İran'da kebaplar ya pilavla ya da ekmekle servis edilir. Beyaz pirinçle birlikte yenen kebaba chelow kabab denir. Bu yemek İran'ın ulusal yemeği olarak kabul edilir.
İngilizceden çevrilmiştir-Ghormeh sabzi veya khoresht sabzi, aynı zamanda qormeh sabzi olarak da yazılır, İran otlu bir yahnidir. İran'ın ulusal yemeği olarak kabul edilir. İran'da çok sevilen bir yemektir.
Dünyaca meşhur İran halıları ve Şiraz (Shiraz) üzümünden şarabı ile İran'nın en önemli kültür ihracatçısı şehri. Tabi artık Şiraz şarapları mazide şarkı olsa da, dünyanın her yerinde Şiraz üzümünden şaraplar yapılmaya devam ediyor.
İran. Lavaş ekmeğini, tereyağı ve reçelle brlikte yiyorlar. Daha zengin bir kahvaltı olacaksa, İran'ın geleneksel yemeği Halim de sofraya geliyor. Halim; buğday, kimyon, yağ ve şekerin kıyma ya da ince kıyılmış etle pişirilmesiyle yapılıyor.
Yapılan araştırmalara göre nüfusunun %61'ini Farslar, %16'sını Azerbaycan Türkleri, %10'unu Kürtler, %6'sını Lurlar, %2'sini Beluciler, %2'sini Araplar ve kalan %2'yi de Kaşkay Türkleri ve diğer Türkmen grupları oluşturuyor.
İlgili 17 soru bulundu
İran Kürtleri, İran'da yaşayan Kürtlere denir. Kürtler CIA'ya göre ülke nüfusunun %10'unu oluştururken Fars ve İran Azerileri'nden sonra İran'da üçüncü büyük etnik azınlıktır. İran'da Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgeler; Kirmanşah, Kürdistan ve İlam eyaletleridir.
İran'ın resmi dini anayasaya göre Şii mezhebi olmuştur.
Farsça, Pehleviler tarafından 1930 yılında resmi dil ilan edilmiştir. Ondan önce, İran'da Farsça ve Azerice (Türkçe) ortak dil olarak kullanılmıştır.
Kebap. İran'da kebaplar ya pilavla ya da ekmekle servis edilir. Beyaz pirinçle birlikte yenen kebaba chelow kabab denir. Bu yemek İran'ın ulusal yemeği olarak kabul edilir.
Ülkenin başlıca tarım ürünleri; buğday, arpa, mısır, pirinç gibi hububatlar ile şekerpancarı ve şekerkamışı, meyveler (üzüm, elma), narenciye, hurma, fıstık, pamuk ve soğandır. Patates, soya fasulyesi, pirinç ve buğday ile bazı sebze türleri üretiminde ilerleme sözkonusudur.
İran, ayrıca Antep fıstığı, safran, elma ve hurma üretiminde dünyada ilk sıralardadır. Bahçe bitkilerinde en önemli payı üzüm, elma ve portakal almaktadır. Üzümün en çok yetiştiği ostanlar olarak Fars, Kazvin, Hamedan ve Rezevi Horasan'dır.
Türkiye'nin İran'dan en çok ithal ettiği ürünler arasında mineral yakıtlar ve yağlar gelmektedir. 2019 yılı ithalatı 2,1 milyar dolar olan bu ürün grubu toplam ithalatımızın %69'unu oluşturmaktadır. En fazla ithalat yapılan diğer sektörler ise plastik ve mamülleri, bakır, çinko ve demir-çeliktir.
Tandır ekmeği, Lahmacun, Etli ekmek, pide, mantı ve börekler Irak mutfağının en sevilen hamur işleri arasındadır. Ayrıca pilav ve makarnalar da bu sınıfa katıldığında çok geniş bir çeşitlilik ortaya çıkar. Lahmacun ve pideler genellikle lokantalarda fırınlama yöntemiyle hazırlanırlar.
İran'ın başlıca geçim kaynağı petroldür. Ülke çapında yaygın petrol rezervleri ve gelişmiş rafineriler vardır. Ülkenin sanayileşmesi de petrole dayalı olarak gelişmiştir. Petrol işletmelerine bağlı olarak petrokimya endüstrisi de İran'da çok gelişmiştir.
Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebap şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir. Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır.
İran'ın başkenti Tahran'a 23 ilçe bağlıdır.
Günümüzde Türkiye ve İran arasında geniş bir ekonomik iş birliği ve yüksek bir ticaret hacmi mevcuttur. Ayrıca her yıl çok sayıda İran vatandaşı turist olarak Türkiye'yi ziyarete gelmektedir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi ise yıllık 10 milyar dolardan fazladır.
salâm! İyi günler! / Merhaba! ruz be khair! Nasılsın?
İran. Çin ile birlikte diğer tüm ülkelerden daha fazla insanı idam eden İran İslam Cumhuriyeti'nin hukuk sistemi de şeriata dayanıyor, ancak bazı önemli farklılıklar var. Yargıçların ikinci dereceden kanıtları tartmalarına izin veriliyor ve klasik şeriatın aksine İran büyük ölçüde hapis cezası veriyor.
İran Devrimi'nden hemen sonra 7 Mart 1979'da Humeyni döneminde getirilen şer'i yasalar çerçevesinde, iffetlerini korumak için kadınların tüm kamusal alanlar dahil, başörtü takması ve uzun, bol kıyafetler giymesi zorunlu hale getirildi ve başörtü takmayan kadınlara para ve hapis cezası verilmeye başlandı.
İran'ın en büyük zenginliği petrol yataklarıdır. İran dünya petrolünün % 6'sını sağlamaktadır. İran'ın nüfusu 59.570.000 olup, km2ye 20 kişi düşmektedir.
- Şia İslam dininin 'lik bir inanç sistemini oluşturmaktadır. - Şia mezhebine göre Müslümanlar günde 3 vakit namaz kılarlar. - Hz. Muhammed son peygamber olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri