaşı 63220 TL iken, en yüksek Çene Cerrahisi Uzmanı maaşı 115560 TL'dir.
Çocuklarda Kapsamlı Ortodontik Tedavi ( Tel Takmak)
Hemen her yaşta ortodontik tedavi yapılabiliyor olmasına rağmen, her hastanın problemine göre ideal bir yaşı vardır. Ortodontik tedaviler sıklıkla bütün ana dişler sürdükten sonra (11-12 yaş) yapılır.
Tedavi konusunda ise ortodontistler; dişlerin hizalanması, çiğnemeyi iyileştirme, düzeltici diş teli, braket ve şeffaf plak takma ve buna uygun cihazları kullanma konusunda uzmanlaşmış kişilerdir.
Ortodontist; ortodontik bozukluklar ve tedavileri üzerine uzmanlık eğitimi almış diş hekimlerine denir. 5 yıllık Diş Hekimliği eğitiminden sonra en az 4 yıllık Ortodonti uzmanlık veya doktora programına kabul edilmiş ve bu süreç sonucunda bir uzmanlık tezi hazırlayarak ve gerekli sınavları geçmiş olan kişiler ortodonti ...
diş hekimleri de tıp hekimleri de doktordur. ne doktoru olduğu ayrılsın diye diş hekimlerine "dt" tıp hekimlerine "dr" ünvanı verilir. her yıl üniversite sınavına giren ortalama 1.500.000 adaydan maksimum 1000 tane diş hekimi alınır, minumum 6000 civarında tıp hekimi alınır.
Çocuklarda diş çürümesinden kaynaklı olarak süt diş çekimi uygulaması yapılabilir. Çocuğun 1 yaşından itibaren dişleri çıkmaya başlar. Belli bir dönem sonra tamamlanan dişler süt dişi olarak adlandırılır. 7 yaşından itibaren ise süt dişleri düşeye başlar ve yerine kalıcı dişler çıkar.
Dolgu tedavisi ile hangi bölüm ilgilenir? Dolgu tedavisi yaptırmak isteyen hastalarımız restoratif diş tedavisi ana bilim dalına müracaat edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri