Atasözü [1] Kişi, her zaman gördüğü, yemeğe alıştığı güzel şeyleri unutamaz.
Bu deyimlerden bazıları, gözden uzaklaşmak, gözü hiçbir şey görmemek, göz alabildiğine, göz derya seyir bedava, göz önü, çıplak gözle, göz kapamak, gözünün önünü görmemek, gözü keskin, gözü önünde, gözü(ne) ilişmek, göz gözü görmemek, gözüne dayamak, gözden kaçırmak, gözden kaybetmek/kaybolmak, gözü kaymak, vs. olarak ...
Göz göre göre DEYİMİ AÇIKLAMASI
Apaçık şekilde, herkesin gözü önünde.
Gözü görmez olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: artık ona değer vermemek.
[1] Kişi, görmediği şeyi istemez; görüp beğendiği şeye karşı istek duyar.
İlgili 23 soru bulundu
Ku alçĭrat' (Göz kamaştırıyor) “çok renkli ya da çok çeşitli bir manzara karşısında nereye bakacağını şaşırmak” deyimi de Türkiye Türkçesinde “göz kamaştırmak” şeklinde kullanılmaktadır.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Göz önünde tutmak (bulundurmak) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
[1] Bakışları birbiriyle karşılaşmak.
Muhallebi, pilav gibi yemeklerin suyunu çektikten sonra üzerinde oluşan küçük oyuklara verilen ad.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Göz dikmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapmak mümkün değildir.
Çok sevilen, önem verilen (kimse vb.)
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Yüz göz olmak deyiminin anlamı senli benli olmak, samimi olmak ya da aradaki mesafenin kalkmış olması demektir.
Yüz göz olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Senli benli olmak ve birbirinden çekineceği kalmamak, aradaki mesafe kalkmış olmak, lâubalileşmiş olmak. “İyice yüz göz olduk, beni artık dinlemiyorlar.”
Göz, göz çukurunda bulunan, iri bir bilye büyüklüğünde, görmeyi sağlayan küremsi bir organdır. Göz, ışığı geçirmeye ve kırmaya elverişli üç tabakanın birleşmesinden oluşmuştur. En dıştaki birinci tabakaya, Sklera ya da "gözakı" denir.
Göz gözü görmemek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Dumandan, karanlıktan ya da yoğun tozdan hiçbir şey görülmez olmak.“Sokağa çıkmıştık, ancak sisten göz gözü görmüyordu.”
Göze almak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir iş nedeniyle karşılaşabileceği her türlü zararı ve tehlikeyi önceden kabullenmek.“Vatan için kim ölümü göze almaz ki?”
Gözleri yaşarmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Üzücü ve duygulandırıcı bir durum karşısında gözlerinden yaş gelmek. “Gurbetteki oğlundan gelen mektup eline tutuşturulunca gözleri yaşardı.”
Gözü üzerinde olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeye, bir kimseye sık sık bakarak ne durumda olduğunu kontrol etmek, dolayısıyla kötü bir sonuca meydan vermemeye çalışmak. “Gözünüz üzerinde olsun, devamlı izleyin onu.”
Gözünün yaşına bakmamak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Göz alıcı deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Gündelik yaşamın en sık kullanılan deyimleri arasında göz kulak olmak gelmektedir. Koruyup kollamak veya sahip çıkmak amaçlı öne çıkan bu deyim, birilerini gözetmek, onları kontrol etmek ya da korumak üzerinden ele alınmaktadır. ''Ben gelene kadar köpeğime göz kulak ol.'' ''Oğluna göz kulak olmamı istedi.''
Göz bebeği deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Deyimler ayrı yazılır: akıntıya kürek çekmek, çam devirmek, çanak tutmak, gönlünden geçirmek, göz atmak, kulak asmak, kulak vermek, çantada keklik, devede kulak, yağlı kuyruk, yüz görümlüğü vb.
Gözü arkada kalmak deyiminin anlamı kendisi ayrıldıktan sonra bıraktığını düşünmek anlamındadır. Gözü arkada kalan kişiler merak eder ve tedirginlik yaşarlar. Gözü arkada kalmak bir deyimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri